Natūraliai atsirandantys fitochemikalai, kurie suteikia vaisiams ir daržovėms spalvą, gali taip pat padėti išlikti sveikiems. Ryškių spalvų vaisiai ir daržovės turi didžiąją dalį antioksidantų, kurie saugo kūną nuo laisvųjų radikalų kenksmingo poveikio. (tos nestabilios molekulės jūsų kūne gali pakenkti sveikatai). Jie gali taip pat sugadinti kalogeno pluoštus, kurie odai suteikia elastingumo, rašo „The Telegraph“.
Tad kiekvieną dieną eidami į parduotuvę susikurti vaisių ir daržovių vaivorykštę.
Pažinkite savo vaivorykštę
Taigi kokią naudą suteikia skirtingi pigmentai, esantys vaisiuose ir daržovėse?
Raudona. Vyšnios, raudonieji pipirai, žemuogės ir pomidorai turi likopeno, kuris padeda kovoti su įvairiomis ligomis, gali apsaugoti nuo nudegimų saulėje.
Oranžinė. Abrikosai, morkos, mangai, apelsinai turi alfa ir betakaroteno, antioksidantų, kurie saugo odą nuo ultravioletinių spindulių žalos, skatina naujas ląsteles.
Geltona. Bananai, nektarinai, saldieji kukurūzai ir geltonieji pipirai turi fitochemikalo, kuris padeda ląstelėms keistis vitaminais ir mineralais. Jis taip pat saugo nuo širdies ligų.
Žalia. Obuoliai, brokoliai, kopūstai, kriaušės ir špinatai turi luteino, kuris naudingas odos hidratacijai, elastingumui ir akims. Avokadai ir žaliosios lapinės daržovės taip pat turi vitamino E, stiprinančio ląstelių membranas ir galinčio apsaugoti nuo raukšlių susidarymo.
Violetinė. Baklažanai, burokėliai, šilauogės, vynuogės ir slyvos turi pigmento, kuris gerina kraujagyslių būklę.