Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Po „Rusijos veteranų“ skundų – Maskvoje atšauktas Rimo Tumino atminimo vakaras

Kovo 6-ąją miręs legendinis teatro režisierius Rimas Tuminas prisimenamas ne tik Lietuvoje, bet kitų šalių scenose. Birželio pradžioje jo atminimas turėjo būti pagerbtas Maskvos Jevgenijaus Vachtangovo teatre, tačiau likus vos kelioms dienomis planuotas vakaras atšauktas. Prie to prisidėjo judėjimo „Rusijos veteranai“ nariai.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Luko Balandžio ir „Telegram“ nuotr.

Socialiniame tinkle „Telegram“ esantis kanalas „Podjom“ pranešė, kad Maskvos Jevgenijaus Vachtangovo teatre turėjęs įvykti lietuvių režisieriaus Rimo Tumino atminimo renginys atšauktas. Minėjimas turėjo įvykti birželio 4 dieną.

Kanale skelbiama, kad aktyvistai iš „Rusijos veteranų“ judėjimo suvienijo jėgas ir bendru laišku kreipėsi į kultūros ministrę Olgą Liubimovą. Laiške jie pareiškė, kad minėjimas turi būti atšauktas, nes buvęs Maskvos Jevgenijaus Vachtangovo teatro meninis vadovas Rimas Tuminas reiškė palaikymą Ukrainai, o Rusiją paliko dėl politinių priežasčių.

Ekrano nuotr./Pranešimas apie atšauktą Rimo Tumino atminimo vakarą
Ekrano nuotr./Pranešimas apie atšauktą Rimo Tumino atminimo vakarą

„Podjom“ kanale taip pat teigiama, kad laiško autoriai siekia pašalinti visus R.Tumino spektaklius iš teatro repertuaro.

Naujienų portale RBC rašoma, kad kuriozą pakomentavo ir dabartinis teatro direktorius Kirikas Krokas. Tiesa, situacijos per daug nedetalizavo.

„Pasakysiu tik vieną – šio renginio teatro afišoje nėra“, – teigė K.Krokas.

Telegram nuotr./Rimo Tumino minėjimo vakaro iškaba
Telegram nuotr./Rimo Tumino minėjimo vakaro iškaba

Žmonės.lt primena, kad dėl savo pasisakymų Rusijos žiniasklaidai 2021-aisiais režisierius buvo sulaukęs kritikos, tuomet duodamas interviu Rusijos televizijai R.Tuminas pareiškė nesureikšminantis Lietuvos okupaciją lėmusio Molotovo ir Ribentropo pakto bei nelaikantis rusų okupantais. Lietuvoje kilus pasipiktinimui dėl tokios menininko pozicijos, R.Tuminas tai pavadino prieš jį įvykdyta provokacija, sakydamas, kad paskelbta tik dalis jo žodžių, bei sakė paprašęs televizijos paneigimo su pilnu interviu įrašu bei tekstu.

Rusijai 2022-ųjų vasarį pradėjus karą Ukrainoje, Vilniaus mažasis teatras su teatro įkūrėju ir meno vadovu R.Tuminu nutraukė darbo sutartį, pats režisierius skelbė jau anksčiau pasitraukęs ir iš pareigų J.Vachtangovo teatre.

Taip pat primename, kad Rimas Tuminas mirė šių metų kovo 6 dieną. Jam buvo 72 metai. Teatro legenda mirė Italijoje, kur pastaruoju metu statė spektaklį.

Dešimtmetį teatro režisierius kovojo su sunkia liga. Pirmą kartą apie ją prabilo 2016 metais. Jis televizijos laidoje „Emigrantai“ pasakojo, kad apie auglį sužinojo netikėtai, kai su teatru gastroliavo Tel Avive. Pasirodęs medikams, tuomet sulaukė skaudžios diagnozės.

Režisieriui buvo pašalintas gerklės auglys. R.Tuminui Izraelyje teko įveikti varginantį 5 savaičių gydymo kursą, įskaitant radioterapiją.

Rimas Tuminas 1970–1974 m. studijavo TV režisūrą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje.

1978 m. baigė režisūrą A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje (GITIS, J. Tumanovo kursas).

1979–1990 m. dirbo režisieriumi, nuo 1994 m. vyriausiuoju režisieriumi Lietuvos valstybiniame akademiniame dramos teatre.

1990 m. įkūrė Vilniaus mažąjį teatrą.

1997–2022 m. buvo šio teatro meno vadovas.

1995–1998 m. Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro vadovas,

1998–1999 m. Lietuvos Nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius.

2007–2022 m. Valstybinio akademinio J.Vachtangovo teatro meno vadovas, Maskva (Rusija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius