Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per operaciją sostinės medikai moters pilve užsiuvo skarelę

Papildoma operacija, sužalotas kūnas ir keli mėnesiai ligos patale. Tai kaina, kurią sostinės gyventoja Laima Vinskienė sumokėjo už tai, kad jos pilve chirurgai paliko medicininę skarelę.
Juodojo jumoro anekdotų situacijos, pasirodo, gali pasitaikyti ir realybėje.
Juodojo humoro anekdotų situacijų, pasirodo, gali pasitaikyti ir realybėje. / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Virėja dirbanti 47 metų L.Vinskienė ketina prašyti patraukti baudžiamojon atsakomybėn medikus, palikusius jos kūne medicininę skarelę, praneša „Lietuvos ryto“ priedas „Sveikatos gidas“. Moterį užgavo medikų atsisakymas atlyginti patirtą žalą, nes esą jos pretenzija – nepagrįsta.

L.Vinskienė prisimena, kaip, dirbdama Seimo valgykloje, sulaukė griežtų pastabų todėl, kad kartą netyčia persūdė sriubą. Jos manymu, pilve palikta chirurginė skarelė – kur kas didesnis aplaidumas nei persūdyta sriuba.

Prieš dvejus metus greitosios pagalbos automobilis tiesiai iš darbo išvežė L.Vinskienę į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę. Moteris skundėsi nepraeinančiais stipriais pilvo skausmais. Po dešimties dienų buvo išleista iš ligoninės parašius diagnozę: „Neaiškios kilmės karščiavimas.“

Iki šiol maniau, kad šiais laikais nebeįmanoma po operacijos palikti daikto ligonio kūne, – stebėjosi E.Zdanytė-Sruogienė.Kai po savaitės temperatūra pakilo iki 39 laipsnių, L.Vinskienė kreipėsi į savo bendrosios praktikos gydytoją, dirbančią Karoliniškių poliklinikoje. Be to, kankino pilvo skausmai ties kairiuoju klubu, jai buvo labai silpna.

Šįkart medikai nutarė ištirti ligonės pilvo ertmę laparoskopu. Pradėję operaciją jie netrukus rado cistinį darinį kairėje pilvo pusėje. Pilvą teko atverti, ginekologė pašalino kairės pusės gimdos priedus. Toliau tirdami medikai rado tarp riestinės žarnos, pilvo sienos bei gimdos infiltratą, o jame – pūlinį. Jį pašalinus pjūvis buvo pasluoksniui susiūtas, rašo „Sveikatos gidas“.

Operacinės slaugytoja R.Ališauskienė operacijos materialinių sąnaudų lape pažymėjo, kad sunaudota 10 skarelių, po operacijos viskas suskaičiuota ir patikrinta. Tačiau ir po operacijos L.Vinskienei temperatūra nenukrito iki normalios. Po dešimties dienų ji buvo išleista namo.

Bet kai karščiavimas nesiliovė ir ėmė net stiprėti, moteris dar kartą kreipėsi į savo šeimos gydytoją. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojai dar kartą atvėrę pilvo ertmę nustėro: ties akląja žarna pilve jie rado chirurginę skarelę. Skarelė buvo jau supuvusi ir supūdžiusi dalį žarnyno – dalį plonųjų žarnų teko pašalinti.

Chirurgė Elena Zdanytė-Sruogienė prisiminė, kad iš pradžių net buvo sunku suprasti, kad L.Vinskienės pilve rastas daiktas – skarelė. Radinys sukėlė didžiulę medikų nuostabą – jiems dar neteko to matyti.Ligoninės pozicija: L.Vinskienei teiktos paslaugos buvo adekvačios jos būklei ir suteiktos laiku.

„Iki šiol maniau, kad šiais laikais nebeįmanoma po operacijos palikti daikto ligonio kūne“, – stebėjosi E.Zdanytė-Sruogienė.

L.Vinskienė dar vylėsi, kad pilve skarelę palikę medikai jos atsiprašys, tačiau dienos ėjo, o skambučio ji taip ir nesulaukė. Moteris buvo išleista namo, kur gydėsi keletą mėnesių. Netrukus L.Vinskienė neteko darbo. Po kurio laiko mirė jos vyras.

Našlė likusi ir tuomet dar labiau skriaudą pajutusi moteris nutarė kreiptis į Valstybinę medicininio audito inspekciją. Medicininio audito inspekcijos tyrėjus konsultavęs chirurgas patikino, kad tikrai galima teigti, jog medicininė skarelė L.Vinskienės pilve buvo palikta po operacijos.

Tačiau ligoninės administracija L.Vinskienei raštu pranešė nesutinkanti su Valstybinės medicininio audito inspekcijos išvadomis ir jos pretenziją vertinantys kaip nepagrįstą ir netenkintiną.

Ligoninės direktorius Leonardas Streikus patikino, kad šis atvejis buvo apsvarstytas ligoninės klinikinėje konferencijoje. Joje buvo prieita išvada, kad L.Vinskienei teiktos paslaugos buvo adekvačios jos būklei ir suteiktos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito