Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palangoje – Teišerskytės atminimo vakaras, dainavo ir Asta Pilypaitė: „Mūsų Dalia niekur neišėjo“

Liepos 21-ąją Palangos „Kurhauzo“ salėje surengtas ypatingas vakaras. Čia skambėjo pernai į amžinąją kelionę išlydėtos poetės Dalios Teišerskytės kurtos dainos, kurias atliko dainininkai Paulius Bagdonavičius ir Asta Pilypaitė. Kalbėdama su Žmonės.lt pastaroji atskleidė, kad šią idėją palaimino dar pati Dalia, todėl renginio pavadinimas „Aš sugrįšiu…“ – labai jautrus ir asmeniškas. A.Pilypaitė prisiminė pirmąjį jųdviejų susitikimą ir atskleidė, kodėl šis koncertas – kitoks.
Asta Pilypaitė ir Paulius Bagdonavičius
Asta Pilypaitė ir Paulius Bagdonavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusių metų lapkričio 27-ąją dieną, per jos 79-ąjį gimtadienį, Lietuva neteko poetės, politinės bei visuomenės veikėjos Dalios Teišerskytės. Tačiau su mumis liko jos kūryba – poezija ir dainoms sukurti tekstai.

Liepos 21-ąją Palangos Kurhauzo koncertų salėje surengtas D.Teišerskytės atminimo vakaras, gavęs simbolišką pavadinimą – „Aš sugrįšiu…“.

Garsiausias jos kūrybos dainas atliko Paulius Bagdonavičius ir Asta Pilypaitė. Pasak jos, daugelis žmonių net ir niūniuodami garsių dainų tekstus nežino, kad jie – Dalios kūryba. Todėl pagrindinė koncerto misija, Žmonės.lt sakė dainininkė, buvo susirinkusiai publikai priminti, koks didelis jos indėlis į Lietuvos estradą.

„Visos čia skambėjusios dainos yra visiems gerai žinomos visoje šalyje, tačiau daugelis nustemba, kad jų tekstų autorė yra būtent Dalia Teišerskytė. Juk daugelis tikrai žino dainą „Pamiršti namai“ ir net tekstą pamena, bet nesusieja šios dainos su Dalia. Prisipažinsiu, kad kai rinkomės dainas šiam vakarui, aš net pati tik paskutinę minutę prisiminiau, jog savo pačios repertuare turiu dainą „Čiau amore“. O juk jos tekstas irgi Dalios!“ – Žmonės.lt prasitarė A.Pilypaitė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Bagdanavičius ir Asta Pilypaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Bagdanavičius ir Asta Pilypaitė

Žinoma moteris atskleidė, kad šis vakaras tam tikra prasme buvo suplanuotas dar pačios D.Teišerskytės. Renginio organizatorius Giedrius Gustas buvo artimas jos draugas ir nuolat ragino ją daryti daugiau koncertinių vakarų. Dalia kuklindamasi sutiko, tačiau ypatingo vakaro taip ir nesulaukė.

„Koncertas vadinasi „Aš sugrįšiu…“ ir manau, kad čia tikrai jautėsi Dalios sugrįžimas. Renginio vedėjas ir režisierius Giedrius Gustas labai artimai su ja bendravo bei skatino ją daryti jubiliejinius koncertus. Dalia nelabai entuziastingai, bet sutiko, o vėliau nutiko tai, kas nutiko… Šis koncertas tarsi tąsa to, ką ji patvirtino dar būdama gyva. Tačiau kūryba yra amžinas dalykas, todėl viskas tęsiasi ir mūsų Dalia niekur neišėjo. Jos kūryba liks dar labai ilgai – buvo prirašiusi tiek dainų, kad pati kartais neatsimindavo, ar čia jos tekstas, ar ne. Juk ji nemažai dainų ir išversdavo“, – pasakojo Asta.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Asta Pilypaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Asta Pilypaitė

Pasiteiravus, kuri Dalios Teišerskytės daina jai artimiausia, Asta ilgai negalvodama pasakė, kad tai – „Pamiršti namai“. Su šia ir kitomis jautriai Dalios parašytomis dainomis atlikėja susiduria jau nuo savo karjeros pradžios.

„Man labai patinka „Pamiršti namai“. Aš ją pamenu iš savo vaikystės ar jaunystės, kuomet ji buvo sukurta. Man ta daina yra tokia jautri ir graži… Radusi ją mūsų pasirinkimų sąraše tikrai labai nudžiugau, kad galėsiu ją sudainuoti. Taip pat labai mėgstu ir grupei „Vairas“ parašytą „Vilčių vaivorykštę“. Su tomis dainomis aš augau“, – Žmonės.lt pasakojo pašnekovė.

A.Pilypaitė neslėpė, kad labai artimos draugystės su Dalia nepatyrė, tačiau vis susitikdavo įvairiuose muzikiniuose renginiuose. Kiekvieną kartą poetė bendravo šiltai ir atvirai, Asta sako niekuomet iš Dalios negirdėjusi jokių skundų ar ypatingų įnorių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Bagdanavičius ir Asta Pilypaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paulius Bagdanavičius ir Asta Pilypaitė

„Nebuvome labai artimos, bet vis susitikdavome įvairiuose renginiuose. Ji visada bendravo labai maloniai, be jokio atstumo. Pamenu, prieš keletą metų mes telefonu derinome dainos „Kilk aukštyn“ tekstą, pagal Gedimino Zujaus muziką. Dalia visada buvo labai lanksti. Ji parašydavo tekstą ir leisdavo keisti žodžius vietomis, pridėti ar ištrinti kokį jungtuką. Ji nebuvo kategoriška šiais klausimais, jai buvo svarbiausia, kad išliktų jos žodžių prasmė“, – darbo su D.Teišerskyte užkulisius atskleidžia Asta.

Paprašius Dalią apibūdinti vienu žodžius Asta atsakymą pateikė iš karto. Pasak, jos geriausiai D.Teišerskytei būtų tikęs būdvardis romus. Poetė visuomet skleidė šviesą ir vidinę ramybę.

Dalios Teišerskytės poezijos rinkinio pristatymas / Teodoro Biliūno BNS nuotr.
Dalios Teišerskytės poezijos rinkinio pristatymas / Teodoro Biliūno BNS nuotr.

„Pirmas žodis, kuris man šauna į galvą pagalvojus apie Dalią, yra romus. Ji buvo tikrai romus ir inteligentiškas žmogus. Spinduliuodavo vidine ramybe ir šviesa. Kiek teko susidurti, niekuomet iš jos negirdėjau jokių susierzinimų ar reikalavimų, kojų trypimų“, – Žmonės.lt sakė A.Pilypaitė.

Dainininkė džiaugiasi, kad šis atminimo vakaras tarsi leido prie Dalios prisiliesti kaip niekada arti. Juk į savo dainas ji sudėdavo visą širdį.

„Tai yra visai kitoks vakaras ir koncertas. Aš jaučiuosi labai arti prisilietusi prie didžios Lietuvos poetės. Anksčiau man neteko dainuoti daug jos dainų, o šį vakarą dainavau tik jos dainas. Tai labai gilu ir manau, kad publika tai pajautė. Juk kaip ištransliuoji emocijas, taip publika ir reaguoja“, – neabejojo Asta.

Fotogalerija:

Ji prisiminė ir pirmąjį savo susitikimą su Dalia. Nors pačios įvykio aplinkybės jau išsitrynė iš Astos atminties, tačiau jausmas, kurį patyrė, išliks amžinai.

„Jau nepamenu, kuomet pirmą kartą teko dirbti su Dalia, tačiau visada prisiminsiu jausmą, ją pamačius. Jis buvo toks, kaip ir susitikus su savo mylima autore Violeta Palčinskaite. Buvo toks „wow“, juk tiek skaitydavau jos eilėraščius. O grupės „Sekmadienio“ laikais, kai patys dar nekurdavome dainų, dažnai girdėdavau D.Teišerskytės pavardę. Anksčiau buvo tokia kultūra – prieš kiekvieną pasirodymą buvo pristatomas ne tik jos pavadinimas, bet ir teksto bei muzikos autoriai. Todėl apie Dalią girdėdavau nuolatos ir pirmą kartą pamačius tikrai kažkas nudiegė. Buvo smagu susipažinti ir su kūniškuoju kūrėju“, – Žmonės.lt šiltais atsiminimais dalijosi Asta Pilypaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas