Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro laiptinėje – pareigūnės patarimas R.Zabarauskui: „Nusiimkit tą vėliavą, kol namas nesudegė“

Maždaug prieš tris savaites, reaguodamas į tai, kad Vilniuje naktį buvo padegtas Lietuvos gėjų lygos (LGL) biuras, režisierius Romas Zabarauskas išreiškė solidarumą savo namų balkone pasikabinęs vaivorykštės spalvų vėliavą. Tačiau situacija netruko pasikartoti – naktį iš šeštadienio į sekmadienį jis pabudo nuo koridoriuje kilusio gaisro, kažkas bandė padegti buto duris.
Romas Zabarauskas savo buto balkone iškėlė vaivorykštinę vėliavą, o netrukus buvo padegtas butas jo laiptinėje
Romas Zabarauskas savo buto balkone iškėlė vaivorykštinę vėliavą, o netrukus buvo padegtas butas jo laiptinėje / 15min nuotr.

Sutapimas? Galbūt. Tačiau R.Zabarauskas sako kaip reikiant sunerimęs. Ir nors chuliganai kėsinosi ne į jo buto, o į kaimynų duris, režisierius neatmeta prielaidos, kad durys buvo tiesiog supainiotos, kad galbūt kažkas tyčia norėjo padegti jo turtą.

„Negaliu teigti, kad šis padegimas buvo skirtas mums, tuo labiau, kad buto langai išeina į kitą pusę. Vis dėlto sutikite, kad tokia versija, neradus kitų motyvų, gali būti verta dėmesio. Ypač turint omenyje, kad LGL padegėjai kol kas nėra surasti“, – kalbėjo R.Zabarauskas svarstydamas, kad nusikaltimas galėjo būti tyčinis, kad padegėjus įsiutino LGL bendruomenė ir jo balkone kabanti LGBT vėliava.

15min nuotr./Romas Zabarauskas savo buto balkone iškėlė vaivorykštinę vėliavą
15min nuotr./Romas Zabarauskas savo buto balkone iškėlė vaivorykštinę vėliavą

Pasak pašnekovo, gaisras įvyko Vilniaus Naujamiestyje, apie trečią valandą nakties. Tuomet jis pabudo nuo gaisrininkų smūgių į jo aukšte įsikūrusių kaimynų butą. Su chalatu išėjęs į laiptinę R.Zabarauskas ėmė stebėti situaciją. Tuomet esą po naktinių linksmybių namo grįžęs kaimynas užsienietis studentas pastebėjo degančias kaimynų duris ir skubiai iškvietė gelbėjimo tarnybas.

„Atsibudau nuo garso, kad kažkas koridoriuje daužo duris. Tuomet jau pamačiau atvykusius ugniagesius, kurie gaisrą jau buvo užgesinę.

Koridoriuje jautėsi aitrus dūmų kvapas, nors atviros ugnies jau nebuvo. Labai pasisekė, kad kaimynas kaip tik tuo metu grįžo namo ir pamatė gaisrą – nežinia, kaip viskas galėjo baigtis“, – 15min pasakojo R.Zabarauskas.

Jo teigimu, gaisro metu kaimynų, kurių durys degė, namuose nebuvo, jie sugrįžo vėliau, jau po to, kai gaisras buvo užgesintas.

Todėl nors iš pradžių atrodė, kad gaisro židinys yra buto viduje, vėliau, atidarius duris paaiškėjo, kad pačiame bute niekas nedegė, kad durys, kilimėlis prie jų, grindys buvo padegti iš išorės.

R.Zabarauskas sako esantis sunerimęs ir iki šiol negali pamiršti rugpjūčio pradžioje įvykusio incidento, kai buvo padegtas LGL biuras. Tuomet taip pat tik pilietiško taksi vairuotojo dėka gaisras buvo laiku užgesintas, nespėjus jam įsiplieksti.

„Nėra priežasties išsigąsti. Tai yra priežastis susimąstyti. Susimąstyti ir liautis daryti ciniškus, abejingus, trumparegiškus pasirinkimus. Dėl savo ateities turime būti atviri, aktyvūs ir galingi. Atsiskleisti. Atsisakyti kvailų juokelių ir savęs ar kitų nuvertinimo. Padėti, prisidėti. Savanoriauti, paremti, finansuoti, į(si)traukti.

Kiekvienas pagalvokim, ką galim padaryti vardan to, kad Lietuvos visuomenė būtų sėkminga. Tai kiekvieno mūsų atsakomybė, nes mes gyvename gaisro sąlygomis. Ir tik visi kartu galime jį užgesinti“, – tuomet savo socialiniame tinkle, pasidalinęs apdegusio LGL pastato nuotrauka rašė R.Zabarauskas.

Netrukus po to savo namų balkoną jis papuošė vaivorykštine vėliava, taip prisidėjo prie didesnio LGBT bendruomenės matomumo.

Tačiau, kaip paaiškėjo po pastarąją naktį vykusio gaisro, būtent vėliava galėjo būti viena iš gaisro priežasčių. Tiesa, to pats R.Zabarauskas netvirtina, tačiau apie tai tarp eilučių jam esą pasakė ir policijos pareigūnai. Šiam pranešus apie situacijos kontekstą jie atkirto: „Tai nusiimkit tą vėliavą, kol visas namas nesudegė“.

„Manau, kad tos toks pasakymas išduoda apie Lietuvos policijos nepasirengimą dirbti su neapykantos nusikaltimais ir jų aukomis. Visai neseniai panašiai buvo padegtas LGL ofisas ir Vladimiro Simonko butas.

Pasinaudodamas proga, norėjau policininkams išdėstyti savo kontekstą, kad tai būtų apsvarstyta jų tyrime. Neapykantos nusikaltimai yra žiaurūs tuo, jog įbaugina visą bendruomenę, kurią paliečia. Tad natūralu, jog ir aš, pamatęs šį gaisrą, turėjau nuogąstavimų“, – mintimis dalijosi R.Zabarauskas.

15min nuotr./Apdegęs LGL biuro pastatas
15min nuotr./Apdegęs LGL biuro pastatas

Kaip jis teigia, įvykio vietoje dirbusi policininkė nenoriai priėmė jo istoriją. Kaip pats sako, iš pradžių jį pertraukė, paskui tiesiog liepė nusikabinti vaivorykštinę vėliavą.

„Pasakiau, kad komentaras nėra adekvatus. Ji kartojo nusiimti vėliavą, nes jai rūpi namo saugumas, ir pasakė cituotus žodžius: „nusiimkit, kol visas namas nesudegė“. Tai nepadėjo man pasijusti saugiau ar geriau. Pasijutau pažemintas už savo bandymą padėti policijai tirti nusikaltimą“, – sakė R.Zabarauskas.

Režisierių nustebino pareigūnų reakcija. Jis tikina norėjęs padėti, tačiau pasijautė neišklausytas, o kai šie liepė nukabinti vėliavą, galutinai pasimetė.

Jau sekmadienį jis nusprendė išsiųsti oficialų skundą dėl pareigūnų elgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento