Visiems puikiai pažįstama dainininkė, verslininkė ir penktoko Kristupo mama Natalija Bunkė sako, kad grįžimas į mokyklą atneša ne tik pakilią nuotaiką, bet ir nemažai streso tiek tėvams, tiek ir vaikams.
„Keltis jau nebe vienuoliktą valandą, o septintą ryto. Pusryčiai, pietūs, vakarienė – jau pagal grafiką, o ne tada, kai nori. Įsivažiuoti į tą ritmą nemenkas iššūkis, todėl aš juokiuosi, kad su rugsėjo pirmąja atostogos baigiasi visiems“, – sako N.Bunkė.
Vasaros atostogų metu nuo rutinos „pailsi“ ne tik galva, bet ir pilvas. Ne paslaptis, kad valgymo įpročiai prisitaiko prie dienos ritmo, užkandžiavimas dažnai keičia pietų pertrauką, o pusryčiai ir vakarienė kinta priklausomai nuo to, ką veikiame bei kaip aktyviai tą darome.
Pasak N.Bunkės, su sūnaus valgymo įpročiais jau susitaikiusi, nors kartas nuo karto pabando vieną kitą gudrybę.
„Kristupas tiesiog nemėgsta pusryčiauti. Anksčiau vis bandydavau tai vieną, tai kitą patiekalą jam įsiūlyti, bet ant stalo, kad ir braškių pudingas būtų – nenori jis ir taškas. Laikui bėgant supratau, kad iš tiesų dažnai anksti keliantis tikrai ne visada valgyti norisi, tačiau tas alkis „pramuša“ praėjus kokioms dviem ar trims valandoms. Ir ne kas kitas, bet užkandžių dėžutė gelbsti pralaukti tą laiką iki pietų pertraukos“, – patirtimi dalijasi N.Bunkė.
Pasak jos, pirmose klasėse pietų, nors Natalija linkusi vadinti tai tiesiog užkandžių, dėžutė buvo neatskiriamas kuprinės elementas.
„Dėdavau visko po truputį, kas tuo metu jam patiko. Būtinai kokį nors vaisių, obuolį ar bananą, tada kelis krekerius, sumuštinį. Bet kiekviena mama tikriausiai mato, kad kas nors toje dėžutėje „sugrįždavo“, todėl vis dažniau leisdavau Kristupui pačiam susidėti tai, ką jis planuoja valgyti“, – sako N.Bunkė.
Šį kartą Natalija ir Kristupas su skaitytojais dalijasi užkandžių idėjomis, kurios leis paprastai, taupiai, bet skaniai praleisti laiką iki ilgosios pertraukos.
Kristupo nuomone, svarbu turėti kažką sūraus, kažką saldaus ir būtinai vaisių. Šiam kartui jis parinko kelis savo mėgstamus užkandžius, kurie yra ne tik skanūs, bet ir išlaiko savo formą, vadinasi atrodo gerai visą dieną.
Kristupo užkandžių dėžutės rekomendacija:
6 – 7 sūrio piršteliai (gali būti rūkyti gabaliukai ar plėšomos lazdelės)
1 obuolys (rekomenduojama susipjaustyti, nes lengviau telpa), gali būti kriaušė ar kitas sezoninis vaisius
3 – 4 mažos dešrelės (patogu ir su draugais galima pasidalinti)
1 spurga ar kitas desertas energijai (priklauso nuo oro ir nuotaikos, todėl galima keisti džiovintų vaisių batonėliais ar riešutais)
Pasak Natalijos, nebūtina persistengti ieškant kažko nematyto, o vaikai dažnai patys nėra linkę labai eksperimentuoti su maistu.
„Turime savo pamėgtus užkandžius, kurių visuomet yra mūsų šaldytuve. Ypač mėgstame „Lidl“ kepinius, rūkyto sūrio kąsnelius, kabanos tipo dešreles. Mėgstu sakyti – kai žinai, tai sutaupai. Turi sąrašą, susiplanuoji, nusiperki ir nereikia nei maisto išmesti, o ir dėžutėje „sugrįžtančių“ sumuštinių era baigėsi“, – pranešime spaudai sako N.Bunkė.
Taip pat priduria, kad nereikia bijoti, jog perdavus vaikams iniciatyvą jų pietų krepšelį sudarys tik šokoladas ir guminukai. Pasitikėjimo mandatas ne tik ugdo savarankiškumą, bet ir leidžia reikštis fantazijai, kuri ne vieną tėtį ar mamą gali maloniai nustebinti.