Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Adamkus susitiko su J.Jaručiu: prabilo apie meilę golfui, padėką Almai ir JAV turėtą aikštyną

Sportas Prezidentą Valdą Adamkų lydėjo nuo vaikystės. Būdamas vaikas jis spardė futbolo kamuolį, gimnazijoje domėjosi krepšiniu, vėliau sportavo lengvosios atletikos srityje. Golfas į Prezidento gyvenimą pasibeldė jam jau gyvenant Amerikoje ir nors paskutinį kartą šį sportą žaidė prieš penkiolika metų, jis sako iki šiandien prisimenantis, koks tai buvo malonumas.
Valdas Adamkus ir projekto  „Tall&Taller Golf“  nariai
Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai / Tomo Juškevičiaus nuotr.

Dainininko Justino Jaručio ir Lietuvos golfo čempiono Pauliaus Baltramonaičio projektas „Tall&Taller Golf“ naujausioje tinklalaidėje žaliuojantį aikštyną iškeitė į Prezidentūrą, kurioje susitiko su tikru golfo entuziastu – Prezidentu Valdu Adamkumi. Sportas visuomet užėmė svarbią vietą jo gyvenime. Futbolas, krepšinis, bėgimas, šuoliai į tolį, tenisas, dviračiai, slidės, pasiplaukiojimai baseine ir ilgi pasivaikščiojimai – judėjimas bei aktyvus gyvenimo būdas, kaip teigia pats Prezidentas, tiek formavo jo charakterį, tiek puoselėjo sveikatą. Golfas – tik dar viena sritis, prie kurios Valdas Adamkus pirmą kartą prisilietė gyvendamas Amerikoje ir nors nuo paskutinio žaidimo prabėgo penkiolika metų, malonius prisiminimus atmena iki šiol.

„Bandau prisiminti, kada aš žaidžiau golfą paskutinį kartą, turbūt Meksikoje, prieš gerus 15 metų. Atostogaudavau tenai, buvo be galo puikus tarptautinio lygio, 18 duobučių sporto aikštynas, kuriame praleisdavom nemažai laiko. Su buvusiu klasės draugu išeidavom 7 ryto ir iki pietų žaisdavom. Ir nors laikas prabėgo labai greitai, bet prisiminimai liko malonūs“, – dalinasi Prezidentas.

Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai
Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai

Puikiai išmanydamas golfo istoriją, Valdas Adamkus prisidėjo ir prie pirmųjų Lietuvoje golfo laukų projektavimo. Tuo metu jis jau turėjo nuosavą aikštyną Amerikoje, „Tabor Farm“ vasarvietėje, todėl pasidalinęs savo patirtimi, paskatino Didžiosiose Lapėse atidaryti pirmąjį golfo klubą mūsų šalyje.

„Užtruko 140 metų, kol iš Anglijos į Lietuvą atkeliavo golfas, 2000-aisiais metais Didžiosiose Lapėse surengiant pirmąjį turnyrą. Mano supratimu, viskas įvyko per atsitiktinumą. Su Vytautu Motiejūnu susipažinome atgimimo laikotarpiu, lankydamasis pas jį kalbėjom apie Lietuvą, tačiau jis prasitarė puoselėjantis svajonę. Vytautas turėjo sklypą, jau buvo susitaręs su architektais, kaip jame suprojektuoti golfo aikštyną. Pėstute apėjom visą lauką ir kadangi savo mintyse aš mačiau ten galimybes žaisti golfą, pasidalinau savo patirtimi, kaip tie laukai turėtų atrodyti, išdėsčiau 9 duobutes ir taip vėliau gimė „Elnių“ golfo klubas“, – lemtingos istorijos priešistorę prisimena Prezidentas.

Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai
Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai

Nors kalbėdamas apie savo įgūdžius Valdas Adamkus išlieka kuklus, jis pasidalino keliomis smagiomis akimirkomis, nutikusiomis golfo aikštyne ir ne tik, mat sykį taiklumą išbandė tiesiog Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete, kartu su JAV prezidentu Džordžu Bušu.

„Nesakau, kad buvau geras golfe, nors esu išmušęs 88 PAR. Sykį, kai kiekvieną dieną žaisdavau savo laikuose Amerikoje, padariau „Hole in one“. Pats buvau nustebęs, nes ieškojau kamuoliuko, mačiau, kaip jis nuskrido ant žolės, tačiau galiausiai jį radau duobutėje. Kitas į atmintį įsirašęs momentas, kuomet JAV prezidentas Džordžas Bušas jaunesnysis įteikė man dovaną – vardinį golfo lazdų krepšį. Apžiūrėjęs dovaną, ištraukiau ridenimo lazdą, sakiau, kad juk reikia išbandyti. Tai ir išbandėme, tiesiai Baltųjų rūmų kabinete. Europoje yra kitaip, tačiau Amerikoje, jeigu prezidentas nežaidžia golfo, tai koks jis prezidentas“, – su šypsena veide pasakoja Valdas Adamkus.

Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai
Tomo Juškevičiaus nuotr./Valdas Adamkus ir projekto „Tall&Taller Golf“ nariai

Prezidentas pripažįsta, kad ne tik golfas, bet ir visą gyvenimą lydėjęs dėmesys bet kokiam sportui neabejotinai prisidėjo tiek prie jo fizinės būklės, tiek prie ugdyto charakterio ir disciplinos, todėl sako šiandien švelniai pykstantis ant savo gydytojų, kurie jam nebeleidžia plaukioti baseine. Visgi, jis supranta medikų patarimų svarbą ir susitaiko, kad amžius nebe tas mėgautis veiklomis, kurias puoselėjo anksčiau.

„Sportas turi įtakos mano visam gyvenimui: charakterio formavimuisi, fiziniam išsilaikymui ir turbūt net ir tam, ką aš pasiekiau. Sporto dėka susiformavo suvokimas, kas yra galima, kas yra sveika, kas yra būtina ir kas asmeniškai, pažiūrint iš moralinio taško, yra idealu ir ko mes galime bei turime siekti. Aš žinojau, ką sportas leidžia, suteikia žmogui ir pasinaudodamas tuo gyvenau. Todėl noriu palinkėti, kad sportiniai idealai, kurie grūdina, auklėja individą, toliau būtų tam tikra šviesa mūsų jaunajai kartai, toliau skatintų kurti gyvenimą, fiziškai patiems tvirtėti ir tuo pačiu atstovauti Lietuvą tarptautiniame lygmenyje“, – gražiu palinkėjimu dalinasi Prezidentas.

Visas pokalbis su Prezidentu Valdu Adamkumi apie golfo Lietuvoje pradžią, Amerikoje turėtą savo aikštyną, padėką žmonai Almai ir kuriozišką situaciją, kamuoliukui pataikius į gaidį – „Tall&Taller Golf“ tinklalaidėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas