Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkmingiausias pasaulyje baro iliuzionistas robotų konkurencijos nebijo

Įsivaizduokite barmeną, kuris pasaulyje tituluojamas tikriausiu iliuzijų meistru už baro. Barmeną, kurį žino visuose pasaulio kontinentuose. Barmeną, kuris yra laukiamas svečias „high-end“ baruose. Dennis Zoppi – vienas iš prestižinio barmenų čempionato „World Class“ ambasadorių – yra būtent toks. Jis kaskart dovanoja ne tik spalvingą kelionę į skonių jūrą, bet ir stebina savo iškalba, o kviesdamas baro svečius į mažą iliuzijų spektaklį – kuria puikią nuotaiką.
Dennis Zoppi
Dennis Zoppi / Organizatorių nuotr.

Ko šios asmenybės norėtumėte paklausti? Mes pabandėme būti drąsūs ir pasidomėjome įvairiausiomis temomis – apie robotus, žadančius pakeisti barmenus už barų, apie besikeičiantį pasaulį, apie kopijavimą, apie kūrybą, apie motyvaciją siekti daugiau, apie norą gyventi ir būti laisvam, apie savęs realizavimą ir apie magijos paslaptis, kurias jis taip puikiai įvaldęs. Bet apie viską nuo pradžių.

Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi
Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi

– Denni, barų pasaulis yra išties spalvingas. Tik sugalvok dalyką ir greičiausiai jis kažkur jau egzistuoja bei yra daromas. Tavo nuomone, kas žmonėms yra svarbiausia? Kodėl jie vis užsuka į barus?

– Be abejonės, svarbiausias dalykas yra pirmas įspūdis. Įsivaizduokite, kad jūs užsukate į barą, kuriame jūs niekam nerūpite. Staiga – viskas tampa nebesvarbu. Jums nebeįdomu, ar barmenas yra profesionalus, ar ne. Jums neberūpi nei interjeras, nei sukurta nuotaika, į kurią įdėta labai daug kažkieno darbo. Dėl šios priežasties man itin svarbu, kaip aš sutinku žmones. Būtent dėl šios priežasties aš kuriu puikią nuotaiką.

Aš noriu, kad žmonės atvyktų susitikti su manimi. Kad jie norėtų mane pamatyti. Aš juos kviečiu į nedidelį teatrą, kuriame jie nori apsilankyti. Jiems įdomu, kokius aš kuriu gėrimus, kaip aš žongliruoju šaukštais, plaku kokteilius. Aš turiu savitą atmosferos kūrimo specifiką. Ir visa tai jau seniai yra tapę mano išskirtiniu stiliumi. Aš jiems pasakoju kuriamo kokteilio istoriją, supažindinu su ingredientais, leidžiu patirti daugiau. Ir svarbiausia, aš labai daug svajoju. Ir mėgstu sapnuoti.

– Sapnai ir svajonės mus dažnai nukelia į fantazijų pasaulį, o jis leidžia pagalvoti ir apie tai, kaip atrodys ateities pasaulis. Šie metai, „World Class“ barmenų čempionate buvo skirti tvarumui, kuris tampa vis svarbesnis greta sparčiai tobulėjančių technologijų – mes jau šiandien turime robotiką, virtualią realybę. Kaip visa tai pakeis barų pasaulį?

– Jei atvirai, aš neabejoju, kad ateityje barai bus ta vieta, kur žmonės ir toliau ateis atsiriboti nuo juos supančio pasaulio. Čia jie norės atsijungti nuo visko ir turėti tikrą nuoširdų pokalbį. Manau tai netrukus atras ir visa industrija. Juk bare ne barmeno asmenybė ar jo būdas svarbu – svarbus yra svečias. Svečiai kaskart nori būti nustebinti.

Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi kūrinys
Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi kūrinys

– Tačiau ar keičiasi darbas už baro? Ką naujo galime pamatyti?

– Prisiminkime laikus, kai nebuvo visų technologijų. Jei seniau mums buvo itin svarbu turėti specialų kokteilių miksavimo įrankį, kuris kainavo per 50€, šiandien mes turime domėtis naujovėmis ir pirkti naujus žaislus. Ir jie tampa vis sudėtingesni bei brangesni. Tačiau esminiai principai išlieka tie patys. Mes turime būti pasiruošę naujai kartai, kuri su tuo auga kaip esamu dalyku. Tokios yra naujo pasaulio žaidimo taisyklės. Aš pozityvus žmogus, tad ateityje tikiuosi matyti mašinas, kurios padės mums greičiau padaryti tam tikrus procesus ir palengvins mūsų darbą.

– Pavyzdžiui?

– Pastebėjote, kad pastaraisiais metais baruose itin svarbūs pasidarė „namų gamybos“ elementai. Barmenai pradėjo patys brandinti įvairius sirupus, kurti slaptus ingredientus, kurie suteikia vienokį ar kitokį skonį. Kiek visam tam reikia laiko? Daug. Tam įprastai reikalinga specifinė temperatūra, laikas, tam tikros brandinimo žinios.

Naujos technologijos jau šiandien leidžia mums įvairiems ingredinetams suteikti aštrumo arba brandesnio skonio. Juk tokios pačios mašinos jau šiandien naudojamos kulinarijos pasaulyje ar, pavyzdžiui, restoranuose. Taip brandinami sūriai, džiovinami vaisiai ar bet kas, kas reikalinga. Tad jei šiuos procesus paverčiame greitais, galime žengti žingsnį pirmyn ir pradėti žaisti su spalvomis, rūgštingumu, kvapais. Mes net galime išnaudoti gravitaciją ir taip sukurti nepamirštamą patirtį.

Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi kūrinys
Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi kūrinys

– O robotai už baro tavęs negąsdina?

– Iš vienos pusės – aš esu visiškai už juos. Juk jie mano darbą daro paprastesniu ir jį pagreitina. Tačiau jei kalbame apie barmeno, kaip asmens darbo atlikimą – neabejoju, kad ilgainiui jie pasidarys nuobodūs ir niekuomet neatstos žmogaus. Sunkiai įsivaizduoju savo kopiją, kuris ir toliau improvizuotų taip, kaip tai darau aš.

– Kadangi esi vienas iš „World Class“ čempionų, savo kasdienėje veikloje tau tenka labai daug keliauti. Tuo pačiu apsilankyti ir itin įdomiose vietose. Kaip šiandien atrodo „World Class“ kokybės barai?

– Mane iki šiol labai žavi esminė šio čempionato mintis – dalintis žiniomis ir sudėtingus dalykus versti paprastais bei suteikti galimybę barmenams išstoti ir pateikti savo mintis, improvizuoti. Taip yra ir „World Class“ baruose. Kaskart kai juose lankysitės, aš galiu jus užtikrini – būsite nustebinti. Ir jums labai patiks. Tai, ką jums patieks barmenas – galės būti labai paprasta, bet tai neabejotinai bus surišta su tam tikra patirtimi. Ir greičiausiai tai bus labai skirtingų dalykų ir ingredientų derinys – kažkas iš Meksikos, kažkas iš JAV, kažkas iš Japonijos, Britanijos, Gvatemalos ar dar bala žino iš kur.

– Ir pabaigai, Denni, kaip galima tapti tikru tikriausiu profesionalu ir pasiekti „World Class“ šlovės, kuria pats mėgaujiesi? Ar tinginystė yra toks blogas dalykas, nepaisant to, kad tinginiai kartais yra įdomiausių inovacijų kūrėjai?

– Viskas priklauso tik nuo jūsų. Mano nuomone, siekiant „World Class“ šlovės svarbiausia yra jūsų asmenybė ir noras dalintis įspūdžiais bei kurti nuotaiką. Kaip jau minėjau, mūsų svečiai ateina tam, kad būtų nustebinti. Jie nori gražaus ir malonaus bendravimo. Leiskite jiems tokiais pasijusti ir nepamirškite, kad štai ten už baro – JŪS esate šeimininkas, tad tik nuo jūsų priklauso su kokiais įspūdžiais jūsų svečiai paliks jūsų barą.

Norite pasiekti dar aukščiau? Pasidalinsiu maža paslaptimi – šiandien žmonės koncentruojasi ties pernelyg dideliu kiekiu dalykų vienu metu. Jie negeba tinkamai pradėti ir pabaigti vieno dalyko. Jie pabunda, pasižiūri klipą, pagauną mintį ir po akimirkos ją pamiršta. O jūs, jūs galite ties ja koncentruotis. Ir panaudoti ją savo veikloje. Kaip, pavyzdžiui, aš tai darau už baro. Nepameskite savo minčių. Bet tuo pačiu per daug apie jas negalvokite, priešingu atveju rizikuojate jas pražudyti. Detalės nėra tokios svarbios, svarbiausia pagrindinė mintis, kuri slypį po jomis. Niekuomet nesakyk ne, išbandykite kiekvieną idėja ir tik tuomet darykite sprendimą.

Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi
Organizatorių nuotr./Dennis Zoppi

* * *

Dennis Zoppi yra vienas iš autoretingiausio pasaulyje barmenų čempionato „World Class“ pripažintų čempionų. Šiandien jis ne tik darbuojasi savo bare Italijos mieste Turine, bet ir keliauja po įvairius kontinentus tam, kad pasidalintų savo patirtimi su kitais „World Class“ čempionato dalyviais. „World Class“ čempionato organizatoriai Lietuvoje yra aukštos klasės alkoholinių gėrimų tiekėjas „PRIKE Lietuva“. Čempionatas Lietuvoje šiemet vyko pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?