Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė. Ar esate bjaurus svečias?

Žmonės būna dvejopi – tie, kurie mėgsta eiti į svečius, ir tie, kurie mėgsta svečius priimti. Žinoma dar būna ir tokių, kurie mėgsta sėdėti vieni namuose, bet šį kartą apie juos nekalbėsime.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Dainiaus Stankaus nuotr.

Aš labai mėgstu priimti svečius. Kuo jų daugiau– tuo man geriau, man nesunku po to tvarkytis namus ar plauti indus, man patinka jų laukti ir juos vaišinti. Bet net ir aš pripažįstu, kad būna svečių, kurie užknisa. Kurie sunervina taip, kad po to nebesinori jų kviesti.

Todėl šią savaitę savo radijo laidoje „Su Skaiva“ nusprendžiau išsiaiškinti, kokie svečiai ir koks jų elgesys labiausiai nervina žmones. Savo klausytojų padedama sudariau jums TOP10, kaip nederėtų elgtis svečiuose.

Taigi, kokie svečiai daugumą užknisa?

10. Vėluojantys. Vėluoti šiaip nemandagu. Bet jei jūs vėluojate į svečius, kai yra sutartas susitikimo laikas, labai dažnai namų šeimininkams sudarote nepatogumų, ypač jeigu jie planuoja jus vaišinti karštais patiekalais.

9. Neišeinantys namo. Čia daug baisiau nei vėluoti. Nes nieko nėra nemaloniau, nei sėdėti su naktinėjančiais svečiais ir vis žvilgčioti į laikrodį žiovaujant. Ne visi mėgsta sėdėti iki išnaktų ir jei nesate tikras, kad jūsų draugams tai labai patinka ,sugebėkite namo išeiti padoriu laiku.

Aš esu kartą tiesiog savo namuose nuėjus miegot, palikusi įsilinksminusius svečius vienus. Būtų geriau, jei tokių „menkų“ užuominų nereikėtų. Arba iš anksto susitarkite, iki kelintos valandos vakarosite.

8. Liekantys nakvoti. Dar baisiau, nei nesugebėti laiku išeiti namo. Džiugus ir iš anksto neplanuotas „Tai mes liksim nakvoti“ šūksnis retai namų šeimininkams suteikia laimės priepuolį. Nes tai reiškia, kad dabar reikės kloti lovas, o ryte vietoje palaimingo voliojimosi lovoje ruošti pusryčius ir bendrauti su pagiringa kompanija.

123RF.com nuotr./Pietų stalas
123RF.com nuotr./Pietų stalas

7. Išsinešantys atsineštus gėrimus ir maistą. Tai įprasta Vokietijoje, Norvegijoje ir gal kitose šalyse, tačiau pas mus kiek keista, kai svečias pradeda kraustyti tavo šaldytuvą ar likučius nuo stalo ir pakuoti lauknešėlį į namus. Nebent namų šeimininkas pats prašo pasiimti tai, ko nepavyko suvalgyti ar išgerti.

6. Nieko neatsinešantys. Pas mus įprasta einant į svečius atsinešti užkandžių ar gėrimų. Nebent šeimininkai primygtinai prašo nieko nesinešti, nes viskuo pasirūpino patys. Tačiau jei jūs esate nuolatinis svečias, kuris visur ir visada eina tuščiomis, tai žinokit, kad greičiausiai jau nesate pats laukiamiausias žmogus ir jus tyliai už nugaros pravardžiuoja chaliavčiku (čia vertinys iš rusų kalbos, kuriam lietuvių kalboje nėra atitinkamo žodžio ir kuris reiškia žmogų, mėgstantį viską gauti nemokamai).

Net ir jums nepatinkančiuose namuose tikrai galite rasti, ką pagirti, ir nesunervinti namų šeimininko.

5. Kritikuojantys namus. Jei jus pakvietė į svečius ir nepaprašė eksperto nuomonės, tikrai nereikėtų pradėti aiškinti, kad plytelės blogai suklijuotos, o sienos jau prašo remonto. Net ir jums nepatinkančiuose namuose tikrai galite rasti, ką pagirti, ir nesunervinti namų šeimininko.

4. Besipykstantys tarpusavyje. Tai galioja ir svečiams, ir namų šeimininkams. Tačiau tos poros, kurios prie svetimų pradeda aiškintis tarpusavio santykius, nervina visus ir visiems gadina nuotaiką.

Savo problemas aiškinkitės tada, kai jūsų niekas nemato. Priešingu atveju greitai liksite tik dviese visam laikui, nes niekas jūsų nebesikvies pasisėdėti, svetimos dramos nieko nedžiugina.

3. Lendantys, kur nereikia. Jei jums nepasiūlė ekskursijos po namus, nederėtų patiems eiti jų apžiūrinėti, juo labiau nederėtų tikrinti spintų ar spintelių turinio, kad ir kaip būtų smalsu. Žmonėms nepatinka, kai lendama į jų privačią erdvę, net jei esate labai artima giminė.

2. Atsivedantys naminius gyvūnus. Jei jūsų nepakvietė į svečius su gyvūnu, geriau jo nesivesti, nes ne visi, taip kaip jūs, juos dievinate. O jei jau atsivedėte gyvūną į svečius – pasistenkite, kad jis neniokotų šeimininkų namų ir neprisisiotų ant jų kilimo, nes jei jums tai „nieko baisaus“, tai šeimininkams to kilimo labai gaila. Aš savo augintinių stengiuosi į svečius nesivežti, o jei jau nėra kitos išeities, tai kartu imu ir narvą, kuriame šuo jaučiasi saugiai, o namų šeimininkai nesinervina dėl jo buvimo.

123RF.com nuotr./Augintiniai
123RF.com nuotr./Augintiniai

1. Neprižiūrintys vaikų. Šitas punktas buvo dažniausiai pasikartojantis tarp mano klausytojų laiškų, kurie rašė, kas juos labiausiai erzina. Svetimus namus siaubiantys, neprižiūrimi ir nedrausminami vaikai yra tikras siaubas tų namų šeimininkams. Ir greičiausiai jie jums mandagiai nieko nesakys, bet mintyse bus jau penkis kartus apstaugę jūsų mylimukus, o jus pavadinę „supertėvais, kuriems niekas nerūpi.“

Taigi – ar esate šeimininkus erzinantis svečias? Tiesa, kalbant apie pačius šeimininkus: visus svečius labai labai užknisa, kai jie į jūsų namus atsineša vaišių, o jūs jas pasidedate į spintelę. Net jei stalas ir perkrautas, viską, ką atsinešė svečiai, derėtų padėti ant jo.

Gero laiko svečiuose!

Daugiau autorės S.Jasevičiūtės tekstų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas