Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimą „stora“ pavadinusi Gintarė Gurevičiūtė sulaukė karčios kritikos: tai – paskata gyventi sveikiau?

Atostogų metu Balyje aplinkinius filmavusi ir šeimą instagrame „storais“ pavadinusi Gintarė Gurevičiūtė sulaukė karčios kritikos. Kelios tinklaraštininkės įsitikinusios, kad pasidalijusi tokiu vaizdo įrašu žinoma moteris skatina patyčias, o blogas pavyzdys gali akimirksniu išplisti tarp vaikų. Vis dėlto G.Gurevičiūtė pabrėžia, kad tikrai griežtai pasisako prieš bet kokį užgauliojimą, tiesiog norėjusi motyvuoti žmones.
Gintarė Gurevičiūtė, Giedrė Valavičiūtė ir Aistė Jūrė
Gintarė Gurevičiūtė, Giedrė Valavičiūtė ir Aistė Jūrė / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Prieš kone metus įkeltas G.Gurevičiūtės įrašas atkreipė feisbuko puslapio „Dydis nesvarbu“, kurio įkūrėja ir autorė Giedrė Valavičiūtė čia kalba apie meilę sau ir savo kūnui, pozityvų kūno kultą ir mitybą, dėmesį. Pasidalijusi įrašu ji rašė:

„Situacija: ateini į viešą vietą, kur žmonės pusryčiauja. Ką darai?

Pirmas variantas: apsimeti filmuojantis save, o iš tikrųjų atpažįsti priešus ir pradedi gelbėti pasaulį nuo blogio rodydamas gerą pavyzdį.

Antras variantas: garsiai apžvelgi valgančius bandeles ir pats valgai.

Trečias variantas: palieki aplinkinius ramybėje ir rūpiniesi savo lėkštės reikalais? Nes tu juk jų ne tik nepažįsti, bet ir nieko apie juos nežinai“.

Atkreipusi dėmesį į žinomos socialinių tinklų veikėjos žodžius, G.Valavičiūtė 15min teigė, kad įrašas jos dėmesį atkreipė dėl kelių dalykų. Pirma, kaip minėta, Gintarė filmuoja nepažįstamus žmones be jų sutikimo, tokiais komentarais skatina patyčias, trečia – G.Gurevičiūtė yra ne kartą kalbėjusi, kad jaunystėje pati turėjo mitybos sutrikimų, laikosi griežtos mitybos.

„Vis dėlto labiausiai mane stebina, kaip stereotipiškai yra pasinaudojama žmonėmis, kurių ji net nepažįsta, nežino jų gyvenimo istorijos. Vienintelis dalykas, ką mes žinome, kad trys žmonės – du suaugusieji ir vaikas pusryčiauja, nes pati taip sakė. Vis dėlto neaišku, ar tai šeima, nežinome, kodėl jie valgo, nežinome jų pačių gyvenimo peripetijų, ką jiems teko ištverti, koks jų tarpusavio santykis, ar jie laimingi, ar ne. Bet šitoje istorijoje jie pateikiami tarp dviejų paradigmų – yra geras gyvenimas ir yra blogas. Šiuo atveju, šeima priskiriama blogam pavyzdžiui“, – savo poziciją paaiškino G.Valavičiūtė.

Viešai vertindama kitų žmonių išvaizdą ir pasirinkimus, anot G.Valavičiūtės, žinoma moteris rodo netinkamą pavyzdį – jos poelgyje „Dydis nesvarbu“ įkūrėja įžvelgia patyčias.

„Ji išsakė savo nuomonę, o tai visi pasaulyje gali daryti drąsiai. Bet tai yra patyčios, nes ji nieko nežinojo apie šią šeimą, kalbėjo visiškai iš savo patirties. Gintarė ėmėsi teisėjos vaidmens ir pati nusprendė, kad šeima blogai auklėja savo vaiką. O ką ji žino – galbūt mergaitė tobulai groja fortepijonu, gal atlieka nuostabiausias arijas? Blogiausia, kad pagal jos įsivaizdavimą mes tiems žmonėms primetame įvaizdį, kokie jie yra, kaip atrodo“, – mano G.Valavičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Valavičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Giedrė Valavičiūtė

Puslapio įkūrėja pasakoja, kad po viešo pasidalinimo įrašu ji sulaukė Gintarės Gurevičiūtės atsako, kuriame ji teigė pasisakanti už vidinį žmogaus grožį, kuris nepriklauso nuo kūno formų. Taip pat paminėta, kad ji tokiu būdu bando rodyti teigiamą pavyzdį savo sekėjams.

„Tai ir blogiausia, kad ji patyčias priskiria įsivaizdavimui, kad daro gerą darbą, moko sveikai maitintis. Vienintelis būdas mokyti, kaip reikia sveikai gyventi, būti aktyviems, yra savo pavyzdžiu. Galima važiuoti po mokyklas, kalbėti su vaikais, priminti savo sėkmės ar nesėkmės istorijas“, – įsitikinusi Giedrė.

Ji pakartoja, kad žmogaus nutukimas ne visuomet susijęs su persivalgymu. Taip pat, anot Giedrės, svarbu nepamiršti, kad kiekvienas asmuo turi pasirinkimo laisvę gyventi taip, kaip nori.

Į šį vaizdo įrašą sureagavo ir tinklaraščio „Ū ilgoji“ autorė Aistė Jūrė, kuri pasisako apie šiuolaikišką tėvystę. Ji čia įžvelgia kitą problemą – matydami tokį pavyzdį, imliai informaciją imantys vaikai gali tapti patyčių iniciatoriais.

„Iš pat pradžių šį Gintarės komentarą priskyriau tiesiog netaktui, bet vėliau atsitiko taip, kad tą patį vakarą pasiėmiau vaiką iš karatė stovyklos, o dukra man pasiguodė, kad pietaujant vienas iš vaikų pavadino ją storule, su komentaru, kad: „Va, kodėl tu tokia, nes kemši maistą.“ Aišku, labai nesmagu stebėti vaiko reakciją ir pačiam to klausytis, todėl pagalvojau, kad labai gerai, jog į tokius dalykus reaguojama“, – savo nuomonę išsakė Aistė.

Asmeninio albumo nuotr. /Aistė Jūrė
Asmeninio albumo nuotr. /Aistė Jūrė

Jos teigimu, suaugusieji neretai sau leidžia laidyti įvairias replikas, komentuoti kitus žmones girdint vaikams. Pavyzdžiui, vakarieniaujant prie televizoriaus išsakyta pastaba apie žinomo žmogaus išvaizdą ilgam gali išlikti vaikų atmintyje, nieko blogo jie nepagalvoję tai gali naudoti savo aplinkoje. Tokiu būdu kiekvienas vaikas gali tapti patyčių auka.

„Girdėdami tokius komentarus vaikai supranta, kad įjungta žalia šviesa patyčioms. Ir nors tėvai galbūt to niekada neišdrįstų pasakyti viešai, vaikai drąsiai gali pasisakyti dar žiauresniais žodžiais. Tokiais komentarais mes skatiname patyčias tarp vaikų“, – mano A.Jūrė.

Jos nuomone, visi tėvai turėtų būti labai atsargūs komentuodami tiek stambesnių, tiek plonesnių žmonių figūras, nes vaikai labai imlūs tokiai informacijai.

15min susisiekus su Gintare Gurevičiūte, ji pateikė atsakymą, kurį taip pat nusiuntė „Dydis nesvarbu“ įkūrėjai. Kaip ji čia rašo, visuomet yra pasisakanti už vidinį žmogaus grožį, kuris nepriklauso nuo kūno formų.

„Prisimenu šią situaciją. Kalbėta apie sveikatą. Bulkos skanu, bet pusryčiams, rimtai? Kokius įpročius tėvai diegia vaikams? Antsvoris pirmiausia yra nesveika, o tik tada jau kalbama apie estetinę pusę“, – savo poziciją pateikė G.Gurevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Gintarė Gurevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Gintarė Gurevičiūtė

Žinoma moteris sako pati retkarčiais paskanaujanti patiekalų, kuriuos reikėtų priskirti prie nesveikų, tačiau įpročius maitintis sveikai derėtų ugdyti.

„Dievinu picą ir įvairius kepinius, bet kaip tada jausčiausi, jei kasdien tai valgyčiau? Sutinku su pasakymu, kad esi tai, ką valgai. Mėgstu gerą savijautą, aktyvų gyvenimo būdą, mėgstu jaustis gerai ir norėčiau, kad taip jaustųsi visi žmonės“, – sako Gintarė.

Ji įsitikinusi, kad kalbėti apie, kaip pati sako, blogus pavyzdžius yra būtina.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad tai mato paauglės mergaitės ir jų mamos. Badauti nesveika, sveika yra teisinga mityba ir sportas“, – pabrėžia G.Gurevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant