Nacionalinių pusryčių ypatumai
Kiekviena tauta turi savo nacionalinius pusryčius. Tradicinius prancūziškus sudaro prancūziškas ragelis, sviestas, džemas, kiaušinis ir kava. Į turkiškus pusryčius įeina paplotėlis su avies sūriu, brinza, pomidorai, medus, alyvuogės ir kava. Japonai rytais valgo sriubą, ryžius, žuvį, žalią kiaušinį ir marinuotas daržoves. Angliški pusryčiai — tai (ne, tai ne avižinė košė!) kiaušinienė su šonine, kraujinė dešra, skrudinta duona ir pupelės. Norvegiški — bulvės, virtos su lupenomis, žuvis ir ožkos sūris.
Daug nesvarsčius matyti, kad visų tautų pusryčiai riebūs ir kaloringi. Todėl dauguma šiuolaikinių žmonių, besivaikančių lieknos figūros madų, apskritai atsisako pusryčių. O tai yra labai blogai.
Tradicinius prancūziškus sudaro prancūziškas ragelis, sviestas, džemas, kiaušinis ir kava.
Pusryčius suvalgyk pats!
Tad pabandykite išsiaiškinti, kodėl pusryčius valgyti vis dėlto verta.
Energija. Gerokai išalkusį per naktį organizmą tiesiog privalu ryte „pakrauti“. Energija, kurią gauname su rytiniu maistu, padeda mums pabusti ir išlikti žvaliems visą dieną.
Nuotaika. Tyrimai rodo, kad žmonės, atsisakantys pusryčiauti, dažniau būna dirglūs ir juos kamuoja depresija. Jie mažiau atsparūs stresui.
Sveikata. Mokslininkai išsiaiškino, kad žmonių, kurie išeina iš namų nepusryčiavę, kraujyje palaipsniui padidėja cholesterolio kiekis. Dėl to atsiranda širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Kiti tyrimai rodo, kad žmonių, kurie laikosi taisyklės „pusryčius suvalgyk pats“, geresnė atmintis, jie geriau sukaupia dėmesį negu tie, kurie linkę „pusryčius atiduoti priešui“.
Svoris. Daugelis klaidingai mano, kad atsisakę maisto ryte, numes kelis nereikalingus kilogramus. Iš tiesų viskas vyksta atvirkščiai. Nepavalgę pusryčių, užkandžiaujame sumuštiniais, šokoladiniais batonėliais ir visokiu kitokiu labai kaloringu maistu, dėl to ir priaugame svorio. Tie, kurie iš ryto pasistiprina, gali kontroliuoti savo apetitą ir nepriaugti svorio.
Derėtų nepamiršti ir to, kad „rytinės“ kalorijos nepaverčiamos nereikalingais kilogramais — jos beveik visos sudega.
Iššūkis kiaušinienei
Dabar apžvelkime, ką mes dažniausiai valgome pusryčiams. Ant daugelio šeimų ant stalo rytais būna padėti sumuštiniai arba kiaušinienė. Tačiau tai toli gražu ne pats geriausias variantas. Visų pirma, tai „sunkus“ maistas, antra — nelabai naudingas.
Dietologų nuomone, idealius pusryčius turi sudaryti trečdalis paros baltymų normos, du trečdaliai angliavandenių normos ir mažiau negu penktadalis riebalų normos. Tad į savo rytinį racioną būtinai įtraukite šviežių vaisių, daržovių, uogų (gausite būtinų vitaminų).
Labai svarbu, kad jūsų rytiniame meniu būtų produktų, kuriuose gausu geležies, kalcio ir B grupės vitaminų. O štai saldžių, riebių, miltinių patiekalų iš pat ryto valgykite kuo mažiau: jiems virškinti organizmas išeikvoja labai daug jėgų.
Į turkiškus pusryčius įeina paplotėlis su avies sūriu, brinza, pomidorai, medus, alyvuogės ir kava.
Idealūs pusryčiai
Tad ką gi valgyti pusryčiams siūlo dietologai?
Košės. Pusryčiams tiks bet kokios košės. Mokslininkai nustatė, kad žmonės, reguliariai valgantys košių, lieknesni negu tie, kurie valgo sumuštinius ir kitus sausus produktus. Ir sveikesni. Pavyzdžiui, avižos stabdo širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, insulto vystymąsi. Jau nekalbant apie tai, kad avižų ląsteliena suteikia organizmui malonų sotumo jausmą iš yra praktiškai neįsisavinama! O kad būtų skaniau, į avižų košę galima įdėti medaus, riešutų ir vaisių. Kitas variantas — košę paskaninti džiovintomis slyvomis, trintomis spanguolėmis ir razinomis. Tereikia pasitelkti fantaziją ir iš tų pačių avižų pagaminsite vis kitokį patiekalą.
Varškė su vaisiais. Alternatyva košei gali būti varškė, kuri yra lengvai virškinama ir tampa tikru gardėsiu ją sumaišius su grietine, uogomis ir bet kokiais vaisiais.
Kiaušinienė, bet kitokia. Jeigu nenorite atsisakyti įprasto jums patiekalo, tai pagaminkite taip, kad jis taptų naudingas. Į kiaušinienę, pavyzdžiui, galima įdėti daug daržovių, tokių kaip ankštiniai pipirai, svogūnai, brokoliai arba pomidorai.
Salotos. Galima pasiruošti paprasčiausių salotų iš kopūstų, morkų ir obuolių, o galima ir egzotiškesnių — iš avokado. Svarbiausia nepamiršti, kad sveikuose pusryčiuose tokių produktų kaip majonezas neturėtų būti. Jį geriau pakeiskite grietine arba jogurtu. Arba pasilepinkite vaisių salotomis. Prisipjaustykite obuolių, apelsinų, bananų, vynuogių... Tinka įvairiausi vaisiai, o uždarui pasirinkite citrinos sunką arba jogurtą.
Kokteiliai. Tiems, kurie iš ryto negali pažadinti savo apetito, kad galėtų rimtai užvalgyti, tiks kokteilis. Plaktuve galima sumaišyti sultingų daržovių arba vaisių. O galima sudėti ir avižinius dribsnius, ir varškę, ir kefyrą, ir uogas. Tokie pusryčiai tiks net ir tiems, kurie sakosi rytais nė kąsnio negalintys praryti.
Be pusryčių nebus sveikų dantų?
Pagal naujausius tyrimus, vaikams, nevalgantiems pusryčių, rizika susirgti dantų ėduonimi išauga tris kartus.
Stebint keturis tūkstančius vaikų buvo nustatyta, kad tie, kurie pusryčiams sugraužia kokį nors šokoladinį batonėlį ar bandelę, taip pat priklauso rizikos grupei — jų dantys irgi gedo dažniau. Tačiau tyrimų rezultatai, publikuoti Amerikiečių stomatologų asociacijos žurnale, rodo, kad net paprasčiausi saldūs sausi pusryčiai vaiko dantims ir dantenoms geriau, negu iš viso nieko nevalgyti. Tiems, kurie valgo saldžius sausus pusryčius su pienu, ėduonis gresia nė kiek ne daugiau, negu tiems, kurie valgo normalius pusryčius.
Taigi pusryčiai turi lemiamą reikšmę vaiko sveikatai, nes jie padeda kontroliuoti vaiko apetitą, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
Beje, suomių mokslininkų surinkti duomenys rodo, kad iš ryto nevalgantys paaugliai dažniau rūko, linkę vartoti alkoholį, tukti.