Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pokalbis su Alina Orlova Vilniaus senamiestyje – apie 6 metus pamirštą ypatingą kūrinį

Atlikėja Alina Orlova po šešerių metų pertraukos į viešumą ištraukė ypatingą kūrinį. Kaip pati juokauja, apie stalčiuose paliktą koncerto įrašą, kuriame jos dainos suskambo kartu su kameriniu orkestru, ji tiesiog pamiršusi. Tiek kūrybos esti jos gyvenime. Ir ne tik muzikos. Vaizdo pokalbyje su 15min – apie Alinos Orlovos gyvenimo kelią.

2013 metais Alina Orlova buvo pakviesta pasirodyti Prancūzijoje kartu su Žemutinės Normandijos orkestru, „Les Boreales“ festivalyje. Tai pirmoji Lietuvių populiariosios muzikos atlikėja pakviesta pasirodyti renginyje bei pristatyti savo dainas su prestižiniu orkestru.

Kurdama įspūdingiausią savo koncertą, Alina nusprendė į pagalbą pasikviesti šviesaus atminimo garsųjį Lietuvos kompozitorių Vidmantą Bartulį, su kuriuo ir orkestrams parašė aranžuotes.

Gausaus pasisekimo sulaukusį koncertą buvo nuspręsta pristatyti ir Lietuvoje. Kartu su Donato Katkaus diriguojamu Šv.Kristoforo orkestru, Vidmanto Bartulio aranžuotėmis patobulintos Alinos Orlovos dainos 2014-aisiais metais buvo pristatytos Vilniaus Paveikslų galerijos kiemelyje. Šešerius metus „gulėjęs“ koncerto įrašas yra pagaliau išleidžiamas visose muzikos pasiklausymo platformose.

Apie tai, apie gyvenimą Vilniuje, karantino metu rastą laiką kūrybai, poeziją ir ją primenantį augintinį – pokalbis vaizdo įraše:

VIDEO: Po 6 metų – unikalus Alinos Orlovos albumas, gimęs koncerto metu

Šio albumo pirmasis singlas „Sick Rose“ buvo išleistas šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį. Išskirtinio braižo amerikiečių kino režisierius Jimas Jarmuschas dar 1995-aisiais sukūrė filmą „Negyvėlis“ („Dead Man“), kuriuo ne tik pagirdė vertingo nepriklausomo kino troškulio kamuojamus sinefilus ar padovanojo vieną reikšmingiausių karjeros vaidmenų aktoriui Johnny Deppui, bet ir įkvėpė jaunesnius menininkus.

„Sick Rose“ – kinematografiškas, šiek tiek grotesko intonacijų turintis kūrinys, kuris kone išsivysto į ritualinį šokį, atlikėjai lyg burtažodį kartojant žodžius iš filmo „Negyvėlis“: „Some are born to sweet delight, some ar born to endless night“ („vieni gimsta saldžiam malonumui, kiti – nesibaigiančiai tamsai“).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alina Orlova
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alina Orlova

Ši eilutė – iš žymaus XVIII–XIX a. sandūros anglų menininko Williamo Blake‘o poezijos. Romantizmo epochos rašytojas, tapytojas, vizionierius atrodė gimęs ne savo laiku. Tačiau pats laikėsi principo, kad kiekvieno gyvenimas yra kaip tik jam skirta kelionė, nesustojančio judėjimo ciklo dalis.

Savoje kelionėje W.Blake‘as balansavo tarp esamo ir lygiagretaus pasaulių. Menininkas rengė spiritizmo seansus, teigė bendraujantis su mirusiųjų vėlėmis, tapė jas, dalijosi vizijomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alina Orlova
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alina Orlova

Kino režisierius J.Jarmuschas savo filme „Negyvėlis“ taip pat leidžiasi į mistinę sielų kelionę per Laukinius Vakarus ir reinkarnuoja poetą W.Blake‘ą.

Skirtingai nei kituose vesterno žanro filmuose, šioje kelionėje – mažiau veiksmo, daugiau absurdiškų aplinkybių, kultūrų simbolių ir anapusinio pasaulio nutylėjimų, kuriuos tobulai įgarsino filmo muzikinį takelį sukūręs roko muzikos monstras Neilas Youngas.

VIDEO: Alina Orlova - Sick Rose

Filme gausu Holivudo žvaigždžių, bet A.Orlovos dainai bene labiausiai pasitarnavo Mili Avital, suvaidinusi buvusią prostitutę Thel Russel: mergina stengiasi išgyventi, gamindama ir su meile pardavinėdama negyvas, popierines rožes.

Panašiais žiedais pražysta A.Orlovos daina „Sick Rose“, kuri šiandien pasirodė visose skaitmeninėse muzikos platformose, tarsi išpildydama paties J.Jarmuscho viename interviu išreikštą palinkėjimą visiems jauniems žmonėms atrasti W. Blake’o poeziją jo filmo „Negyvėlis“ dėka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas