Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

R.Račienę prie prezidentūros palaikiusi D.Filmanavičiūtė: „Reikalingas švietimas“

Pirmadienį įvyko lauktas Gitano Nausėdos susitikimas su LGBT+ bendruomenei priklausančio vaiko mama Rasa Račiene. Kol vyko pokalbis, Simono Daukanto aikštėje vėl susirinko būrys žmonių, tarp kurių – ir palaikymo akciją R.Račienei pratęsusi Dovilė Filmanavičiūtė. „Toks jausmas, kad sugebame meilę suvokti tik per kitą galą arba kitus dalykus suvokti tik juodai ir baltai, o pasaulis ne toks – jis spalvotas“, – 15min sakė Dovilė.

Pirmadienį 15 val. aptarti LGBT+ situacijos Lietuvoje susitiko prezidentas Gitanas Nausėda ir biomedicinos mokslų daktarė, vaikų odontologė, LGBT+ bendruomenei priklausančio vaiko mama ir šios bendruomenės teisių aktyvistė Rasa Račienė.

Simono Daukanto aikštėje ta proga moterį atvyko palaikyti būrys žmonių. Ir vėl susirinkti prie prezidentūros pakvietė reklamos specialistė, visuomenininkė Dovilė Filmanavičiūtė, šeštadienį taip pat organizavusi palaikymo akciją R.Račienei.

„Mamos už mamas! Nuostabus buvo tas bendrystės jausmas, kai susirinkome S.Daukanto aikštėje palaikyti Rasos, o kartu ir visos LGBT tėvų bendruomenės. Pirmadienį, spalio 25-ąją, 15:00 Rasa susitinka pokalbiui su Gitanu Nausėda. Palydėkime ją į Prezidentūrą kartu, susirinkim valandai. Tegul ji neišeina pro svarbiausias Lietuvos duris į tuščią aikštę“, – kvietė Dovilė.

Jau po R.Račienės susitikimo su G.Nausėda pirmadienį moteris 15min teigė, kad kviesdama palaikyti LGBT+ bendruomenei priklausančio vaiko mamą, ji jautėsi atliekanti pareigą, už kurią geriausia padėka būtų prezidento įsiklausymas.

„Manęs niekas neturi nei nuvilti, nei pateisinti mano viltis. Aš nesu išskirtinė, kad sukūriau feisbuko renginį. Man atrodo, kad tai yra kiekvieno empatiško žmogaus pareiga – palaikyti silpnąją grandį, nes man atrodo, kad duotuoju metu LGBT bendruomenė tokia ir yra Lietuvoje.

Aš tiesiog geriau dėl to jaučiuosi, kad mes vis dėlto bendruomeniškai susirenkame palaikyti tos pačios bendruomenės narių, o ne maudomės kažkokiuose neapykantos pursluose. Aš už empatiją, atjautą, tarpusavio supratimą, elementarią žmogišką meilę, o atsiskaityti tikrai man neturi niekas ir mano vilčių pateisinti. Norėčiau, kad prezidento nuomonė, nes tikrai tikiu, kad jis tėtis, žmogus, nesikaitaliotų kiekvieną pasitaikiusią progą“, – 15min kalbėjo Dovilė.

Moteris mano, kad norint, jog būtų pateisintos LGBT+ priklausančių žmonių viltys, kad jie galėtų tiesiog oriai gyventi ir nereikėtų skaičiuoti iš gyvenimo išėjusių paauglių, turi padirbėti valdžia. Svarbi, pasak Dovilės, ir edukacija – pašnekovė įsitikinusi, kad Lietuvos švietime yra spragų, dėl ko stinga kritinio mąstymo ir pasitikėjimo oficialiais šaltiniais.

„Turbūt nieko be edukacijos visuomenėse neįvyksta ir Roma per naktį nepasistatė, tai ir čia reikės daug padirbėti. Tiesiog kviečiu visus savo aplinkoje daryti viską, ką tik įmanoma, kad šių žmonių nereikėtų skirstyti į lygius ar nelygesnius.

Turbūt reikia ieškoti formų, nes kažkokie demagogiški pasisakymai iš tribūnų čia nepadės. Ir, matyt, kiekvienai visuomenės grupei turi tos formos būti skirtingos. Mano pirminė mintis – švietimas ir dar kartą švietimas. O paskui – emociniai dalykai“, – tikina ji.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė

D.Filmanavičiūtė taip pat pastebėjo, kad reikia stipriai dirbti didinant empatijos lygį.

„Akivaizdu, kad mes tikrai nesame pačioje geriausioje padėtyje šiuo klausimu, o kai būsime savimi patenkinti, viskas bus gerai su mūsų savivertėmis, tai turbūt mums nesinorės ir žmonių vertinti pagal keistus kurpalius kaip pirmykštėje bendruomenėje.

Toks jausmas, kad sugebame meilę suvokti per kitą galą arba kitus dalykus suvokti tik juodai ir baltai, o pasaulis ne toks – jis spalvotas“, – 15min kalbėjo Dovilė.

Vis dėlto ji džiaugiasi, kad dėl šio susitikimo LGBT+ bendruomenė įgavo balsą, vardą ir veidą: „Tiesiog reikia kalbėti žmogiška kalba.“

Pačios Rasos Račienės mintis po susitikimo su prezidentu rasite čia: R.Račienė su prezidentu aptarė LGBT+ situaciją: „Kaip mamą jis mane išgirdo“

Simono Daukanto aikštėje palaikyti R.Račienės, kol ji kalbėsis su prezidentu, feisbuke kvietė ir atlikėja Erica Jennings.

„Aš nesu „sraigtasparnis mama“, tikrai nesu ir „supermamytė“. Turbūt esu labiau „panda mama“ (Google it). Tačiau… padarykite kažką blogo mano vaikams ir aš jus suplėšysiu į skutelius.

Šiandien pamąsčiau apie tai, kad viena stipriausių ir kartu viena labiausiai neįvertintų visuomenės grupių yra būtent mamos. Visiškai palaikau šią stiprią drąsią motiną Rasą Račienę.

Pirmadienį, kai 15.00 val. ji susitiks su Nausėda, prie Prezidentūros būsiu ir aš. Kviečiu ir jus. Kodėl? Nes tai nėra tik „gėjų problema“, nėra tik „mamos problema“ ar šiaip „vargšo žmogaus problema“. Jei turi draugų, brolių, sesių, giminaičių ar vaikų, kurie yra LGBTQ, tuomet turi jiems padėti. Tai yra žmogaus teisių problema.

Aš darysiu viską, ką galiu, kad šiandien Lietuvoje augantys vaikai turėtų lygias teises, galėtų tuoktis ir mylėti ką nori. Ir kad jie būtų vertinami pagal asmenybės bruožus, o ne pagal išvaizdą, kilmę ar seksualinę orientaciją“, – rašė E.Jennings.

Citavo užgaulius komentarus

G.Nausėda garsiai kalbėti apie LGBT+ bendruomenei aktualias problemas ne kartą vengė arba aiškios pozicijos neišsakė. Mamą į susitikimą prezidentas pakvietė, kai ji išsiuntė laišką dėl LGBT+ žmonių padėties. Iki susitikimo su prezidentu moteris teigė kasdien stovėsianti Simono Daukanto aikštėje, kad prezidentas ją pastebėtų.

„Šitom išsigimėlėm snukelius atitrankyčiau. Vaginėtojom gal įkrečiant proto vyrus pamils, smirdalės, tfuu!!“, „Šiukšlės, jūs nedrįskite savęs vadinti šeima! Iškypėliai, jūs, degsit pragare“, „Tiems, kurie viešai kelia triukšmą – dujų kameros“.

Apmaudu, kad prie tokios atmosferos ir visuomenės susiskaldymo prisideda ne tik dalis politikų, viešų asmenų, bet ir Jūs – LR prezidentas. Prezidentas, žadėjęs gerovės valstybę visiems, bet tik ne mano vaikui... Prezidentas, kuris turėtų vienyti tautą, ją skaldo, aiškindamas, kad dalis žmonių negali turėti šeimos, vaikų.“

Taip pat skaitykite: LGBT+ porų kasdienybė: iš darželio negali pasiimti savo auginamo vaiko

Pripažinusi, kad negalės pakeisti visuomenės požiūrio, R.Račienė išreiškė viltį pakeisti bent šalis vadovo nuomonę. Todėl jo paprašė pereiti prie Lietuvą vienijančios, o ne skaldančios retorikos, apie LGBT+ asmenų problemas ir jų poreikius kalbėti ne su kitais, bet būtent su jais. Taip pat – asmeninio pažado, kad „Lietuvoje turėsime pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, kuris kalbės ne apie juridinius, bet emociniais ryšiais pagrįstus vienalyčių porų santykius“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Račienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Račienė

Kartu R.Račienė pažadėjo stovėti prie Prezidentūros kasdien, kol prezidentas savo darbotvarkėje ras laiko jai, paprastai mamai, ir pakvietė kitus, kurie „neabejingi visų žmonių oriam gyvenimui, neskirstant jų nei pagal tikėjimą, nei pagal lytinę orientaciją, nei pagal odos spalvą“, prisijungti.

Gerbiamas Prezidente, kaip Jūs kartu su žmona Diana jaustumėtės, jei tokius komentarus tektų skaityti apie savo dukras Ugnę ir Gedailę? – į valstybės vadovą kreipėsi R.Račienė. – O kaip būtų, jei tai – ne tik komentarai internete, bet išties kas nors tokius žodžius ištartų Jūsų dukroms ir spjautų į veidą? Pagrasintų susidoroti?

Nežinau, kaip Jums, bet man – LGBT vaiko mamai – kasdien tenka skaityti panašaus pobūdžio komentarus, kasdien tenka išklausyti įvairias aplinkinių, artimųjų, „draugų“ replikas apie tai, kad LGBT žmonėms ne vieta mūsų visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius