Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Saldi idėja šventiniam stalui: keksiukų karalienė Liucina Rimgailė dalijasi Velykų bobos receptu

Liucinos ir Tado Rimgailų šeimoje Velykos visų pirma reiškia buvimą kartu su artimiausiais. Tad kad ir kiek darbų beturėtų, jie visada randa laiko tinkamai šiai šventei pasiruošti – su malonumu kartu dažo kiaušinius, ir, žinoma, kepa saldėsius, kurių tikra profesionalė yra Liucina.
Liucina Rimgailė ir jos velykinis pyragas
Liucina Rimgailė ir jos velykinis pyragas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vienu receptu kepyklėlės „Liu Patty“ įkūrėja, vedybų planuotoja Liucina Rimgailė dalijasi ir su 15min skaitytojais. Šįkart ji moko, kaip pasigaminti tradicinę Velykų bobą, kurią paruošę tikrai neprašausite, o jos skonis nustebins artimuosius.

„Kiekvienais metais stengiuosi sugalvoti vis ką nors naujo, kuo pavaišinti šeimą – pyragą, keksą, keksiukus. Bet šiaip labai mėgstu Velykų bobas arba sūrio, varškės pyragus“, – 15min sakė Liucina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos

Kalbėdama apie savo šeimos tradicijas, Liucina pasakoja, kad Velykos yra ta šventė, kurią būtinai pamini artimiausiųjų rate.

„Man ši šventė reiškia, kad visi artimiausi susirinks – nebus jokių atsikalbinėjimų, jokių priežasčių neatvykti. Tai bus šeimai skirtas laikas. Man vien dėl to ši šventė svarbi. Taip pat Velykos visada būna tokia šviesi, nuotaikinga, pavasariška diena“, – sakė ji.

Moteris džiaugėsi, kad šiemet pagaliau visi atvažiuos į jųdviejų su Tadu namus. Visa šeima kasmet laikosi tradicijos – iki pusryčių nieko nevalgo, todėl stengiasi susitikti kuo anksčiau, apie 10–11val. O tuomet – prasideda: šventinti kiaušiniai, duona, mišrainės...

„Šiemet visi rinksis pas mus. Mūsų bus apie 11 – atvyks tėvai, seneliai. Tai pasiruošimas ir bus toks – reiks susitvarkyti namus, – juokėsi ji. – Aišku, ir gaminsiu. Visos šeimos moterys suneš savo patiekalus, o man paliko saldžiąją pusę. Tai paruošiu Velykų bobą ir atvešiu varškės pyragą iš kepyklėlės.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos

L.Rimgailei taip pat labai patinka marginti kiaušinius. „Kai dar gyvenau su tėvais, visada su tėčiu margindavom kiaušinius. O šiemet su Tadu irgi labai norėjom juos dažyti. Apsidžiaugiau parduotuvėse pamačiusi parduodamus svogūnų laiškus, iškart juos griebiau ir nusprendžiau, kad su jais dirbsim virtuvėje. Mano močiutė vaikystėje mane primokė, kaip su jais elgtis – pridėti laiškų, gėlyčių į pėdkelnes, ir išeina labai gražiai. Tiesą sakant, man tai vienas gražiausių būdų“, – šypsojosi ji.

Nors ant stalo ir būna gausybė skaniausių patiekalų, Liucina tikina, kad išmoko valgyti saikingai: „Anksčiau, kai buvau maža, tai valgėm daug. Dabar visi labiau prisižiūri – nors stalas ir būna gausiai nukrautas, pasisotiname greičiau.“

O po sočių pietų kasmet būna žaidimai, į kuriuos įsitraukia visi šeimos nariai. „Visada ridename margučius per specialų takelį. Tadas tik prieš porą metų apie tai sužinojo, bet jam labai patiko. Todėl visi azartiškai žaidžiame, vyrai strateguoja, kaip geriau ridenti, kad numuštų konkurento kiaušinį. Įsitraukia labai rimtai“, – juokėsi Liucina Rimgailė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liucinos ir Tado Rimgailų Velykos

Mielinė Velykų boba su burbono vanile ir apelsinų cukatais

Ingredientai:

500 g miltų

500 ml pieno

40 g šviežių mielių

Papildomi 50 ml pieno mielėms ištirpinti

10 kiaušinių trynių

150 g cukraus pudros

150 g ištirpinto ir atvėsinto sviesto

50 ml „Amareto“ likerio

Pusė šaukštelio burbono vanilės

4 šaukštai pistacijų, anakardžių arba kitokių mėgstamų riešutų

4 šaukštai smulkių apelsinų cukatų

Gaminimas:

Pieną užverdu. 500 ml lėtai užpilu ant 250 g miltų, labai gerai išmaišau (neskubėkite ir nuolat maišykite), kad neliktų gumulėlių, ir palieku, kad atvėstų iki kambario temperatūros.

Mieles užpilu 50 ml vos vos šilto pieno, gerai išmaišau ir įmaišau į miltų mišinį. Uždengiu rankšluostuku ir palieku šiltoje vietoje, kad tešlos padvigubėtų.

Kiaušinių trynius išplaku su cukrumi iki purios baltos masės. Į padvigubėjusią tešlą supilu trynių masę, likusius miltus, romą, vanilę ir sviestą. Viską gerai išmaišau, po to minkau ir pabaigoje įmaišau apelsinų cukatus bei kapotus riešutus.

Pasirinktą formą ištepu tirpintu sviestu, pabarstau miltais ir sudedu į ją tešlą. Jei išėjo per daug, dalį galima sudėti, pvz., į keksiukų formeles.

Kepu apie 40 min, 170 laipsnių temperatūroje. Visgi laikas gali šiek tiek svyruoti, kiekviena šeimininkė sprendžia pagal savo orkaitę.

Puošiu glazūra, cukraus pudra su citrinos sultimis arba kaip vaizduotė pakužda.

Skanaus ir gražių, šviesių, šeimyniškų švenčių!!!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas