Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasipuošęs garbingu apdovanojimu Žilvinas Grigaitis galimai nusižengė įstatymui

Sekmadienio vakarą Turniškėse vykusiame Bastilijos paėmimo dienos minėjime buvo galima išvysti gausybę pasipuošusių svečių, o štai verslininko Žilvino Grigaičio aprangoje akį traukė į švarko atlapą įsegtas apdovanojimas. Pastabesni atkreipė dėmesį, kad tai – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius, kuriuo apdovanojami prisidėję gelbėjant kitus. Netrukus paaiškėjo, kad kryžius priklauso ne pačiam Žilvinui, o už tokį apdovanojimo nešiojimą gali grėsti bauda.
Žilvinas Grigaitis ne vienerius metus puošiasi Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi
Žilvinas Grigaitis ne vienerius metus puošiasi Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi / 15min nuotr.

Žilvinas Grigaitis 15min sakė, kad apdovanojimą yra gavusi jo močiutė Elena Grigaitienė. Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi moteris apdovanota 1999-aisiais, tačiau tuo metu verslininko senelė jau buvo mirusi, tad apdovanojimą atsiėmė verslininko tėtis. Jam taip pat palikus šį pasaulį, Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi oficialiuose renginiuose vis dažniau ėmė puoštis ir pats Žilvinas.

Verslininkas teigė, kad jo močiutė apdovanota už tai, kad, nepaisydama pavojaus sau ir šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido. Už tai, anot Ž.Grigaičio, Izraelyje taip pat šeimos garbei yra pasodintas medis.

Ž.Grigaitis pasakojo, kad po tėvų ir močiutės mirties jis paveldėjo išties nemažai papuošalų. Tarp jų – įvairios segės, brangakmeniai, auksas, sidabras. Sukauptas įspūdingas lobynas paskatino Žilviną patį kurti papuošalus – prieš kelerius metus jis pristatė pirmąją kolekciją, kurią sukūrė perdaręs paveldėtus papuošalus. Pavyzdžiui, vestuvinius tėvų žiedus ir kitus aukso dirbinius pakeitė į žiedą ir apyrankę, kad prisiminimai apie mamą ir tėtį visada būtų šalia.

Asmeninio albumo nuotr./Žilvinas Grigaitis
Asmeninio albumo nuotr./Žilvinas Grigaitis

Nešiojo neteisėtai?

15min susisiekė su Prezidento komunikacijos grupe ir gavo atsakymą, kad iš tiesų tiek Žūvančiųjų gelbėjimo kryžių, tiek kitus valstybinius apdovanojimus gali nešioti tik jais apdovanoti žmonės.

„Lietuvos Respublikos valstybės apdovanojimų įstatymo 19 straipsnyje bei Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų bei jų pakaitų nešiojimo taisyklėse yra nustatyta apdovanojimų ženklų nešiojimo tvarka. Joje nurodoma, kokia tvarka apdovanotieji privalo nešioti apdovanojimus.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 520 straipsnis numato, kad Valstybės ordino, medalio ar kitokio valstybės apdovanojimo ženklo ar jų pakaito nešiojimas neturint tam teisės užtraukia piniginę baudą“, – teigiama iš prezidentūros gautame atsakyme.

Kaip skelbiama Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse, valstybės ordino, medalio ar kitokio valstybės apdovanojimo ženklo ar jų pakaito nešiojimas neturint tam teisės užtraukia baudą nuo dešimt iki keturiolikos eurų.

Šventės akimirkos – galerijoje:

Prezidentūros atstovų teigimu, logiškai mąstant valstybinių apdovanojimų tie asmenys, kurie jų nėra gavę, nešioti neturėtų – juk jie yra vardiniai ir skiriami konkrečiam žmogui už jo nuopelnus.

Lietuvos Respublikos įstatyme nurodoma, kad Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojami tie, kurie, nepaisydami gresiančio pavojaus savo gyvybei, gelbėjo žūvančius žmones. Taip pat priduriama, kad tas pats asmuo gali būti apdovanotas kelis kartus. Įvardijama ir Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus struktūra – jį sudaro kryžius ir kaspinėlis.

Vis dėlto bėda ta, kad pačiame įstatyme konkrečiai nenurodoma, kas turi teisę nešioti tokius apdovanojimus.

Pasitikėjo savo mirusiu tėčiu

Žilvinas Grigaitis sako, kad prieš įsisegdamas apdovanojimą įstatyme numatytų jo nešiojimo taisyklių neskaitė, o pasitikėjo savo tėčiu. Prieš mirtį jis sakęs, kad apdovanojimas yra skirtas visai šeimai pagerbti. Taip buvo ištarta ir atsiimant kryžių prezidentūroje.

„Pasitikėjau savo amžinatilsį tėčiu, kuris atsiėmė šį apdovanojimą už močiutę. Pats man sakė, kad pagerbiant šeimą jį galima išskirtiniais atvejais nešioti. Ir pats apdovanojimą porą kartų buvo įsisegęs“, – sakė Ž.Grigaitis ir stebėjosi, kodėl jis negali viešai didžiuotis kilniu savo močiutės poelgiu.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžių jis segėjo ne pirmą kartą, tai daro vos keletą kartų per metus, iškilmingų švenčių proga. Žilvinas tikina, kad dėl to niekada nebuvo sulaukęs jokių aplinkinių žmonių nusistebėjimų. Pasak jo, Bastilijos paėmimo dienos minėjimas – tinkama proga įsisegti kryžių.

„Apdovanojimas įteiktas po mirties, tai negi aš dabar turiu jį užkasti kape, kur palaidota močiutė? Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius įteiktas ne už kažkokius asmeninius nuopelnus, tai – pasaulio šviesuolių nuopelnas. Žinoma, jei mano tėvai ir močiutė būtų gyvi, šiuo apdovanojimu puoštųsi būtent jie, tačiau šiuo atveju, kai esu vienintelis likęs giminėje, nemanau, kad man yra draudžiama taip pagerbti mylimos močiutės atminimą“, – nusistebėjimo situacija neslėpė Ž.Grigaitis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žilvino Grigaičio papuošalų kolekcija sulaukė ir ambasadorių dėmesio

TAIP PAT SKAITYKITE: Žilvinas Grigaitis pristatė pirmąją autorinę papuošalų kolekciją: kaina nuo 250 iki 950 eurų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas