Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabija Grušaitė pristatė pasaką „Grožis ir Heizelis“: išskirtinumas – prieinama visiems vaikams

Iš daugiau nei 3000 knygų, kasmet išleidžiamų Lietuvoje, tik apie 10–15 proc. tampa prieinamos visiems. Ypatingai ribotą pasirinkimą turi vaikai. Šią savaitę išleista pirmoji prieinama lietuvių autorių knyga vaikams – tai į skaitmeną – EPUB formatą – persikėlusi Gabijos Grušaitės pasaka „Grožis ir Heizelis“. Knygą išleido leidykla „Lapas“, bendradarbiaudama su Lietuvos audiosensorine biblioteka.
Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas
Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas / Stukas Studio nuotr.

Pasak Ingos Davidonienės, Lietuvos audiosensorinės bibliotekos vadovės, daugiau nei 270 tūkst. žmonių susiduria su įvairiais iššūkiais skaitant įprastai spausdintas knygas.

„Visiems skaitytojams prieinama knyga – ta, kuri gali prisitaikyti prie skirtingų skaitymo būdų. Šiuo metu prieinamiausiu laikomas EPUB formatas – skaitmeninė tekstinė knyga, kuri leidžia išplėsti kiekvieno mūsų skaitymo patirtį, atverti literatūrą plačiau. Kviečiame leidėjus bei kūrėjus perimti įtraukiosios leidybos principus ir užtikrinti, jog vis daugiau knygų būtų pasiekiamos kiekvienam skaitytojui“, – sako I. Davidonienė.

Sudomins ir besimokančius skaityti

„Grožis ir Heizelis“ išleista EPUB3 formatu, kuris suteikia galimybę teksto-balso sinchronizacijai (kai skaitoma vieta realiuoju laiku paryškinama ekrane). Ši savybė ypač reikalinga turintiems disleksiją, o taip pat labai praverčia pradedantiesiems skaityti.

Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas
Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas

EPUB atveria galimybes keisti teksto dydį, šriftą, lygiavimą, kontrastą ir tarpus tarp eilučių. Jei nėra profesionalaus diktoriaus įgarsinimo, šį formatą taip pat galima prakalbinti balso sinteze. Visos knygoje esančios iliustracijos turi aprašymus, kurie vaizdinį turinį padeda „pamatyti“ neregiams skaitytojams.

„Tai – pirmasis mūsų žingsnis, siekiant ne tik leisti, bet ir kurti knygas, kurios ne tik praturtina, bet ir prisitaiko prie skaitytojų poreikių. Perimti įtraukiosios leidybos principus mums reiškia ne tik naują patirtį, bet ir atsakomybę prisidėti prie pokyčių, kurie užtikrintų, kad literatūra taptų atviresnė visiems“, – sako leidyklos „Lapas“ vadovė Ūla Ambrasaitė.

Pasak Ū.Ambrasaitės, stebint kaip pastaruoju metu auga audio bei el. knygų poreikis, tikėtina, kad ateityje populiarės ir EPUB formatas.

G.Grušaitei svarbu įtraukti kuo platesnę auditoriją

G.Grušaitės „Grožis ir Heizelis“ – pasaka apie Gerą Gyvenimą – apie Amžinuosius pokyčius ir grožį juose. Tai istorija apie du paprastus šunis ir juos priglaudusią Meilę.

Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas
Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas

EPUB3 formate knyga prabils profesionalaus, skaitytojų itin mėgstamo diktoriaus Virgilijaus Kubiliaus balsu. Visapusiškai įsijausti į pasaką padės atnaujintos, labiau kontrastingos ir skaitmeniniams įrenginiams pritaikytos menininko Gintauto Grušo iliustracijos su knygos autorės G. Grušaitės parengtais aprašymais.

„Prisipažinsiu, kad iš pradžių buvo sunku. Eidavau pasivaikščioti ir galvodavau: štai medis, aš jį matau, kaip papasakočiau žmogui, kuris nemato, kurios detalės svarbiausios. Ar medžio objektyvi kokybė kaip spalva ir forma, ar jo keliamos emocijos? LAB mokymai padėjo išsigryninti, tikrai įdomi patirtis“, – sako G.Grušaitė.

Rašytoja pripažįsta, kad jai, kaip kūrėjai, išleisti pirmąją visiems skaitytojams prieinamą knygą – svarbu politiškai, kaip tam tikras atsakomybės prisiėmimas įtraukti ir tą auditorijos dalį, kuri kitaip negalėtų perskaityti knygų.

Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas
Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas

„Norisi, kad kuo daugiau žmonių turėtų galimybę atvykti į renginius, galėtų skaityti knygas, dalyvauti parodose ir kituose kultūriniuose renginiuose. Manau prieinamos knygos yra puikus žingsnis“, – sako rašytoja, paatviravusi, kad pati dažnai renkasi skaitmenines knygas.

Menininkas G.Grušas teigia, kad pritaikydamas iliustracijas skaitmeniniams įrenginiams turėjo daugiau laisvės saviraiškai, kūriniui buvo mažiau apribojimų nei įprastame popieriniame lape, tad iliustracijos įgavo dar daugiau gyvumo.

„Grožis ir Heizelis“ – visiems prieinamos knygos pavyzdys

Pasinaudojant Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo išimtimi, LAB gali perleisti bet kurią neprieinamą knygą (pavyzdžiui, spausdintą leidinį) prieinamu skaitmeniniu formatu, užtikrindama prieigą prie šių leidinių tik negalintiems skaityti įprastai. Siekiant atverti literatūrą kiekvienam skaitytojui, to nepakanka.

Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas
Stukas Studio nuotr./Gabijos Grušaitės knygos „Grožis ir Heizelis“ pristatymas

Pasak I.Rinkevičiūtės, LAB įtraukiosios leidybos ekspertės, ne tik spausdintos, bet ir didžioji dauguma Lietuvoje leidžiamų skaitmeninių tekstinių knygų nėra prieinamos.

„Priežastys įvairios – iliustracijos neturi aprašymų, nėra tinkamai parengtas maketas, kad jį galėtų atpažinti ekrano skaitymo programa, perskaityti balso sintezė, kuria naudojasi neregiai, dalis silpnaregių. Naudojami serifiniai šriftai, kursyvas, abipusė lygiuotė – visi šie aspektai sunkina skaitymo patirtį, turintiems skaitymo sutrikimų, regos negalią, kartu – kiekvienam iš mūsų. Jei leidybos procese remiamasi įtraukiosios leidybos principais, pasirenkamas EPUB3 formatas, užtikrinamas jo prieinamumas, knyga tampa prieinama kiekvienam skaitytojui, o leidėjas turi galimybę gerokai išauginti savo skaitytojų auditoriją“, – sako I.Rinkevičiūtė.

LAB atstovės teigimu, EPUB3 formatu išleista G.Grušaitės „Grožis ir Heizelis“ – pirmasis pavyzdys, kokia turėtų būti visiems prieinama, pagal įtraukiosios leidybos principus išleista knyga.

Knygos pristatyme dalyvavo ne tik leidyklų atstovai, bet ir smalsūs mažieji skaitytojai, kurie pirmieji galėjo išbandyti visiems prieinamos knygos patirtis.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas