Pajusti, kad organizmo apsauginės funkcijos nusilpo, nėra sudėtinga. Toks žmogus kelis kartus per metus serga peršalimo ligomis, jį vis puola alergijos, odos ir gleivinės infekcijos, jo apsauginė sistema nesusidoroja net su herpes viruso sukelta pūsleline. Nusilpusį imunitetą išduoda ir nuolatinis nuovargis, apatija, silpnumas.
Šį sekmadienį TV8 eteryje rodomoje medicinos laidos „Sveikas rytojus“ rubrikoje „Gamtos ir mokslo galia“ daugkartinis Lietuvos sunkiosios atletikos čempionas ir rekordininkas Ramūnas Vyšniauskas sakys, kad kol esi jaunas, apie imuninę sistemą nesusimąstai.
„Mūsų gyvenimo ritmas yra beprotiškai greitas, todėl norint atsipalaiduoti daug kas griebiasi žalingų įpročių: vakarėliai, alkoholis, cigaretės. Aš irgi ne išimtis, pasitaiko visko, tačiau prisimenu tuos laikus, kai sportavau profesionaliai, visa mityba buvo sureguliuota, praturtinta maisto papildais, vitaminais ir dėl to būdavo jausmas, kad energija net trykšta iš tavęs“, – laidoje pasakojo R.Vyšniauskas.
Žmogaus sveikatai didžiulę įtaką daro mityba. Įdomu tai, kad vieni maisto produktai suteikia mūsų organizmui energijos ir sveikatos, kiti – priešingai, žaloja. Buvęs sportininkas, dabar į verslus įsisukęs Ramūnas Vyšniauskas sako, kad esant tokiam beprotiškam gyvenimo tempui deramai rūpintis mityba nėra lengva.
„Kai baigiau sportą, prasidėjo darbas, verslas, tai suvalgai kokį dešrainį, tai nepavalgai, tai šokoladuką užkandi. Ir tai išbalansuoja organizmą, kad energijos nebėra, atsiranda mieguistumas, ima augti svoris ir visa gyvenimo kokybė pablogėja“, – prisipažino R.Vyšniauskas.
Net ir įtraukus į racioną daug daržovių ir vaisių negali būti tikras dėl jų kilmės bei kokybės, todėl žinomas vyras mitybą kasdien papildo mokslininkų sukurtais ir klinikiniais tyrimais patvirtintais polifenolių gausiais maisto papildais iš brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos.
„Aš stengiuosi valgyti daug daržovių, tačiau jos nėra tokios, kokios būdavo senais laikais, pačios močiutės darže užaugintos. Jos neturi tiek vitaminų ir mūsų organizmui reikalingų medžiagų, ypač polifenolių“, – teigė R.Vyšniauskas.
Polifenoliai – tai augaluose randamos bioaktyvios medžiagos, kurios ne tik suteikia spalvą ir sustiprina vaisių skonį bei aromatą, bet ir dalyvauja augimo, dauginimosi procesuose, padeda augalams apsisaugoti nuo mikrobinių ar grybelinių infekcijų, intensyvių ultravioletinių spindulių. Nustatyta, kad šios polifenolių savybės gali būti naudingos ir žmonėms.
Didžiosios Britanijos mokslininkai sukūrė specialias maisto papildo kapsules iš polifenolių gausių visadalių brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos ir atliko nacionalinį klinikinį Pomi-T tyrimą, kuriuo pirmąkart pasaulyje patikimai įrodė, kad tinkamai suderinti skirtingų augalų polifenoliai, koncentruoti vienoje kapsulėje, slopina ne tik vėžio žymenų, pavyzdžiui, PSA augimą, bet ir kitus organizmo uždegimo procesus, lemiančius įvairių lėtinių ligų atsiradimą bei vystymąsi.
„Aš visada stengiuosi, jog jeigu buvo kažkoks vakarėlis ar nusimušimas nuo ritmo, nuo įprastos mitybos, renkuosi maisto papildus organizmo atstatymui. Iš maisto negalim gauti tiek medžiagų, kiek jų reikia, nes beprotiškais kiekiais išnaudojam tą energiją, ypač kai turime žalingų įpročių“, – atviravo R.Vyšniauskas.