Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė. Moteris už vairo – mirtis už kampo?

Tikriausiai į savo labiausiai erzinančių dalykų dešimtuką aš galėčiau įtraukti pasakymą „Boba už vairo“. Vienas mano geras pažįstamas visada vos pamatęs kaip nors keisčiau kelyje manevruojantį automobilį iš karto nuteisdavo: „Ai, bus boba už vairo.“ Aš sėdėdavau šalia ir labai pykdavau, nors tiesą pasakius, lenkiant tą automobilį ne kartą paaiškėdavo, jog vairuoja diedas.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Dainiaus Stankaus nuotr.

Jus, vyrai, juk irgi nervintų, jei mes nuolat pabrėžtume: „O, žiūrėk, diedas už vairo, cha cha, nereikia pykt, juk diedas vairuoja, jie juk kitaip negali.“

Tikiu, kad yra prastokai vairuojančių moterų, bet oi, kiek daug tokių ir tarp vyrų. Per paskutinius trejus metus turėjau tris autoįvykius. Ir visus tris kartus į mane įvažiavo vyriškos lyties žioplas atstovas. Vieną kartą taip, kad net teko automobilį priduoti į metalo laužą.

Avarinių situacijų pasitaiko visiems. Net ir patiems geriausiems vairuotojams. Net ir pagal oficialią statistiką – avarijose Lietuvoje dažniau nukenčia vyrai negu moterys. Tokiu dideliu 76 ir 24 procentų skirtumu. Nors, kita vertus, draudimo bendrovės teigia, kad mažų avarijų daugiau padaro moterys. Bet juk mažos klaidos geriau nei didelės?

Visus tris kartus į mane įvažiavo vyriškos lyties žioplas atstovas. Vieną kartą taip, kad net teko automobilį priduoti į metalo laužą.

Vairavimo instruktoriai sako, kad moterys vairuoja lėčiau, atsargiau, rečiau sėda už vairo girtos ir rečiau vairuoja agresyviai. Mane kažkada mokė labai griežtas vairavimo instruktorius, kuris, vos man padarius mažiausią klaidą kelyje, garsiai rėkdavo į ausį: „Viskas, tu mirus, tu mirus kelyje, ir tave trauks lauk ugniagesiai.“ Patikėkit, tai veikė labai motyvuojančiai ir klaidų norėjosi daryt kuo mažiau, kad tik jis neberėktų.

Tačiau dėl kelių žioplų moteriškos lyties vairuotojų „boba už vairo“ dar ilgai bus dažnas priežodis. Nors tokių pat žioplų vyrų irgi yra. Ir niekur nėra oficialios išvados, kad moterys vairuoja blogiau.

Kažkada padariusi apklausą savo radijo laidoje aš labai nustebau – yra nemažai moterų, kurios vairuoja, bet nemoka užsipilti kuro. Man buvo sunku tuo patikėt. Nemoka žinoma dėl to, kad tai nuolat daro vyras. Neliktų vyro – greitai išmoktų. Tačiau iš šio fakto labiausiai juokėsi vyrai. Tie, kurie patys savo žmonoms tą kurą pila vietoje to, kad parodytų, kaip tai padaryti. Na, ir tie, kurie nemoka patys įsijungti skalbimo mašinos.

Aišku, tie vaizdo įrašai internete, kur moterys bando įsipilti į elektromobilius benzino ar dyzelio, irgi mums garbės nedaro. Arba nemokėjimas automobilio pastatyti vienoje stovėjimo vietoje. Arba nesugebėjimas rasti automobilio stovėjimo aikštelėje.

Ok, prisipažinsiu buvo ir man. Buvau dar jauna vairuotoja. Grįžusi iš didelio prekybos centro neradau savo automobilio. Tiksliai pamenu kur pastačiau – nėra. Dėl viso pikto pažiūrėjau kitame aukšte – nėra ir ten. Man panika. Nuvarė automobilį, dienos metu! Gerai dar, kad nepuoliau kviesti policijos.

Tikiu, kad tada man viską paaiškinus, apsauginis mintyse tikrai pasakė „boba už vairo“. Bet vis tiek nesutinku, kad moterys vairuoja blogiau.

Einu pas prekybcentrio apsauginius, sakau jiems, kad nuvarė auto, pažiūrim per kameras. Jis man ramiu veidu tokiu su menka šypsena sako: „Cokoliniame aukšte žiūrėjot?“ Aš dar rimtesniu veidu atsakau: „Jums atrodo, kad aš durna ir neprisimenu kur auto pastačiau?“ Einam su apsauginiu kartu į cokolinį aukštą. Nėra! „Va, matot, nėra!“, – triumfuodama sakau apsauginiui ir tą akimirką prisimenu, kad į prekybos centrą atvažiavau taksi. „Tai einam kviesti policijos“, – sako man apsaugos darbuotojas, o aš noriu skradžiai žemę prapult, nes nežinau, kaip čia prisipažint, kad visgi jis buvo teisus ir aš nesu labai protinga.

Tikiu, kad tada man viską paaiškinus, apsauginis mintyse tikrai pasakė „boba už vairo“. Bet vis tiek nesutinku, kad moterys vairuoja blogiau. Ir tikiu, kad egzistuoja ir vyrų, kurie pameta automobilį stovėjimo aikštelėje.

Daugiau autorės S.Jasevičiūtės tekstų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas