Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rokas Bernatonis – atvirai apie rizikingą veiklą: „Stengiuosi pakliūti apgavikams į rankas“

20 vaizdo įrašų ir jau 200 milijonų peržiūrų. Būtent tokiais įspūdingais skaičiais gali pasigirti garsus iliuzionistas, dviejų Gineso rekordų savininkas Rokas Bernatonis, kuris keliauja po pasaulį ne tik demonstruodamas savo įspūdingus magijos triukus, bet ir filmuodamas bei viešindamas gudrių sukčių naudojamas schemas apkvailinti ir pasipelnyti iš turistų. Būtent pastarieji slapta filmuoti vaizdo įrašai, renkantys milijonines peržiūras, padedantys žmonėms būti budresniems keliaujant, sudomino pasaulio žiniasklaidą.
Rokas Bernatonis
Rokas Bernatonis / Asmeninio archyvo nuotr.

Labiausiai domina sukčių veikimo schemos

„Prieš pusantrų metų išvažiavau atostogauti į Balį ir patekau į lietuvių vakarėlį, kuriame pokalbių tema pasisuko apie tai, kaip čia svarbu saugotis gudriai iš turistų besipelnančių sukčių, ypač, valiutų keityklose. Vienas lietuvis pasakojo, kaip tokiu būdu vietinių apgautas prarado 300 eurų, kitas – 600. Paklausus, kaip tai vyksta, nei vienas negalėjo paaiškinti, kokia ta gudri sukčių schema. Man, kaip iliuzionistui, buvo labai įdomi tų apgavikų naudojama technika – ką jie daro ir kodėl tai vis dar veikia? Nusprendžiau pats specialiai tapti jų auka ir visa tai slapta nufilmuoti. Toli ieškoti neteko – į sukčių pinkles patekau pačioje pirmoje valiutos keitykloje, į kurią nuėjau. Ir, kas įdomiausia, jie nenaudoja jokių sudėtingų technikų, viskas yra labai paprasta“, – prisimena R.Bernatonis.

Patalpinęs šį vaizdo įrašą į socialinius tinklus, Rokas tokio populiarumo net nesitikėjo. Per porą mėnesių sulaukė net 18 milijonų peržiūrų instagrame, dar 40 mln. – „YouTube“ platformoje. Reportažą apie tai parodė ir Indonezijos „CNN“ žurnalistai, kita vietinė žiniasklaida, tad vaizdo įrašas netrukus tapo virusiniu.

Taip Rokui kilo mintis keliaujant po pasaulį skirtingose šalyse, gausiai turistų lankomose vietose, specialiai tapti sukčių auka, tai slapta filmuoti ir po to dalintis su internautais, kuriems tai gali būti itin naudinga informacija.

„Kitas atvejis, kuriuo taip pat susidomėjo žiniasklaida, buvo Italijoje, kuomet atskleidžiau ir viešai parodžiau, kaip iš žmonių patiklumo pelnosi gatvės dailininkai. Neilgai trukus, sulaukiau laiško iš „la Repubblica“ žurnalistės, o tik po to sužinojau, kad tai didžiausias Italijos dienraštis, kuriame mano interviu atsidūrė ne tik laikraštyje, bet ir jų portalo tituliniame puslapyje. Po šių publikacijų sulaukiau padėkų ir iš italų menininkų, kuriems itin svarbu, kad apie apsimetėlius dailininkus kažkas pagaliau prabilo viešai ir atskleidė jų sukčiavimo būdus“, – prisimena garsus iliuzionistas.

Kad papultų sukčiams pats naudoja ne vieną gudrybę

R.Bernatonis sako, kad sulaukia daugybės žinučių ir iš paprastų žmonių, kuriems tokie vaizdo įrašai atveria akis ir padeda neprarasti budrumo keliaujant. Tiesa, daugelis klausia, kodėl iliuzionistas neviešina sukčių veidų, jų buvimo vietų.

„Mano tikslas nėra atskleisti ir visam pasauliui parodyti sukčiaus veidą, todėl specialiai juos vaizdo įrašuose paslepiu. Svarbiau pačiam išsiaiškinti ir kitiems parodyti pačią apgavystės schemą, edukuoti ir įspėti žmones, kad jie neprarastų pinigų ar neprisidarytų kitų problemų, būtų budrūs keliaujant. Svarbu pabrėžti, kad aš pats specialiai stengiuosi pakliūti apgavikams į rankas. Keliaudamas ieškau informacijos, skaitau keliautojų istorijas, forumus, atsiliepimus apie tam tikras vietas, kartais net vaidinu kiek apsvaigusį, kad manimi sukčiai pasinaudotų, o aš tas jų schemas užfiksuočiau. Nenoriu, kad žmonės galvotų, jog pasaulis pilnas blogio ir jie gali būti apvogti ant kiekvieno kampo. Kai nusprendžiu, kad filmuosiu sukčius, aš jų paieškai skiriu dieną, dvi. Specialiai einu į tas vietas, kurios nerekomenduojamos turistams. Su operatoriumi ne šiaip sau nuomojamės motorolerius skirtingose lokacijose – taip padidėja šansas pakliūti į apgavikų pinkles. Tad mes patys, savo noru, leidžiamės į avantiūras“, – pabrėžia Rokas.

Jis teigia supratęs, kad žmonėms tokie vaizdo įrašai naudingi, todėl ir ateityje ketina keliaudamas su savo pasirodymais po pasaulį, vis pabandyti tokių atvejų nufilmuoti daugiau. Netrukus jis žada paviešinti ir dar kelis vaizdo įrašus apie Tailando sukčius, vienas jų bus itin įdomus – iš erotinio naktinio klubo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas