Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo kilogramo varškės per dieną iki ryžių pudingo: ką valgo garsenybės?

Pieno šlakelis į kavą, šiek tiek sviesto gardžiam sumuštiniui paruošti, varškė ar jogurtas sportininko vakarienės lėkštėje, o gal sūrių rinkinys prie taurės draugų vakarėlyje, ledų porcija su vaikais – pieno produktai daugeliui tapo neatsiejama mitybos raciono dalimi.
Katažina Zvonkuvienė, Beata Nicholson, Andrius Pauliukevičius, Simona Burbaitė
Katažina Zvonkuvienė, Beata Nicholson, Andrius Pauliukevičius, Simona Burbaitė / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Šiuos produktus mėgsta ir žinomi žmonės. O jei dar jiems patinka ir gaminti – tuomet jų virtuvėje netrūksta ir gardžių receptų!

Praverkime garsenybių šaldytuvą – kokius pieno produktus mėgsta žvaigždės? Ką jie kremta užkandžiaudami, be kokių pieno produktų neįsivaizduoja savo valgiaraščio ir ką renkasi norėdami pasilepinti gardžiu desertu? Apie tai 15min pakalbino žinomus žmones.

Jau kas kas, bet kulinarinių laidų vedėja, knygų autorė Beata Nicholson žino daugybę skaniausių receptų, kuriems reikalingi pieno produktai. Ir nors ji pati sako galvos dėl pieniško maisto nėra pametusi, neslepia, kad šeimos šaldytuve galima rasti pačių įvairiausių pieno produktų.

„Visuomet šaldytuve turime pieno, geriame arbatą su pienu, verdame košę. Nors stiklinėmis jo negeriame, labiau naudojame įvairiems patiekalams gaminti, pagardinti. Vaikai mėgsta grietinę, ją dedame į įvairias sriubas, beveik visa šeima – kefyrą, taip pat dieviname sūrį. Tikrai nepriklausome tai žmonių grupei, kurie dėl tam tikrų priežasčių atsisako pieno“, – kalbėjo B.Nicholson.

Asmeninio albumo nuotr./Beata Nicholson su vyru Tomu ir vaikais
Asmeninio albumo nuotr./Beata Nicholson su vyru Tomu ir vaikais

Ji pati sako itin mėgstanti įvairius kokteilius su kefyru, taip pat varškę – kartais ir pati sau išsikepa varškės apkepą. Jei perka jogurtą, tai renkasi natūralų, o vėliau pati pasaldina įvairiais vaisiais, uogomis, riešutais.

Tačiau bene populiariausias Nicholsonų šeimos patiekalas su pienu – ryžių pudingas, kurį labiausiai giria mažieji.

„Tai tokia tarsi ryžių košė, kurią verdant reikia daug pieno, grietinėlės. Tai labiau desertas, pasilepinimui, tačiau visi labai mėgstame“, – kalbėjo B.Nicholson.

Beatos šeimos mėgstamo ryžių pudingo receptą rasite ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Beatos Nicholson gaminamas ryžių pudingas
Asmeninio albumo nuotr./Beatos Nicholson gaminamas ryžių pudingas

Pieno produktus į savo kasdienį mitybos racioną įtraukia ir Europos kultūrizmo čempionas, asmeninis treneris, knygų apie sportą ir sveiką gyvenseną autorius Andrius Pauliukevičius.

„Gamtoje yra keturi baltymų šaltiniai: kiaušiniai, mėsa, žuvies ir pieno produktai. Iš visų jų man skaniausia... varškė“, – linksmai pasakojo A.Pauliukevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Pauliukevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Pauliukevičius

Sportininkas varškę valgo kasdien, o ir nemažomis porcijomis – nuo pusės kilogramo iki kilogramo per dieną. „Varškė – nuostabus baltymų šaltinis. Joje yra daug pieno baltymo kazeino, tačiau jis lėtai virškinamas, kartais kitiems, būna, skrandis sunkiau dirba, tačiau mano skrandžiui šis pieno baltymas puikiai tinka – suvalgęs varškės gerai jaučiuosi, niekuomet nebūnu apsunkęs, varškę laba mėgstu“, – kalbėjo pašnekovas.

Varškę A.Pauliukevičius dažnai vartoja ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip sveiką užkandį. Priklausomai nuo to, ar greitu metu laukia rimtos varžybos, ar gali leisti sau atsipalaiduoti, jis varškę valgo vieną arba pagardina riešutų sviestu, bananais, uogomis, cinamonu.

„Labai skanu ir su graikišku jogurtu. Kartais, jei trūksta laiko ar neturiu galimybės neskubėdamas pavalgyti, ypač kelionėje – nusiperku varškės, graikiško jogurto indelį ir automobilyje su kava suvalgau – sveika ir sotu“, – tikino jis.

Asmeninio albumo nuotr. /Andrius Pauliukevičius
Asmeninio albumo nuotr. /Andrius Pauliukevičius

A.Pauliukevičius sako mėgstantis tiek liesesnį, vadinamąjį islandišką, tiek riebesnį – graikišką, jogurtą. Ir nors pastarojo riebumas apskritai nėra didelis – apie 3,5–5 proc., jo skonis ir konsistencija prilygsta kone grietinei, todėl toks jogurtas gali būti valgomas ir kaip desertas, labai skanu jį pagardinti įvairiais sveikais priedais.

„Aš pats retai gaminu, dėl laiko trūkumo nekuriu kulinarinių šedevrų, todėl mano valgymai būna labai paprasti. Tačiau nėra to blogo – kuo mažiau gamini, tuo natūralesnius produktus valgai, maistas termiškai mažiau apdorojamas, todėl neretai yra sveikesnis“, – kalbėjo A.Pauliukevičius.

Sveika gyvensena jau tapo neatsiejama tinklaraštininkės, knygos „Tavo geriausia draugė“ autorės Simonos Burbaitės gyvenime. Save ji vadina vienu iš tų žmonių, kuriems labai svarbu, ką valgo.

„Stengiuosi rinktis kokybišką, gerą maistą, nes man maistas pirmiausia reikalingas tam, kad gerai jausčiausi. Jokių būdu nekalbu apie alinančias dietas ar badavimą vien dėl mažesnių skaičių svarstyklėse. Renkuosi kokybiškus produktus, vienas tokių – pieno produktai“, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simona Burbaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simona Burbaitė

S.Burbaitė sako turinti keletą produktų, kuriuos mėgsta labiausiai. Vienas tokių – varškė. „Labai mėgstu varškės apkepą, jį ruošiu pati, jo sudėtyje nėra nei cukraus, nei miltų. Tiesą sakant, net nustebau, kad jo receptas mano tinklaraštyje sulaukė tiek daug dėmesio. Smagu, kad galiu dalintis savo eksperimentais, o jei jie kam nors tampa atradimu – dėl to tik dar smagiau“, – neslėpė pašnekovė.

Simonos mėgstamo gaminti varškės apkepo receptą rasite ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Simonos Burbaitės varškės apkepas
Asmeninio albumo nuotr./Simonos Burbaitės varškės apkepas

Dar vienas jos mėgstamas pieno produktas – graikiškas jogurtas. Ypač geriamasis – jo pakuotę dažnai galima rasti S.Burbaitės rankinėje, mergina jį pamėgusi kelionėse, taip pat tuomet – kai nėra laiko ar galimybių valgyti sveiko, namuose ruošto maisto.

„Gyvenu aktyviai, nemažai sportuoju, todėl man reikalingas pakankamas baltymų kiekis. Deja, su kitais produktais ne visuomet jį pavyksta surinkti. Geriamas graikiškas jogurtas – tiesiog puikus pasirinkimas, jį galiu gerti ir būdama labai užsiėmusi. Parduotuvėse jo galima rasti ir su įvairiais skoniais, tačiau man labiausiai patinka natūralus“, – kalbėjo S.Burbaitė.

Graikišką jogurtą ji naudoja ir įvairių desertų gamybai – jo negaili ruošdama pudingus, nekeptus sūrio torto keksiukus.

Simonos rekomenduojamo užkandžio po sporto receptą rasite ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Simonos Burbaitės užkandis po sporto su graikišku jogurtu
Asmeninio albumo nuotr./Simonos Burbaitės užkandis po sporto su graikišku jogurtu

Nors pienu, kaip gėrimu, sako nesižavinti, tačiau galbūt todėl, kad jo daug gėrė vaikystėje – kaimiškas, natūralus ir dar šiltas karvės pienas buvo neatsiejamas ritualas kasdien.

„Manau, kad vaikystėje jo atsigėriau pakankamai, todėl dabar net kavos su pienu negeriu arba keičiu jį augaliniu pienu“, – pasakojo pašnekovė.

S.Burbaitė itin žavisi ir kietuoju sūriu – šis neturi laktozės, brandaus skonio, juo tinka gardinti įvairius patiekalus. Vienas tokių – makaronai, kuriuos mergina itin mėgsta. Kaip pati juokiasi, jei tik leistų sau valgyti ką, kada ir kiek nori, veikiausiai makaronai su sūriu būtų jos kasdienis patiekalas tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek vakarienei.

Tačiau noras gerai jaustis ir turėti idealias kūno formas primena ne tik apie aktyvaus laisvalaikio svarbą, bet ir apie subalansuotą mitybą. Todėl S.Burbaitė įprastus makaronus kartais keičia ryžių makaronais, gamindama pati negaili 100 proc. pomidorų pastos, ieško įvairių kitų, sveikesnių alternatyvų.

Pieno produktus mėgsta ir dainininkė Katažina Zvonkuvienė. Nors pripažįsta – anksčiau jų valgydavo gerokai daugiau negu pastaruoju metu. O dabar, kaip juokiasi, šaldytuvo turinį labiausiai koreguoja vaikai – dvimečiai dvynukai Kornelija ir Donatas.

Laimos Kavaliauskaitės-Bernotės nuotr./Katažina Zvonkuvienė
Laimos Kavaliauskaitės-Bernotės nuotr./Katažina Zvonkuvienė

„Mūsų šeimos šaldytuve galima rasti ir sviesto, ir varškės, ir natūralaus jogurto, tačiau tai labiau dėl vaikų. Kornelija labai mėgsta sūrį, aš kartais vakare suvalgau varškės, tačiau stiklinėmis pieno tikrai negeriame, jį labiau naudojame kavai balinti, gaminant kokį patiekalą, kepant pyragą“, – pasakojo ji.

K.Zvonkuvienė sako daug pieno gėrusi vaikystėje – su seserimi ji užaugo kaime, kur pieno produktus valgydavo kasdien. „Mama versdavo kone per jėga gerti rytais po stiklinę dar šilto, ką tik pamelžtos karvės pieno. Jį mėgau, tačiau turbūt išgėriau tiek, kad dabar nebelabai ir norisi“, – juokiasi pašnekovė.

Pudra Photography nuotr. /Katažinos ir Deivydo Zvonkų šeimos nuotrauka
Pudra Photography nuotr. /Katažinos ir Deivydo Zvonkų šeimos nuotrauka

Nors prie įpročio kasdien išgerti po stiklinę ji buvo įpratusi iki studentavimo laikų – tuomet, kaip pati sako, skaniausias „patiekalas“ buvo valgyti šviežią batoną užgeriant pienu arba kefyru.

„Vėliau jau nebenorėjau, tik kai laukiausi, tuomet kažkaip vėl norėjosi pieno, o dabar jo suvartoju mažai“, – pasakojo.

K.Zvonkuvienė įsitikinus, kad pieno produktus, kaip ir bet kokį kitą maistą, reikia vartoti su saiku, tačiau mitybos racione jiems ji išskiria vietos ir pritaria – vaikų valgiaraštyje pieno produktai svarbūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas