Renata Norvilė šaltuoju metų laiku ligų nebijo: atskleidė, kaip stiprina imunitetą

Artėjant didžiajam peršalimo ligų ir virusų sezonui žmonės ieško įvairių būdų, kaip galėtų apsaugoti savo organizmą. Norint sustiprinti savo imuninę sistemą gyvenant atšiauresnio klimato sąlygomis, neretai vien sveikos mitybos neužtenka. Kas gali padėti šaltąjį sezoną išlikti sveikiems ir žvaliems?
Renata Norvilė
Renata Norvilė / TV laidos SVEIKAS RYTOJUS stopkadrai ir tomasfoto.lt nuotraukos

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ buvo kalbama apie imuniteto stiprinimo būdus, kas sukelia peršalimo ligas ir kaip nuo jų apsisaugoti.

Dainininkė, televizijos projektų vedėja, dviejų vaikų mama Renata Norvilė pasakojo, kad norėdama sustiprinti savo sveikatą bei nesusirgti, ji atsigręžia į gamtą ir imunitetą stiprina natūraliais būdais.

„Nuo labai senų laikų domiuosi natūraliomis, iš gamtos išgaunamomis arbatomis. Mūsų sodybėlėje auga didžiulė čiobrelių plantacija, kurios derlius labai džiugina ir stiprina sveikatą“, – pasakojo R.Norvilė.

TV laidos SVEIKAS RYTOJUS stopkadrai ir tomasfoto.lt nuotraukos/Renata Norvilė
TV laidos SVEIKAS RYTOJUS stopkadrai ir tomasfoto.lt nuotraukos/Renata Norvilė

Žinoma dainininkė atskleidė, kad augina ir daugiau vaistinių žolelių, moka jas tinkamai džiovinti, o kai kurias, pavyzdžiui, gauromečio lapus, Renata net ir moka fermentuoti. Anot pašnekovės, tokie natūralūs gamtos produktai apsaugo visą šeimyną nuo įvairių uždegimų, padeda atsiradus peršalimo ligoms.

Moteris pasakojo, kad kartu su visais šeimos nariais stengiasi ir kuo daugiau judėti bei aktyviai leisti laisvalaikį – visa šeima dažnai leidžiasi į įvairius žygius, pasivaikščiojimus po miškus ir panašiai.

R.Norvilė taip pat atskleidė, kad sveika mityba, kaip ir vaistinės žolelės, jos šeimoje atlieka ne mažiau svarbų vaidmenį.

„Stengiamės maitintis kuo sveikiau – dažnai valgome tiek vaisius, tiek daržoves. Deja, šaltuoju metų laikų Lietuvoje gauti kokybiškų vaisių bei daržovių nėra paprasta“, – pasakojo dainininkė.

Anot Renatos, labai svarbu imunitetą stiprinti maisto produktais, kurie turi daugiausiai polifenolių: brokoliais, granatais, ciberžole ir kitais. Tokie produktai stiprina ne tik imunitetą, bet ir gali apsaugoti nuo onkologinių susirgimų.

Moteris atskleidė, kad puoselėjant imunitetą svarbų vaidmenį jos šeimoje užima ir maisto papildai.

„Mitybą neretai paįvairiname maisto papildais, kuriuose gausu gamtos turtų – polifenolių gausių brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos, kurie stiprina imunitetą bei saugo nuo peršalimo ir kitų ligų“, – pasakojo R.Norvilė.

TV laidos SVEIKAS RYTOJUS stopkadrai ir tomasfoto.lt nuotraukos/Rūta Maciulevičienė
TV laidos SVEIKAS RYTOJUS stopkadrai ir tomasfoto.lt nuotraukos/Rūta Maciulevičienė

Laidoje „Sveikas rytojus“ šeimos gydytoja Rūta Maciulevičienė pasakojo, kad norint tinkamai stiprinti organizmą, pirmiausia, reikia suprasti, kodėl tos ligos atsiranda.

„Tokių, kaip peršalimo ligų, medicinine prasme nėra. Yra virusinės viršutinių kvėpavimo takų ligos. Toks pasakymas atėjo iš tų laikų, kai mes nieko nežinojome nei apie virusus, nei apie bakterijas. Tuomet empiriškai buvo pastebėta, kad jeigu žmogus sušąla, tai jo imuninė sistema nesureaguoja tinkamai ir jis gali susirgti. Be to, šaltuoju metų laiku prasideda virusų sezonas ir tokiu laiku galima susirgti įvairiausiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis“, – paaiškino gydytoja R.Maciulevičienė.

Viena iš geriausiai organizmą saugančių priemonių neabejotinai yra skiepai. Ne vienerius metus pažangiausiose užsienio klinikose dirbusi bei tarptautinėse mokslinėse stažuotėse dalyvavusi gydytoja R. Maciulevičienė atkreipė dėmesį, kad nors mūsų sveikatą labai stipriai įtakoja paveldimumas, visgi nemažą įtaką organizmui galime daryti ir mes patys.

„Genetika turi labai daug įtakos. Visi mūsų genetiniai procesai yra užprogramuoti. Tačiau taip pat egzistuoja taip vadinami epigenetiniai mechanizmai. Tai yra mechanizmai, kurie leidžia tam tikriems genams veikti arba kaip tik blokuoja jų veikimą. Epigenetiniai mechanizmai labai dažnai priklauso nuo aplinkos faktorių, tačiau kai kuriuos aplinkos faktorius – mitybos, gyvensenos ir panašiai – mes galime įtakoti patys“, – kalbėjo gydytoja.

Anot specialistės, norint stiprinti organizmo atsparumą nuo virusų, uždegimų ir kitų ligų, ypač naudinga mitybą praturtinti polifenoliais.

Polifenoliai – tai natūralios cheminės medžiagos, kurios augaliniams produktams suteikia spalvą, skonį ir kvapą. Polifenolių yra įvairiose daržovėse, vaisiuose, prieskoniuose ir arbatžolėse, tačiau ypač daug jų yra žaliojoje arbatoje, ciberžolėje, brokoliuose ir granatuose. Polifenoliai turi tiesioginę sąveiką su žarnyno sveikata, nes maitina ir stiprina gerąsias bakterijas, kurios užtikrina darnią organizmo veiklą ir atsparumą ligoms. Tai buvo patvirtinta ir atlikus Jungtinės Karalystės nacionalinį Pomi-T klinikinį tyrimą.

„Mokslininkai jau atsakė į šį klausimą, kad polifenoliai turi imuninę sistemą veikiančių savybių. Polifenoliai stabdo senėjimo procesus, padeda išgaudyti laisvuosius radikalus. Taip pat polifenoliuose galima rasti DNR ląstelių pažaidos procesus slopinančių medžiagų“, – pasakojo gydytoja R.Maciulevičienė.

Gydytoja pabrėžė, kad žmonės, turintys stiprų imunitetą, ženkliai sumažina ir galimybę susirgti onkologinėmis ligomis.

„Yra sakoma, kad vėžys ir gerai veikiant imuninė sistema – nesuderinami dalykai. Tai reiškia, kad žmogus su stipria imunine sistema turi ženkliai mažesnę tikimybę susirgti vėžiu. Mūsų organizmas kiekvieną dieną gamina vėžines ląsteles. Tai yra tam tikros biologinės klaidos, kai ląstelės išsigimsta, bet gerai veikianti imuninė sistema jas tuojau pat atpažįsta ir sunaikina. Į jas sureaguoja taip, kaip į svetimą ląstelę, pavyzdžiui, kaip į bakteriją“, – apie organizmo veikimo principus pasakojo gydytoja.

Jungtinės Karalystės Kembridžo, Koventrio ir Bedfordšyro universitetuose dėstančio profesoriaus Robert Thomo knygoje ,,Gyvenimas susirgus vėžiu ir patarimai kaip nesusirgti“ teigiama, jog pasaulyje vis daugėja įrodymų, patvirtinančių antivėžinį ir antiuždegiminį polifenolių poveikį. Gera žinia yra ta, kad polifenoliai yra lengvai prieinami kiekvienam žmogui.

„Prieš, ko gero, 10 metų mokslininkų grupė pradėjo labai kryptingai domėtis šiais dalykais. Jų darbo rezultatas – sukurtas maisto papildas, į kurio sudėtį įeina ekstraktai iš pačių naudingiausių augalinių produktų, kurių mes, ypač šiauriečiai, negalime kasdien suvalgyti reikiamo kiekio. Mat mūsų klimatas diktuoja kitokį kalorijų poreikį. Mes valgome riebią mėsą ne todėl, kad mes iš prigimties mėgstame ją, o todėl, kad mūsų poreikis apsišildyti ir palaikyti kūno temperatūrą yra visiškai kitoks. Todėl preparatai, kuriuose yra tai, kas yra svarbiausia – antioksidantai, bioflavonoidai – mums reikalingi normalios imuninės sistemos veiklos palaikymui“, – laidoje kalbėjo gydytoja.

„Sveikas rytojus“ – 12 val. per TV8 televiziją!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis