Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Santykių ekspertas – apie kitą pažinčių programėlių pusę: „Jos gali prisidėti prie vienatvės“

Paradoksalu, tačiau pažinčių programėlėms tapus neatsiejama daugelio žmonių kasdienybės dalimi, pasaulyje kaip niekada anksčiau išplito vienatvės epidemija. Santykių edukologas Arnas Markevičius įsitikinęs, kad tai, kas buvo sukurta palengvinti susipažinimą, virto realybę iškraipančiu iliuzijų burbulu.
Arnas Markevičius, pažinčių programėlė
Arnas Markevičius, pažinčių programėlė / Dovilės Markevičienės ir 123RF.com nuotr.

„Į algoritmų kūrėjų, kurių tikslas, kad vartotojas užsibūtų pažinčių programėlėje kiek įmanoma ilgiau ir paliktų joje kaip įmanoma daugiau pinigų, pažadus, kad padės atrasti amžiną meilę – patarčiau žvelgti kritiškai. Supraskite, pažado įgyvendinimas reikš, kad jie neteks mokaus kliento.

Tokios programėlės savaime sukuria iliuziją, kad antrosios pusės pasirinkimas yra beribis ir visuomet galima atrasti kažką dar geresnio. Įsitraukęs žmogus atitrūksta nuo realybės ir nenori investuoti laiko bei pastangų kuriant santykius, nes jam nuolat atrodo, kad „ten kažkur“ ras geresnę, tobulesnę, labiau tinkamą sau porą“, – įspėja santykių edukologas.

Atrodyti, o ne būti

A.Markevičius beda pirštu į problemą, kuri lydi virtualių pažinčių ieškotojus: įprastame gyvenime, kai bandantis sukurti ryšį žmogus pajunta atstūmimą, jis ieško to priežasčių ir bando kažką savyje keisti. Tačiau jei atstūmimas vyksta programėlėje, dažniausiai pakeičiama tik profilio nuotrauka ar aprašymas.

„Tai labai didelis skirtumas tarp gyvo bendravimo ir virtualių pažinčių. Kai žmogus pakeičia tik nuotrauką, jis siekia atrodyti, o ne būti. Galbūt pasirodyti turtingesniu, atviresniu, turinčiu daugiau draugų ar įdomesnių užsiėmimų.

Nededant pastangų pasikeisti realybėje, išmokti bendrauti, megzti ryšius ir juos palaikyti, žmogus pasmerkia save vienatvei ir daugybei nesėkmingų bandymų užmegzti santykius“, – įsitikinęs ekspertas.

Dovilės Markevičienės nuotr./Arnas Markevičius
Dovilės Markevičienės nuotr./Arnas Markevičius

Kaip priemonė virsta tikslu

Pasak A.Markevičiaus, į pažinčių programėles įjunkę vartotojai neretai pamiršta, kad jos yra tik priemonė, ir dėl to pradeda žaisti žaidimus, griebiasi manipuliacijų, kad sulauktų virtualaus kito asmens pritarimo. Tokios pažintys nepersikelia į realų gyvenimą ir daugumoje atvejų veda į aklavietę.

„Siekdamas trumpalaikės ir greitos emocinės naudos, žmogus pradeda kurti strategijas – kaip ir ką parašyti, kad sulauktų atsakymo, kiek laiko neatsakyti į žinutes, kad atrodytų paslaptingesnis.

Vietoje to, kad ne žaidimus žaistų, o kurtų brandų ryšį. Taip, trumpalaikiam romanui tokios strategijos tinka, tačiau tokie santykiai nėra tvarus ilguoju laikotarpiu ir gali neišspręsti vienatvės problemos, o ją tik dar labiau gilinti“, – tvirtina santykių edukologas.

Būdai jau išrasti – reikia tik naudotis

Anot daugelį porų konsultavusio A.Markevičiaus, nėra vieno teisingo recepto, kaip sukurti tvarius santykius, tačiau šansai tą sėkmingai padaryti didėja, jei pora sugeba dar pradžioje išsigryninti ir aptarti tikslus bei siekius.

„Jei žmonės turi skirtingus interesus, pavyzdžiui, vienas nori trumpalaikio romano, o kitas – rimtų santykių, be abejo kils problemų. Todėl patarčiau rinktis partnerį ne tik pagal nuotrauką, bet ir nebijoti pažvelgti giliau, galų gale, nebijoti paleisti dar pradžioje, jei būti kartu – per sunku“, – pataria santykių edukologas.

A.Markevičius akcentuoja, kad prieš neriant stačia galva į pažintis, labai svarbu ir sau užduoti svarbius, tačiau ne visuomet patogius klausimus apie siekius ir tai, ką žmogus pasirengęs paaukoti, o kur yra vidinės „raudonos linijos“, kurios neturėtų būti peržengtos.

Lietuviai išrado alternatyvą

Alternatyva įprastoms pažinčių programėlėms gali tapti Lietuvoje įkurto startuolio „Joiner app“ siūloma programėlė. Jos kūrėjai siūlo pažintį pradėti nuo bendrų veiklų bei interesų paieškos, o ne išvaizdos vertinimo, rašoma pranešime spaudai.

Būtent ši programėlė gali padėti susirasti bendraminčių įvairioms veikloms – nuo futbolo čempionato stebėjimo iki tapybos dirbtuvių.

Pasak programėlės bendrasavininkės Jūratės Plungytės, projektas orientuotas ne į greitas pažintis internete, bet į ieškančius kokybiškos bendrystės – nesvarbu, draugystės saitų ar meilės.

Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Plungytė
Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Plungytė

„Programėlę kūrėme siekdami pagelbėti žmonėms susirasti draugų, išplėsti bendraminčių ratą ir pasiūlyti alternatyvą nesibaigiančiam naršymui. Tačiau gyvenimas yra didesnis ir spalvingesnis nei mes galime suplanuoti, tad tikrai neatmetame, kad žmonės gali susirasti ne tik draugų, bet ir antrąją pusę.

Mūsų bendruomenės nariai patys organizuoja renginius, jungiasi prie kitų rengiamų susibūrimų, randa kompanijos įvairioms veikloms“, – džiaugėsi J.Plungytė.

Interesas slopsta

Kadangi visuomenės požiūris į pažinčių programėles keitėsi nuo tabu iki pramogos ir galiausiai žmones visai nuvylė, kyla klausimas – ar tokia pačia forma šios pažinčių platformos egzistuos ir toliau?

Pagal daugelį atliktų tyrimų, žmonių, naudojančių pažinčių programėles, skaičius nuolat krenta – ypač taip vadinamosios „zūmerių“ (27-eri ir jaunesni) kartos atstovų.

Naujienų svetainės „Axios“ užsakytas tyrimas atskleidė, kad tik 20 proc. Amerikos studentų jas naudoja bent kartą per mėnesį.

Kaip rašo „The Economist“, praėjusiais metais šios programėlės visame pasaulyje buvo atsisiųstos 237 milijonus kartų, palyginti su 287 milijonais 2020 m. Remiantis kitos tyrimų bendrovės „Sensor Tower“ duomenimis, žmonių, kurie jas naudoja bent kartą per mėnesį, skaičius sumažėjo nuo 154 milijonų 2021 m. iki 137 milijonų šių metų antrąjį ketvirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas