„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

V.Radzevičius ir M.Starkus Kretingoje atrado tropikus: „Atsidūrėme džiunglėse“

Laidos „Aplink Lietuvą“ vedėjai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus leidosi į tikrai neįprastus nuotykius – kartu su istorijos mokslų daktare Neringa Dambrauskaite ir Turizmo departamentu aplankė žaliąją tropikų oazę Kretingoje, mokėsi gaminti senovinius saldainius, svečiavosi Šilutės Hugo Šojaus dvare, neatsispyrė Švėkšnos kulinariniams siurprizams. 
Martynas Starkus, Vytaras Radzevičius ir Neringa Dambrauskaitė
Martynas Starkus, Vytaras Radzevičius ir Neringa Dambrauskaitė / TV3 nuotr.
Temos: 1 Neringa

Laidoje Lietuvos pilis, dvarus lankantys garsiausi šalies keliautojai užsuko ir į Kretingos dvarą. Dvaras garsėja nuostabaus grožio žiemos sodu, traukiančiu turistus iš viso pasaulio.

„Šis žiemos sodas yra ypatingas. 19 a. antroje pusėje tai buvo vienas didžiausių privačių sodų Europoje. Jame galėjai išvysti palmes, citrinmedžius, apelsinmedžius, kaktusus. Sodas, kurį mes matome dabar, buvo pradėtas atkūrinėti nuo 1987 metų. Viduryje žiemos sodo dabar yra fikusas, o Tiškevičių valdymo laikais buvo plunksninė palmė“, – pasakojo dvarų kultūros tyrinėtoja, heraldikos žinovė N.Dambrauskaitė.

„Lietuvoje pamatyti tokį sodą žiemą ir vasarą yra unikalus dalykas. Atsiduri tarsi džiunglėse. Egzotiniai gyvūnai, augalai, ypatingas mikroklimatas, drėgmė primena kai kuriuos šiltuosius kraštus. Puiki vieta užsukti kiekvienam, mėgstančiam keliauti. Svarbiausia, kad čia nėra jokio sezoniškumo“, – žiemos sodo grožiu ir ypatinga atmosfera džiaugėsi V.Radzevičius.

TV3 nuotr. /Vytaras Radzevičius ir Neringa Dambrauskaitė
TV3 nuotr. /Vytaras Radzevičius ir Neringa Dambrauskaitė

„Aplink Lietuvą“ vedėjai Kretingos dvarą įvardijo kaip didžiulį atradimą, palikusį jiems neišdildomą įspūdį. Kelionei dar smagesnių emocijų suteikė saldainių gamyba.

Prieš daugelį metų grafai Tiškevičiai dvare turėjo nedidelį karamelinių saldainių fabriką. V.Radzevičius ir M.Starkus turėjo galimybę pagal senovinį receptą pasigaminti saldainių.

„Saldainių gaminimo procesas labai tinka vaikams. Nuo pradžios iki pat saldainio valgymo jie būna susidomėję, išlieka aktyviais žaidėjais. Taip pat čia nėra tokio dalyko, kaip nepavyko“, – sakė saldainių gaminimo pamokoje dalyvavęs ir pats saldainius gaminęs M.Starkus.

Keliautojai užsuko ir į Pliateriams priklausantį Švėkšnos dvarą. Grožiu, įspūdingais augalais, mažąja architektūra garsėja ir dvaro parkas.

TV3 nuotr. /Laidos „Aplink Lietuvą“ akimirka
TV3 nuotr. /Laidos „Aplink Lietuvą“ akimirka

„Nuostabūs vaizdai paliko neišdildomą įspūdį visam gyvenimui. Norisi čia sugrįžti dar ir vasarą“, – sakė V.Radzevičius. Keliautojas neatsispyrė ir Pliaterių dvaro virtuvės patiekalui – gamino karpį su žirniais ir spirgučiais. Būtent taip valgydavo Lietuvos didikai: riebiai, sočiai ir skaniai.

„Šis patiekalas viršijo bet kokius lūkesčius“, – sakė M. Starkus.

Paskanavę dvaro virtuvės patiekalų, TV3 laidos „Aplink Lietuvą“ keliautojai vyko į Šilutės Hugo Šojaus dvarą skanauti miežinės kafijos. Šį gėrimą senovėje gerdavo po pietų kartu su desertu. Tačiau keliautojus labiausiai sužavėjo ne kafijos gėrimas, o dvaro aplinka, muziejus.

Apie visa tai – jau šį šeštadienį per TV3 televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“