Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 27 /15:48

Už avariją nuteistas Jonas Radzevičius nebenori griežtos priežiūros: teismas suteikė privilegiją

Tuometis loterijos „Teleloto“ vedėjas Jonas Radzevičius, prieš trejus metus vairavęs girtas ir mirtinai nubloškęs pėsčiąjį, šiuo metu jau yra pasitaisęs ir ateityje rūpesčių visuomenei kelti neturėtų. Tuo įsitikinę šį nuteistąjį prižiūrintys pareigūnai, paprašę teismo leisti J.Radzevičiui (40) nuo šiol gyventi be jokių griežtų apribojimų. Teisėja tokį prašymą tenkino, kartu primindama, kad sėsti prie vairo šiam nuteistajam vis dar draudžiama.
Jonas Radzevičius
Jonas Radzevičius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį nagrinėjo Vilniaus apygardos probacijos tarnybos Vilniaus probacijos skyriaus teikimą, formaliai pavadintą „Dėl probuojamojo Jono Radzevičiaus priežiūros nutraukimo prieš terminą.“

Kalbant paprasčiau, po avarijos J.Radzevičius buvo nuteistas, tačiau liko laisvėje, todėl jam buvo paskirta tam tikra priežiūra. Už J.Radzevičiaus bausmės atlikimą laisvėje atsakingos probacijos tarnybos specialistai dabar mano, kad uoliai prižiūrėti šio nuteistojo nebereikia.

Suprasti akimirksniu

  • 2014 m. liepos 4 dieną, apie 07.41 val., Vilniuje, G.Baravyko ir Upės g. sankryžoje, vairuodamas automobilį „Opel Zafira“, žinomas televizijos laidų ir renginių vedėjas, filmų įgarsintojas 37-erių Jonas Radzevičius sukėlė tragišką avariją – partrenkė 67-erių vyrą. Po kelių valandų pėsčiasis ligoninėje mirė.
  • Po avarijos vairuotojui nustatytas sunkus girtumas (2,53 promilės). Dėl šios nusikalstamos avarijos J.Radzevičius neteko ir „Teleloto“ vedėjo darbo.
  • Vilniečiui grėsė laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų. Vilniaus miesto apylinkės teismas J.Radzevičių pripažino kaltu, tačiau paliko laisvėje.
  • Teikti apeliacijas Vilniaus apygardos teismui turėjo teisę tiek prokuroras, tiek nukentėjusieji, tiek pats nuteistasis (kurio advokatas prašė vairuotoją apskritai atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą), tačiau nuosprendis taip ir nebuvo apskųstas. Prižiūrėti J.Radzevičių ėmėsi Probacijos tarnyba.

15min primena, kad 2015-01-30 Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje žinomas televizijos laidų ir renginių vedėjas, filmų įgarsintojas J.Radzevičius buvo kaltinamas mirtinai partrenkęs 67 metų pėsčiąjį Stanislovą Korolevičių. Pirmosios instancijos teismo verdiktas buvo toks: J.Radzevičius nusipelnė 5,5 metų kalėjimo, bet bausmė iškart trumpintina iki 3 metų ir 8 mėnesių nelaisvės. Tačiau net ir šios trumpos bausmės vykdymas atidėtas 3 metams. „Jonas Radzevičius yra socialiai vertingas žmogus“, – buvo pabrėžiama teismo nuosprendyje.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas tuomet nutarė, kad realaus laisvės atėmimo galima ir neskirti.

Pareigūnai prižiūri, kad būdamas laisvėje vyras naktimis liktų namuose, nepiktnaudžiautų svaigalais, be leidimo nekeistų gyvenamosios vietos.

Teismas įvertino tai, kad buvęs „Teleloto“ vedėjas anksčiau baustas už KET pažeidimus, tačiau neteistas, dirbantis, vedęs, augina penkis vaikus, dalyvauja labdaros renginiuose.

Pripažinęs J.Radzevičių kaltu dėl avarijos, per kurią žuvo žmogus, teismas įpareigojo vairuotoją nuo nuosprendžio paskelbimo naktimis (nuo 00.00 iki 6.00 val.) būti namuose, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų. Be to, trejus metus J.Radzevičius uždrausta vairuoti. Dar keli teismo apribojimai – jis negalėjo be prižiūrinčios institucijos žinios keisti gyvenamosios vietos bei ilgesniam laikui iš jos išvykti.

Už tai, kad būdamas laisvėje nuteistasis J.Radzevičius visų šių teismo įpareigojimų laikytųsi, yra atsakingas būtent Vilniaus probacijos skyrius.

„Ačiū, kad skyrėte dėmesio, bet aš nieko nekomentuosiu, tikrai“, – antradienį 15min telefonu tepasakė J.Radzevičius, kuriam vykti į teismą neprireikė, nes byla nagrinėjama rašytinio proceso būdu, šalims nedalyvaujant.

Nepažeidė probacijos sąlygų

Ar nuteistasis jau nusipelnė nebebūti taip akylai stebimas, sostinės teisėja Ugnė Gailiūnienė paskelbė jau šią popietę. Teismo verdiktas: probacijos tarnybos teikimas tenkintinas. Kitaip tariant, J.Radzevičiaus priežiūra nutraukta prieš terminą. Tačiau tai nereiškia, kad vairuotojas yra visiškai atlikęs jam paskirtą bausmę – nuosprendyje užfiksuotas jos terminas nepakito.

Nebuvo užfiksuota faktų, kad Jonas vartotų psichiką veikiančias medžiagas, vairuotų transporto priemonę ar kitaip pažeistų jam nustatytą tvarką.

Kaip pažymima pranešime spaudai, teismas atsižvelgė į atliktos probacijos laiką (J.Radzevičius faktiškai yra atlikęs tris ketvirtadalius probacijos termino), nustatytą žemą nusikalstamo elgesio riziką, probuojamojo elgesį bausmės vykdymo atidėjimo metu, į tai, kad jis nepažeidė probacijos sąlygų.

Teismas mano, kad probacijos tikslai gali būti pasiekti ir be tolimesnės probuojamojo priežiūros, todėl teikimą tenkintino ir probuojamojo J.Radzevičiaus priežiūrą nutraukė prieš terminą.

Draudimas vairuoti lieka galioti

Teikime buvo nurodoma, kad Vilniaus probacijos skyrius J.Radzevičiaus elgesį kontroliuoja nuo 2015 m. kovo 3 d. Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu teismo paskirtą įpareigojimą būti namuose nuo 00.00 val. iki 06.00 val. vykdo, apie išvykimus už Vilniaus miesto ribų praneša, neužfiksuota faktų, kad vartoja psichiką veikiančias medžiagas ir vairuoja transporto priemonę, dirba pagal individualios veiklos vykdymo pažymą, duomenų apie patraukimą baudžiamojon atsakomybėn nėra, administracinių nusižengimų neįvykdė.

J.Radzevičiui paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – nevairuoti transporto priemonės – lieka galioti.

Nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prokuroras neprašys griežtesnio nuosprendžio Jonui Radzevičiui: „Tokie įstatymai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas