Andrius Bialobžeskis tarkavo bulves, pjaustė lašinukus, Juozas Gaižauskas grūdo virtas bulves, o moterys – Aldona Bendoriūtė, Viktorija Streiča, Aleksandra Metalnikova, Jurgita Drabatienė – ėmėsi pjaustymo darbų: smulkino svogūnus, gamino cepelinams skirtą faršą.
Paruošus visas reikiamas sudedamąsias dalis, cepelinų gaminimo iniciatyvos ėmėsi vyrai. J.Gaižauskas negailėjo tarkio ir faršo, todėl visi juokėsi, kad jo cepelinai bus didesni nei garsieji Kauno XXL cepelinai. Vėliau kolegos traukė jį per dantį, kad jo pagaminti cepelinai labiau primena čeburekus. Juozas taip pat nepraleido progos pasišaipyti iš A.Bialobžeskio: „Tavo ne į cepelinus panašūs, o labiau į perlenktą picą.“ J.Gaižauskas gamindamas pasakojo, kad nevengia gaminti cepelinų namuose. „Na, bent jau kartą per metus gaminu namie“, – prisipažino aktorius. Jam pritarė ir Andrius, kuris cepelinus namie gamina vos kartą per metus.
Moterys juokėsi, kad po Tarptautinės cepelinų dienos turėtų būti paskelbta virškinimo diena.
Idėją įgyvendinti ėmėsi Detroite gyvenantis amerikos lietuvis
Japonai švenčia sušių dieną, italai mini pasta (makaronų) dieną, ispanai – pomidorų, tad kodėl gi lietuviams nesurengus tarptautinės cepelinų dienos? Šią idėją įgyvendinti užsimojo Detroite gyvenantis amerikos lietuvis Juozas Vaičiūnas. Būtent vasario 2 dieną nacionalinis lietuvių patiekalas suvienys po visą pasaulį išsibarsčiusius lietuvius. Šią dieną lietuvių bendruomenės susirinks prie cepelinais nukrauto stalo, kalbės ir dalinsis prisiminimais apie Lietuvą.
Idėjos sumanytojo pasakojimu, mintis surengti cepelinų dieną kilo praėjusiais metais, stebint amerikiečių nacionalinės futbolo lygos „Super bowl“ finalines rungtynes. Amerikietiškojo futbolo kamuolys pasirodė esąs labai panašus į cepeliną, o nacionalinės futbolo lygos finalas ideali diena visiems Amerikos lietuviams ne tik prisiminti savo lietuviškas šaknis, bet ir susėsti valgyti cepelinų. Vos du kartus lankęsis Lietuvoje idėjos sumanytojas, save vadinantis cepelinų ambasadoriumi, puikiai kalba lietuviškai ir skleidžia patriotines idėjas.
Žinia apie Tarptautinę cepelinų dieną pradėjo sklisti socialiniame tinkle „Facebook“. „Tai buvo lengviausias būdas pasiekti tikslinę auditoriją, dalintis receptais, idėjomis ir informacija“, – pasakojo J.Vaičiūnas.
Aktorių gamintų cepelinų receptas
Jums reikės žalių ir virtų bulvių. Skustas bulves nuplauname ir tarkuojame. Supjaustomi lašinukai ir svogūnai, kurie yra panaudojami tradiciniam spirgučių padažui. Nuplautas virtas bulves riekia sugrūsti su grūstuvu. Sutarkuotas bulves išspausti su „merliuku“. Darome tai į skaidrų indą, kad matytųsi nusėdęs krakmolas. Šiek tiek reikia palaukti, kol nusės krakmolas, nupilti valdenį ir sudėti krakmolą į paruoštą masę. Taip pat į masę įdėti virtas trintas bulves, pipirų bei druskos, viską gerai išmaišyti. Į mėsą įdėti pipirų, druskos ir kepintų svogūnų. Taigi turime paruoštą masę ir mėsą.
Suformuokite cepelinus: pirmiausia, iš paruoštos bulvių masės pasiruoškite apvalius kukuliukus, kad cepelinai gautųsi vienodo dydžio. Imkite kiekvieną kukulį (prieš tai rankas sudrėkinkite drungnu vandeniu), jį suspauskite (kaip blyną), pirštais padarykite nedidelę įdubą, į ją įdėkite įdaro, iš visų pusių atsargiai užlenkite ir formuokite delnais pailgą formą. Virkite apie 30–45 minučių.
Skanių cepelinų paslaptys
Iš kilogramo bulvių išeina 4–5 cepelinai
Vienam cepelinui reikia apie 30–40 g mėsos
Bulves virkite su lupenomis, nes tuomet krakmolas lieka bulvėse
Bulves geriau virti dieną prieš tai. Iš šviežių virtų pagaminta tešla būna šlapia
Sutarkavus žalias bulves ir nusunkus, skystį reikėtų palaikyti, tegu nustovi krakmolas, kurį galima sudėti į bulvių masę, cepelinus verdant nesigaus košė.