Daugiau nei 150 svečių, pasipuošusių frakais ir puošniomis žemę siekiančiomis suknelėmis, leidosi į kelionę po Prancūzijos kultūrinius kodus, kurioje šįkart ryškiausiai švietė viena žvaigždė – mada.
„Turtingą Prancūzijos kultūrą galima narstyti įvairiais kampais, per šias labdaros vakarienes anksčiau jau prisilietėme prie prancūzų muzikos, kino, o šiemet didesnį dėmesį nusprendėme skirti Prancūzijos madai ir jos ikonoms Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier ir daugeliui kitų“, – sakė Lietuvos-Prancūzijos prekybos rūmų direktorė Otilija Snieškaitė.
Apie mados istoriją vakaro metu pasakojo prieš kelias dienas savo kūrybos trisdešimtmetį atšventęs dizaineris Juozas Statkevičius, kuris, anot vakarienės rengėjų, yra neabejotinai stipriausia jungtis tarp lietuviškos ir prancūziškos mados.
Šiais metais Prancūzijos ir Lietuvos prekybos rūmai nusprendė tradiciškai remti Lietuvos istorijos išsaugojimą – dalis vakaro metu surinktų pinigų bus skirti Valdovų rūmų kolekcijai papildyti. Jais bus prisidėta prie LDK XVI a. leidinio su Mikalojaus Kristupo Radvilos kelionių po Europą aprašymais išleidimo.
Kita dalis vakaro metu surinktų lėšų šiemet atiteks Vilniaus Tarptautiniam Prancūzų Licėjaus mokinių kino projektui „Cinematheque“.
Vieną Valdovų rūmų objektą, kurį padėjo atkurti ankstesnių metų labdaringų vakarienių metu surinktos lėšos, svečiai jau galėjo pamatyti patys. Vakaro organizatoriai svečius pakvietė apžiūrėti įspūdingą Sosto salės baldakimo frizą, išpuoštą Vazų dinastijos, Lenkijos Karalystės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Švedijos Karalystės ir Maskvos valstybės herbais.
Į rūmų Didžiąją menę susirinkusiems ponams garsiausių Prancūzijos kompozitorių kūrinius grojo kamerinis orkestras, o vakaras atidarytas užburiančiu kompozitoriaus Leo Delibes kūriniu „Flower Duet“.
Netikėta vakaro muzikinė staigmena – renginio vedėjo, Prancūzijos meno ir literatūros ordino riterio Eugenijaus Skerstono daina „Trys varpai“.
Žinoma, neapsieita ir be prancūziškos virtuvės gardėsių: keturių patiekalų vakarienei svečiams buvo patiektas žąsų kepenėlių paštetas Fois Gras su šokoladu, grybais ir pistacijų samanomis, bulvių gratenas su Reblochon sūriu, putpelytė su voveraitėmis ir perlotu, ir, ko gero, garsiausias prancūziškas desertas – Creme brulee. Prancūziška dvasia vakarienei Didžiąją menę dekoravo Mantas Petruškevičius.
Puotos akimirkos – galerijoje: