Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šios savaitės renginiai, kurių neverta praleisti: nuo užburiančio džiazo iki reivo vakarėlių

Svarstote, kuo užpildyti ne visada šiltus rudens vakarus? 15min rekomenduoja – sušildyti gali muzika. Ką verta pamatyti, pagal ką pašokti ar palinguoti ir kur? Visa tai – turinio projekte „Ką vakare?“.
Būsimi renginiai
Būsimi renginiai / 15min klijuotė

Ką veikti spalio 13 d.?

Po 20-ies metų – legendinės grupės „Requiem“ albumo pristatymas

Legendinė lietuviško roko grupė „Requiem“, išgarsėjusi hitais „Aš nupirksiu tau namą“, „Neišeik“, „Ei, Vaikeli“, po daugiau nei 20-ies metų pertraukos išleidžia naują albumą pavadinimu „Karas ir Taika“. Naujausias Tomo Krivicko ir grupės „Requiem“ dainos bus atliktos gyvai trečiadienį Menų fabrike „Loftas“ – 1,5 val. koncerto programoje grupė „Requiem“ pristatys 12 kūrinių. Unikaliu „Requiem“ stiliumi suskambės ir visiems puikiai žinomų Lietuviškos poezijos klasikų, tokių kaip Maironis, Paulius Širvys, Salomėja Nėris tekstai. Koncerte „Karas ir Taika“ bus tiek rimtų, patriotinių dainų, liečiančių skaudžią karo temą, tiek ir linksmų kūrinių – su lašeliu humoro ir daug meilės. Ant ledo neliks ir tie, kurie vis dar jaučia nostalgiją ir ilgisi senų „Requiem“ kūrinių.

Asmeninio albumo nuotr./Grupė „Requiem“
Asmeninio albumo nuotr./Grupė „Requiem“

Lukas Pilkauskas su fortepijonu ir mikrofonu

Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė Lukiškių kalėjime yra jau patikrinta konversijos vieta muzikai. Pačiame cerkvės centre bus tik du instrumentai – fortepijonas ir mikrofonas. Praėjusį sezoną tokį žanrą išbandė ne vienas žinomas Lietuvos atlikėjas, o šį sezoną pradės ir spalio 13 d. į kalėjimo cerkvę žengs itin savitas muzikos kūrėjas Lukas Pilkauskas. Savo jau daugiau nei metus nokstančiomis „Sodų dainomis“ ir šiemet išleistais singlais („Linkėjimai iš Sorento“, „Iš anksto užsiėmęs“), atlikėjas virpins mūsų tikrumo stygas ir lieps sustoti šiame bėgančiame laike. Magiją jis kurs tik fortepijonu ir savo vokalu, kuris liūliuoja ir ramina. Jam prie instrumento talkins gerai Lukiškių kalėjimo erdves pažįstantis Simas Okas.

Lukas Pilkauskas / Pauliaus Butkaus nuotr.
Lukas Pilkauskas / Pauliaus Butkaus nuotr.

Startuoja „Vilnius Jazz“

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus senajame teatre pasirodys iš Jungtinės Karalystės atvykę „Alexander Hawkins Trio“. Vienu savičiausių moderniojo džiazo balsų vadinamas britų džiazo pianistas, vargonininkas, kompozitorius ir grupių lyderis Alexanderis Hawkinsas „Vilnius Jazz“ publikai jau neblogai žinomas, tačiau dabar laukia įdomi pažintis su šio pianisto trio, jau spėjusiu per savo gyvavimo dešimtmetį įspausti ryškų pėdsaką šiuolaikiniame džiaze. Mat trio produktyviai bendradarbiavo su JAV moderniojo džiazo ikona saksofonininku Anthony Braxtonu – 2018 metais ansamblis grojo Londone jo projekte, o vėliau su A.Braxtonu kaip jo kvartetas gastroliavo Europoje ir įrašė visus pasirodymus, kurie sugulė į 13-kos albumų rinkinį.

A.Hawkinso trio sudaro ir žymaus anglų saksofonininko Johno Surmano kvarteto branduolį. Šių muzikantų jautrumą tarpusavio impulsams kritikai lygina su gyvsidabrio takumu. Kol kas vieninteliame trijulės išleistame albume meistriškai dera racionalumas ir spontanika. Kitų metų pradžioje turėtų pasirodyti naujas grupės albumas.

Tąvakar intriguojantį koncertą žada ir ryškiausius laikinosios sostinės ir uostamiesčio džiazo bei improvizacinės muzikos atstovus subūręs projektas „Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra“. Jis paliudys, kad geografinės ribos šalies džiazui tampa nebesvarbios – ne tik sostinėje muzikantai imasi pažangių idėjų, įdomūs procesai vyksta ir už jos ribų. Šio projekto dalyvius sieja ne vienas įdomus darbas. Bet šį kartą Vidurio ir Vakarų Lietuvos džiazo pažibos pristatys 2020-aisiais išleistą vinilo plokštelės ir kompaktinio disko formatais „Ąžuolinių berželių“ ir Klaipėdos džiazo orkestro albumą „Bon Bon Paris“.

Organizatorių nuotr./„Alexander Hawkins Trio“
Organizatorių nuotr./„Alexander Hawkins Trio“

Ką veikti spalio 14 d.?

Liudas Mockūnas – Samuelis Blaseris – Marcas Ducretas (LT-CH-FR), „Improdimensija“ su Marcu Ducretu (LT-FR)

Penktadienio vakarą Vilniaus senajame teatre – išskirtinis pasirodymas. Liudas Mockūnas – Samuelis Blaseris – Marcas Ducretas – šios trijulės muzikantai puikiai pažįsta vienas kitą, visi yra prancūzų gitaristo M.Ducret projekto „Lady M“ nariai, susitinka ir kituose projektuose. L.Mockūno ir M.Ducreto tandemas gyvuoja net du dešimtmečius. Muzikantai pradėjo bendradarbiauti 2002-aisiais, kai gitaristas prisijungė prie L.Mockūno ir danų būgnininko Stefano Pasborgo grupės „Toxikum“ ir kartu pelnė Danijos muzikos apdovanojimą už „Toxikum“ albumą, o vėliau gastroliavo Skandinavijos, Baltijos šalyse ir Prancūzijoje.

Tuo metu Liudas pradėjo groti ir dviese su Marcu, netrukus išleido dueto albumą. Lietuvoje juos girdėjome įvairių sudėčių projektuose. Daugiau kaip prieš dešimtmetį užsimezgė M.Ducret ir šveicarų trombonininko S.Blaserio kūrybinė draugystė. Šie muzikantai taip pat dalyvauja vienas kito projektuose, groja dviese. Pernai ir L.Mockūnui teko pagroti duetu su šiuo trombonininku, kai į Vilnių dėl ligos neatvyko šveicaro ilgametis partneris būgnininkas Pierre’as Favre. Dabar šios kūrybingos asmenybės leidžiasi į trio muzikinę kelionę, įkvėptos analogiškos sudėties legendinio Jimmy Giuffre, Jimo Hallo ir Bobo Brookmeyerio trio skambesio. Tačiau ši grupė kurs savo garsą grodama visų trio narių kompozicijas.

Organizatorių nuotr./Liudas Mockūnas
Organizatorių nuotr./Liudas Mockūnas

Elektronikos muzikos „Greenhill Sound“ vakarėlis

„Greenhill Sound“ spalio 14 d. Kauną sudrebins su naujais garsais – bare „O kodėl ne?“ įvyks komandos penktasis gimtadienis. Į jį kviečiami ne tik didžiausi elektroninės muikos gerbėjai, bet ir vakarą audringai norintys praleisti vakarėlių mėgėjai. Ir jei bus tokių, kurie į gimtadienį atvyks su noru išvysti mėgstamiausius didžėjus, to irgi sulauks – čia bus galima išgirsti „Quadgrind“, „St“, „J Lighta“, „B Ore“, „Donor“, „Eddie Case“, „Ted D“. Tad panašu, kad vakarėlis tikrai vyks iki pat ryto!

Ką veikti spalio 15 d.?

Dominykas Vaitiekūnas pademonstruos „100AŠ“

„100 AŠ“ – tai autorinė dainų kūrėjo ir aktoriaus Dominyko Vaitiekūno koncertinė programa, kurioje autorius savo dainomis bando atsakyti į klausimą, kaip susikalbėti ir nenusikalbėti bendraujant su savimi. Šeštadienio vakarą Vilniuje, „Tamsta“ klube, vyksiančiame koncerte netruks tiek rimtų, tiek ir ironiškų dainų bei progų iš savęs su meile pasijuokti – ir kaip mes save kartais be reikalo baram, ir kaip „šmutkes“ neaišku kokiai juodai dienai kaupiam.

Gyvai atliekamos dainos persipina su nuoširdžiais Dominyko pasakojimais, ar net momentas, kai šaržuojamas vidinis dialogas – bandymus suderinti savo paties nuomones. Tai programa apie absurdišką vidinį dialogą ir personažus, kurie gyvena mūsų viduje ir neleidžia ramiai miegoti. Gyvos muzikos koncerte Dominykas atliks ne tik naujausio muzikinio albumo „100 AŠ“ dainas, bet ir kūrinius iš ankstesnės kūrybos: grupės „Liūdni slibinai“ ir sceninio alter ego Vitalijaus Špokaičio repertuaro dainas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dominykas Vaitiekūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dominykas Vaitiekūnas

„Requiem“ koncertuos ir Kaune

Spalio 15 d. legendinė lietuviško roko grupė „Requiem“ po daugiau nei 20-ies metų pertraukos išleidžia naują albumą pavadinimu „Karas ir Taika“. Naujausias Tomo Krivicko ir grupės „Requiem“ dainos bus atliktos gyvai šeštadienį Kaune, Sinagoga Studio, – 1,5 val. koncerto programoje grupė „Requiem“ pristatys 12 kūrinių. Unikaliu „Requiem“ stiliumi suskambės ir visiems puikiai žinomų Lietuviškos poezijos klasikų tekstai, ir išsiilgti gerai žinomi kūriniai.

Garsai iš Ukrainos ir Jievaras Jasinskis su „JJA Chamber Project“

Šeštadienio vakarą Vilniaus senajame teatre į „Vilnius Jazz“ traukinį įšoks Odesoje gimęs ir užaugęs pianistas, kompozitorius, grupių lyderis Vadimas Neselovskis. Dar prieš karą Ukrainoje, 2019-aisiais, jis sulaukė savo agento pasiūlymo papasakoti muzika apie savo gimtąjį miestą, nes niekas kitas negalėtų to padaryti geriau. Skirtingai nei dramatiškoje realybėje, V.Neselovskio siuitoje „Odesa“ vyrauja šviesios spalvos – jam rūpi priminti žmonėms savo šalies grožį ir kultūros paveldą. Vakarą muzikos garsų pripildys ir talentingas muzikos kūrėjas ir aranžuotojas, kolektyvų lyderis, universalus trombonininkas Jievaras Jasinskis, kuris kasmet sudrebina svarbiausių šalies džiazo festivalių scenas netradiciniais didelio formato projektais.

„JJA Chamber Project“ – šiemetė jo kūrybos naujiena, įkūnijanti džiazo ir akademinės muzikos sintezę bei dabartinį menininko interesų lauką. Šiame kolektyve J.Jasinskis suvienijo dviejų skirtingų disciplinų profesionalus, kad sujungtų savo mėgstamus džiazo ir akademinės muzikos kūrėjo amplua. Kiek tai pavyko, atskleis jo originalios kompozicijos. „JJA Chamber Project“ jau įamžintas viename albume, kurio galima pasiklausyti virtualiai.

Organizatorių nuotr./Vadimas Neselovskis
Organizatorių nuotr./Vadimas Neselovskis

Ką veikti spalio 16 d.? Švęsk sekmadienį

Paskutinioji „Vilnius Jazz 2022“ diena

Sekmadienį nespėję pasidžiaugti unikaliais „Vilnius Jazz“ garsais dar turės tai galimybę padaryti Lietuvos senajame teatre. Nuo 15 val. Vilniaus senajame teatre pasirodys „8 notes missing“ (Lietuva), „Snus“ (Lietuva-Danija), „Quark Effect“ (Lietuva), Dominykas Norkus (Lietuva) ir konkurso svečias „Luvhurts“ (Lietuva).

Vakaro programa laukia audringa, joje – Petro Vyšniausko ir Arkady Gotesmano duetas. Judviejų kūrybinės trajektorijos susikirto Lietuvai stovint ant nepriklausomybės slenksčio. Nepaisant sporadiškų ir tarsi labiau proginių pasirodymų, duetas tapo svarbiu scenos reiškiniu, apkeliavusiu ne vieną prestižinį Europos džiazo festivalį.

Šie metai duetui ypatingi. Petras ir Arkadijus pasiryžo nupūsti laiko dulkėmis užklotus archyvus ir papildyti džiazo diskografiją judviejų koncerto „Improdimensijos“ platformoje muzika.

Legenda lenkiasi legendai – toks galėtų būti dar vieno vakarinio pasirodymo „Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane“ moto. „Šis projektas – tai mano pagarbos duoklė didžiai asmenybei, kuri įkvėpė mane, dar paauglį, žengti atradimų keliu ieškant savo balso“, – apie puikią pianistę, vargonininkę, arfininkę, kelių knygų autorę Alice’ą Coltrane, kurią sutiko būdamas 16-kos koncerte, teigia vienas įtakingiausių ir labiausiai vertinamų pasaulio avangardinio džiazo ir improvizacinės muzikos perkusininkų Hamidas Drake’as.

Visi trokšta muzikuoti su H.Drake’u dėl jo kūrybingumo ir neišsemiamo arsenalo, žavinčio intrumentarijaus, etninių spalvų ir ritmų bei žanrų įvairove. Nesuskaičiuojami projektai ir įrašai H.Drake’ą suvedė su Pharoah Sandersu, Marilyn Crispell, Misha Mengelbergu, Wayne’u Shorteriu, Malachi Thompsonu, Archie Sheppu, Joe McPhee, Matthew Shippu, Davidu Murray’um, Michaelu Zerangu, Billu Laswellu, Matsu Gustafssonu, Sylvainu Kassapu ir kitais džiazo grandais.

2018-aisiais jis pradėjo groti ir su Čikagos avantroko grupe „Mako Sica“, išleido su ja du albumus. Kaip projektų lyderis ir vienas lyderių H.Drake’as įsiamžino įvairių įrašų kompanijų daugybėje albumų.

Pandemijos metais pasirodė perkusininko anksčiau parengti įrašai su P.Brötzmannu ir afrikiečiu gimbri virtuozu Maâlemu Mokhtaru Gania, su Matu Walerianu, M.Shippu ir W.Parkeriu, su „Karuna Trio“, kuriame groja su A.Rudolphu ir Ralphu M.Jonesu, tai pat su pianiste Irene Schweizer.

2022 metais H.Drake’as legendinio muzikos žurnalo „DownBeat“ kritikų apklausoje išrinktas (jau ne pirmą kartą) geriausiu metų perkusininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas