Sportas gyvai

T.Augucevičius su šeima keliavo po Airiją: apie gamtą, COVID-19 ribojimus ir airius

Prieš daugiau nei dvi savaites Airijoje su šeima apsilankęs radijo ir televizijos laidų vedėjas Timūras Augucevičius iki šiol pilnas kelionės įspūdžių. Į šią šalį jis vyko jau ne pirmus metus, tačiau kiekvieną kartą nustemba, kai pamato, kaip pats sako, rojų primenančią gamtą. 15min Timūras papasakojo apie šios gamtos išskirtinumą, COVID-19 paliestą Airiją ir airių bendruomeniškumą.
Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje
Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje / Asmeninio albumo nuotr.

Prieš pat išgirstant detalesnį Timūro pasakojimą apie kelionę po Airiją, iš pradžių pasmalsavau, kodėl buvo pasirinkta būtent ši šalis – juk kai kurie mėgsta keliauti ten, kur nuolat kaitina saulė ir galima be jokių problemų atsipalaiduoti. Tačiau pats laidų vedėjas į minėtas keliones žiūri priešiškai. Jis mano, kad tokiu būdu nieko nepatiri ir tikrai dvasiškai nepraturtėji.

„Labai nemėgstu tokių kelionių, kai nuvažiuoji tiesiog švaistyti savo laiko. Susimoki krūvą pinigų, kur ėdi ir guli. O į Airiją nuvažiavę net lyjant žmonės elgiasi kitaip. Mes pradedant lyti bėgame į mašiną kaip cukriniai, o jie be problemų toliau vaikšto, kalbasi. Pas lietuvius tik užslenka debesys ir jau nebemoka vairuoti bei tiesiog gyventi“, – savo požiūriu dalijosi Timūras.

Atostogų metu vyras su šeima apsistojo sesers namuose. Ši erdvė suteikė galimybę vaikams žaisti, o lietingais vakariais – jaukiai sėdėti su kitais šeimos nariais. Bet namuose Augucevičiai per ilgai neužsibūdavo, jie iškart sėsdavo į automobilį ir vykdavo suplanuotu maršrutu.

„Esu dirbęs Airijoje ir anksčiau, todėl norėjau aplankyti vietas, kurias jau seniai buvau matęs, ir kurios man asmeniškai labai svarbios. Norėjosi grįžti ten, kur man buvo gera, kur patyriau stiprius, mane keičiančius jausmus.

Buvau Korke. Tai toks miestelis kaip Palanga, kuriame žmonės didžiąją dalį pinigų užsidirba vasarą, nes atvyksta turistų srautai, čia apsigyvena turčiai. Pamačiau ir pietinę dalį, kur yra Kinsale miestelis.

Norėjau ir vakarinę pakrantę apvažinėti, bet neišėjo tiek, kiek tikėjausi. Tačiau iš esmės visur, kur yra vanduo, vandenynas, jūra, visada bus gražūs vaizdai“, – tikina jis, pridurdamas, kad ir centrinė Airija – įspūdinga, joje galima rasti kalnuotas vietoves, didžiulį slėnį ir žymųjį Kerio žiedą.

Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje
Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje

Timūras sako, kad vienintele šios keliones problema galėtų laikyti vingiuotus kelius. Per juos prarandama daugiausia laiko, nes, kaip pasakoja, jie yra ne tik vingiuoti, bet ir labai siauri.

„Airijoje atstumai nėra dideli, bet dėl vingiuotų keliukų kelionė trunka ilgiau. Ten dvigubai ilgesnis kelias. O šiaip jų gamta yra tiesiog rojus žemėje. Visur, kur tik važiuoji, iš esmės gražu. Tie didžiuliai skardžiai, uolos, kurias skalauja bangos... Tai žmogaus nepakeista gamta“, – nuoširdžiai apibūdina T.Augucevičius.

O ar susidariusi COVID-19 situacija netrukdė Timūro šeimos kelionei? Jis pabrėžia, kad ne. Pasak laidų vedėjo, šalyje didelių suvaržymo skirtumų nepamatė. Taip pat, kaip ir pas mus, prieš užeinant į patalpas, tikrinami į galimybių pasus panašūs dokumentai. Tiesa, asmenų papildomai dar paprašoma užrašyti telefono numerį ir vardą.

Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje
Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje

„Mes esame susvetimėję, o Airijoje galima justi bendruomeniškumą. Jie su fanfaromis laukia visų ribojimų nuėjimo, žmonės tikisi greičiau išeiti į pubą. Žinoma, eina ir dabar, bet yra atidžiai tikrinami. Pastebėjau, kad dedamos didesnės pastangos ir panašu, kad tai akivaizdžiai veikia.

Visi supranta situaciją ir nėra taip, kad vienas yra geresnis už kitą. Parduotuvėje dirbantis mano pusbrolis matė atvejų, kai buvo nepaisoma taisyklių, į vidų užeinama be kaukių, tačiau tai tik pavieniai atvejai“, – pasakoja T.Augucevičius.

Timūro šeimos kelionės iš Airijos akimirkos – galerijoje:

Problemų Timūro šeima neturėjo ir kitose vietose. Pavyzdžiui, jie apsilankė forte įsikūrusiame miestelio muziejuje, kuriame buvo sumažinta ekspozicija, leidžianti pasivaikščioti ir po lauką. Kaip ir pubuose, taip ir čia buvo skenuojami visi reikalingi dokumentai.

Visgi laidų vedėjas pastebėjo, kad pandemija Airiją skaudžiau palietė per kitą pusę – bankrutavo ne viena parduotuvė, restoranas ar baras. Liūdną vaizdą jis pamatė besivaikščiodamas po Korko miestelio centrą.

„Dėl stipresnės socialinės apsaugos žmonės tai lengviau iškenčia. Jie vis tiek bendrauja, renkasi, stengiasi nenutraukti kontakto, nors atstumo tikrai laikosi“, – patikino jis.

Todėl Timūras džiaugiasi, kad dvi savaitės Airijoje atsipirko ne tik jam, bet ir vaikams. Jiems didžiausia pramoga tapo šalia Korko buvusi atvira ferma, kurioje galima pamatyti ir glostyti gyvūnus. Ir nors sklindantis kvapas iš pradžių vaikus nuvylė, tačiau greitai nuotaikos pasikeitė.

Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje
Asmeninio albumo nuotr./Timūro Augucevičiaus šeimos atostogos Airijoje

„Ten jau juodai smirdėjo mėšlu, tai vaikai verkė, nes smirda. Vėliau ašaros buvo pamirštos, nes prasidėjo įdomybės. Mes įspūdžių pilni. Europinė šalis, bet kitokie standartai“, – apie kelionę kalbėjo jis.

Grįžęs į Lietuvą laidų vedėjas liko ne tik dar kartą nustebintas Airijos gamta, bet ir iš ten perimtomis pamokomis. Jis suprato, koks svarbus žmogui yra lengvas bendravimas ir dėmesio vienas kitam skyrimas.

„Jie labai bendruomeniški žmonės. Dažnai klausia, kaip sekasi. Rodydami dėmesį jie sukuria tokią atmosferą, dėl kurios jautiesi vertinamas. Iš jų galima pasimokyti bendravimo, paprasto pasisveikinimo.

Man pirmą kartą buvo neįtikėtina, o dabar išgirdus irgi labai gera. Daugumai lietuvių tai neįprasta, nes visi tokie užsidarę. Labai baisu atsiverti, priimti tą pasilabinimą. Lietuviai labai įsipareigoja, kad jei kažką sakysiu, tai turiu pasirodyti labai kažkoks. O ten tiesiog sveikinasi. Norėjosi vėl tai patirti“, – kelione į Airiją džiaugiasi T.Augucevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius