JAV mokslininkai tyrė 1837 žmones su pirminiais amžinės makulos degeneracijos (AMD) simptomais. Nustatyta, kad daugiausia omega-3 rūgščių vartojusiems asmenims rizika per 12 metų susirgti sunkia AMD forma buvo 30 proc. mažesnė nei tiems, kas šių rūgščių vartojo mažiausiai.
Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, praneša „Reuters Health“.
Sergant AMD, nunyksta tinklainės geltonoji dėmė (makula), ši liga yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl senyvi žmonės apanka. Geriausias žinomas šios ligos prevencijos būdas yra nerūkyti tabako.
Mokslininkų vertinimu, 3,35 mln. Europos gyventojų serga tokia AMD forma, kad jų regėjimas gali smarkiai nukentėti.
Esama kelių vaistų AMD gydyti, tačiau jų poveikis nedidelis, jie brangūs ir gali sukelti rimtų komplikacijų. Mokslininkai mano, jog AMD eiga susijusi su uždegiminiu procesu, o omega-3 rūgštys turi priešuždegiminių savybių, tad šios maistinės medžiagos šią ligą gali sulėtinti.
Per 12 tyrimo metų maždaug 20 procentų jo dalyvių susirgo „sausa“ AMD forma, kai sunyksta centrinės tinklainės audinio dalis. Dar 32 procentai tiriamųjų susirgo „šlapia“ AMD forma, kai makuloje ima augti nenormalios kraujagyslės.
JAV nacionalinio akių instituto mokslininkai nurodo, kad jų išvadoms patvirtinti reikėtų surengti didelius klinikinius tyrimus. Tada galima būtų parengti nebrangią ir lengvai įgyvendinamą metodiką, kaip maisto papildais apsaugoti nuo AMD progresavimo.
Labai panašias išvadas apie AMD ir omega-3 ryšį jau yra padariusi ir Bostono Tuftso universiteto mokslininkai.
Be to, kiek anksčiau kita JAV mokslininkų grupė paskelbė nustačiusi, jog moterims vartojant vitaminus B6 ir B12 kartu su folio rūgštimi, gali sumažėti rizika susirgti AMD.