Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tango pradininkas E.Gimenezas rašo knygą: joje – tikri porų santykiai ir nesuvaidintos emocijos

Tango pradininkas Lietuvoje Eduardo Šlekys Gimenezas dėlioja paskutinius savo knygos štrichus. Ši knyga Eduardui – pirmoji, tačiau joje rasite ne tik šokio principus. Knygoje aprašyta daugybė istorijų apie tai, kaip tango atspindi ar net keičia porų santykius ir moko tokios lyderystės, kuri lengvai pritaikoma darbe bei asmeniniame gyvenime.
Eduardo Gimenezas
Eduardo Gimenezas / Asmeninio albumo nuotr.

Tikroji tango kultūra – tai nesuvaidintos emocijos

Šiemet sukanka 25-eri metai nuo tada, kai į Lietuvą atvykęs Eduardo Šlekys Gimenezas kartu atvežė ir tango kultūrą. Pasak jo, iš sovietų gniaužtų išsivadavusiems mūsų šalies gyventojams tai buvo tarsi laisvės, spalvų ir šilumos pliūpsnis. Tuo pačiu, nuo pat pirmųjų dienų, Eduardas stengėsi vilniečius ir kitų miestų gyventojus mokyti ne tik šokio technikos, bet, kas daug svarbiau – tango filosofijos.

Per ketvirtį amžiaus šokio paslapčių išmokęs šimtus porų, parengęs ne vieną būsimą šio šokio mokytoją, Eduardo šiandien siekia tango kultūrą pateikti daug platesne prasme nei mes įsivaizduojame. Jo būsimojoje knygoje, kurios paskutinius akcentus išeivių iš Lietuvos palikuonis rašo šiuo metu, apie šokio techniką bus kalbama nedaug. Pagrindinis dėmesys knygoje skiriamas žmonių tarpusavio santykių atskleidimui.

„Mūsų laikmetyje labai populiarios įvairios sėkmės istorijos. Tačiau knygoje nebus „dirbtinių saldiklių“. Tai, ką mačiau per 25-erius tango kultūros propagavimo metus, atspindi tikrą gyvenimą, o ne tą, kuris parduodamas suvyniotas į blizgantį popierėlį. Mokiau poras, kurių emocinį ryšį tango labai sutvirtino, tačiau mačiau ir tokių porų, kurios savo šeimyninius konfliktus, rusenančius tarp keturių sienų, perkeldavo į šokių aikštelę“, – sako jis.

Eduardas turi sukaupęs daug įdomių istorijų, kurios, žinoma nuasmenintos, nugulė jo knygoje. Tai nebus išgalvoti pasakojimai. Knygoje aprašytas situacijas – kartais komiškas, kartais – dramatiškas, o kartais – primenančias farsą galbūt atpažinsime draugų, kolegų ar net savo pačių gyvenimuose.

Lauros Banionytės nuotr./Eduardas nuo vaikystės jaučia meilę knygoms ir Lietuvai – savo protėvių gimtinei. Šį kartą jis apsilankė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje
Lauros Banionytės nuotr./Eduardas nuo vaikystės jaučia meilę knygoms ir Lietuvai – savo protėvių gimtinei. Šį kartą jis apsilankė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje

Šokio principus galima pritaikyti darbe

Pasak Eduardo, tango šokio principai ir filosofija gali būti sėkmingai pritaikyta ir profesinėje srityje. „Šokdami tango, mes mokomės labai panašių dalykų, kurie vadyboje įvardijami kaip vadovavimas, žmogiškųjų išteklių valdymas, komunikacija, motyvacija“, – pasakoja jis.

Todėl, tango pradininko Lietuvoje teigimu, jo knyga turėtų sudominti ir verslo atstovus, įmonių vadovus, personalo specialistus. „Dažnai mes net nepagalvojame, kaip vienas dalykas susijęs su kitais. Tačiau neabejoju, kad perskaitę knygą nustebsite, koks tamprus ryšys tarp veiksmo ir emocijų šokių aikštelėje bei to, kas vyksta mūsų kasdieniame gyvenime, ką matome biuruose, kolegų apsuptyje“, – atskleidžia E.Gimenezas.

Tango prieš 25-erius metus į Lietuvą atvežęs Eduardo sako dažnai stebintis, kaip šis šokis plečia akiratį. „Neretai jis neoficialiai vadinamas nauju vadybos metodu, nes tango kultūroje atsispindi mūsų kasdienis profesinis gyvenimas, lyderystė, noras stengtis dėl bendro rezultato, būtinybė įsiklausyti į kitų žmonių jausmus ir suprasti jų elgseną“, – įžvalgomis dalijasi būsimosios knygos autorius.

Mindaugo Meškausko nuotr./Knygos leidyba Eduardui tapo nemenku iššūkiu
Mindaugo Meškausko nuotr./Knygos leidyba Eduardui tapo nemenku iššūkiu

Knygos partneriu kviečia tapti kiekvieną

Eduardo knyga unikali dar ir tuo, kad kiekvienas norintis gali prisidėti prie jos „gimimo“. „Todėl kviečiu visus – ne tik bičiulius, bet ir visiškai nepažįstamus žmones tapti šios knygos partneriais. Tegul tai būna tarsi visų mūsų bendras socialinis projektas, kurio tikslas – ne tik populiarinti tango kultūrą, bet ir mokytis iš jos to, kas praverčia kasdieniame gyvenime. Knyga bus skirta visiems žmonėms, net ir niekada nešokusiems šio šokio, tačiau norintiems tobulėti asmeniniame, profesiniame gyvenime, ieškoti naujo požiūrio į mus supantį pasaulį“, – kviečia jis.

Tuo pačiu tango mokytojas atskleidžia, kad jam nepaprastai džiugu matyti, kaip Lietuvos visuomenėje pamažu atgimsta solidarumas. „Stebiu stiprėjantį žmonių suvokimą, jog pavieniui mums daug sunkiau nei suvienijus jėgas. Todėl kviečiu visus norinčius, ne tik tango bendruomenę, prisidėti prie šios knygos leidybos. Man vienam padaryti tai nėra lengva. Nors knyga jau praktiškai parašyta, dar likę įvairių techninių darbų, tokių kaip vertimas, redagavimas, todėl jūsų pagalbą priimsiu su dideliu dėkingumu“, – sako tango kultūros skleidėjas.

Eduardo šiuo metu ieško leidyklos, kuri susidomėtų jo knygos išleidimu ir padėtų jai patekti ant skaitytojų stalo. „Neabejoju, kad Lietuvoje yra daugybė žmonių, kuriuos tokio žanro leidinys, kalbantis apie porų santykius, tango ir profesinės veiklos panašumus, lyderystės filosofiją tikrai sudomintų. Kasdien bendrauju su visuomene, matau žmonių susidomėjimą mano rašoma knyga. Tereikia, kad leidėjai patikėtų knygos sėkme“, – leidyklų atstovus bendradarbiavimui kviečia tango pradininkas. „Visi kartu padovanokime Lietuvos kultūrai unikalią dovaną – pirmąją mūsų šalyje parašytą tokio pobūdžio knygą“, – kviečia jis.

Norintys prisidėti prie Eduardo svajonės įgyvendinimo, tai gali padaryti ir pervesdami paramą per sutelktinio rėmimo platformą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas