Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidas Baumila dėl šmeižto kreipsis į prokuratūrą: sulaukė ir grasinimų mirtimi

Pastarosiomis dienomis feisbuke užvirė konfliktas tarp atlikėjo Vaidoto Baumilos ir tinklaraštininko „Zeppelinus“ – šis dainininką išvadino kagėbistu, apeliuodamas į Vaidoto tėvus bei skleidžiamą politinę žinią. Po šio incidento dainininkas sulaukė net grasinimų mirtimi, kurių taip ramiai palikti esą neketina. Vaidotas 15min teigė jau įtariantis, kas slepiasi po aštriais pasisakymais bei nacionalistinėmis pažiūromis pasižyminčio tinklaraštininko kauke.
Žydrūnas Savickas, Vaidotas Baumila, Jazzu, Stano
Žydrūnas Savickas, Vaidotas Baumila, Jazzu, Stano / 15min nuotr.

Rugsėjo 7 dieną radikalios dešinės tinklaraštininkas pasidalijo nuotrauka ir tekstu, kuriuo bandė įtikinti, jog visiems gerai žinomas dainininkas Vaidotas Baumila neva priklauso KGB – ir visa tai dėl to, kad atlikėjas nusprendė palaikyti vieną Vilniaus miesto mero politinį sprendimą.

„Obuolys nuo obels netoli nurieda. Garsusis dainorėlis energingai tęsia tėvuko kagėbisto kovas su Lietuvos patriotais – grasina nuplėšti G.Vėtros lentą ir dar duoti į snukį jos gynėjams“, – grėsmingą vaizdą piešė „Blogas Zeppelinus“.

Socialinių tinklų nuotr./„Blogas Zeppelinus“ atvaizdavo Vaidotą Baumilą
Socialinių tinklų nuotr./„Blogas Zeppelinus“ atvaizdavo Vaidotą Baumilą

Anot tinklaraštininko, Vaidoto Baumilos tėvas daug metų ištikimai tarnavo okupantams, gindamas sovietinės ideologijos tiesas bei visomis išgalėmis kovodamas su Lietuvos patriotais.

„Ponaitis Vaidotas Baumila, panašu, tęsia tas kovas su Lietuvos patriotais jau šiais laikais – internetuose gindamas Kremliaus Agitpropo tiesas ir Holokausto industrijos naratyvus bei tiesiogiai grasindamas ideologiniams oponentams fiziniu smurtu bei nelegaliais veiksmais!“ – skundėsi tinklaraštininkas bei pridūrė: „Vos tik išsižios ant scenos – pasigirs kagėbistinio ožio mekenimas!“

Šiuo skelbimu buvo pasidalyta daugiau nei 300 kartų, jis surinko apie porą šimtų komentarų. Tarp pasidalijusiųjų – ir pats atlikėjas, griežtai pasipriešinęs tokiai tinklaraštininko nuomonei.

Turiu pasakyti, kad šiandien kreipiuosi į prokuratūrą, kad mane šmeižianti informacija būtų nagrinėjama, atskleisti jos kūrėjai, jie būtų nubausti. Po šito skelbimo sulaukiau grasinimų mirtimi, mano tėvai susilaukė nemažai epitetų jų pusėn, – rašė V.Baumila

Laido riteris dirba ministerijoje?

„Mane pasiekė mano tėčio praeitis, už kurią gyvenime jis jau atsakė, to ir reikėjo tikėtis. „Blogas Zeppelinus“, naudodamas mano vardą ir pavardę, gretina mane su raudonarmiečiais ir pila pamazgas ant mano šeimos ir manęs paties“, – socialiniuose tinkluose rašė žinomas dainininkas.

Anot jo, šiuo skelbimu kurstomi realybėje nesusivokiantys žmonės, kurie pačiam atlikėjui rašo grasinančias žinutes ir „visaip kaip keikia internetuose“.

„Žadu kreiptis į prokuratūrą, kad mane šmeižianti informacija būtų nagrinėjama, atskleisti jos kūrėjai, jie būtų nubausti. Po šito skelbimo sulaukiau grasinimų mirtimi, mano tėvai susilaukė nemažai epitetų jų pusėn“, – dalijosi atlikėjas ir pridūrė, kad kitą kartą su šmeižtą skleidžiančiais asmenimis jis ketina pasimatyti teisme.

15min susisiekus su V.Baumila, šis sakė, kad be sutikimo buvo taip pat naudojama jo nuotrauka, kurios raudonu atspalviu bandyta piešti gaires į KGB.

Organizatorių nuotr./Vaido Baumilos ir Justės Starinskaitės vaizdo klipo „Milijonai“ užkulisiai
Organizatorių nuotr./Vaido Baumilos ir Justės Starinskaitės vaizdo klipo „Milijonai“ užkulisiai

„Man tai juokinga, bet kai toks bajeris tampa grasinimais, mano tėvai sulaukia tokių epitetų, kurių jūs net nenorėtumėte girdėti, o mano vardas gretinamas prie kažkokio politinio prieskonio, nenoriu, kad tai tęstųsi. Tai kenkia mano įvaizdžiui bei karjerai“, – argumentavo atlikėjas.

Situacija pasipiktinęs atlikėjas nutarė nenuleisti rankų ir teigė įtariantis, kas slepiasi po tinklaraštininko slapyvardžiu.

„Nacistiniais pareiškimais garsėjantis chebrantas, kuris – dar neįrodyta iki galo – galimai dirba Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje. Neįrodyta, bet numanau, kas jis yra, nes sklando daug visokios informacijos apie jį“, – 15min pasakojo atlikėjas.

Kaip teigė dainininkas, ši persona neva jau seniai kursto nesantaiką, bet niekas iki šiol nebandė tam užkirsti kelio.

15min susisiekus su šiuo asmeniu (vardas redakcijai žinomas – red.past.), šis teigė, kad patvirtinti, ar jis yra asmuo, administruojantis feisbuko puslapį „Blogas Zeppelinus“, negali. Tačiau šios informacijos ir neneigė.

„Darbo metu kalbame apie kažkokius pašalinius reikalus, galite paskambint po darbo, bet aš jums vis tiek nieko nepasakysiu“, – teigė tinklaraštininkas ir pridūrė, kad nemato prasmės apie tai kalbėti.

Tiesa, tai tikrai nėra pirmas kartas, kai „Blogas Zeppelinus“ į save atkreipia dėmesį kontroversiškais pasisakymais internete. Dar 2017-ųjų spalį vienas populiariausių feisbuko puslapių „Valstybinis tautos frontas“ pasidalijo jo skelbimu apie tai, kaip moteris, norėjusi nusižudyti miške Rusijoje, buvo išprievartauta ir dėl to ne atėmė iš savęs gyvybę, o grįžo parašyti pareiškimą prokuratūroje.

„Gal šis potyris kažkaip gali būti panaudotas jaunų moterų suicido profilaktikai Lietuvoje?“ – klausė Raimondu Navicku pasivadinęs tinklaraštininkas, nurodydamas tai kaip teigiamą praktiką.

Ekrano nuotr./Save Raimondu Navicku vadinančio tinklaraštininko skelbimas
Ekrano nuotr./Save Raimondu Navicku vadinančio tinklaraštininko skelbimas

Nukentėjo ir Justė Arlauskaitė-Jazzu

Vaidoto Baumilos įkvėpta Justė Arlauskaitė-Jazzu socialiniuose tinkluose taip pat pasidalijo mintimis apie kontroversiškąjį tinklaraštininką.

„Šitas išsigimėlis mane prieš 3–4 metus taip ėdė, kad aš bijojau iš namų išeit. Nors ir praėjo laiko, bet juk baimės senaties termino nėra, tad aš su mielu noru parašysiu pareiškimą ir prisidėsiu prie jo viešo sutvarkymo – turiu visą informaciją, visus grasinimus“, – komentavo žinoma dainininkė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

Atlikėja pridūrė, kad pati galbūt būtų kreipusis ir anksčiau, tačiau tuo metu jau nebeturėjo jėgų.

„Bet vienas žmogus mane yra išmokęs – reikia išlaukti savo „keršto“ valandos. Yra būdų tvarkytis su idiotais, bet visų pirma jie turi atsakyt už tai viešai, pagal įstatymą. Negalima ignoruoti tokių išgamų, gyvenimas išmokė – negalima. Palaikau, Vaidai“, – į šuns dienas išdėjo šmeižimu kaltinamą tinklaraštininką Jazzu.

Žinomi vyrai pažėrė kritikos

Tiesa, ne vien palaikymo reakcijų sulaukė Vaidotas Baumila. Neapsieita buvo ir be pamokymų.

„Vaidotai, feisbuke visiems į snukį siūlydamas pagarbos nenusipelnysi. Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį...“ – siūlė atsargiau internete rinkti žodžius Lietuvos galiūnas Žydrūnas Savickas.

Žydrūnas Savickas
Žydrūnas Savickas

Sportininkas tikino, kad dėl šios situacijos kaltas pats Vaidotas – neva siūlydamas vadinamiesiems patriotams į galvą jis nusipelnė jų žvilgsnio į giminės medį.

„Ar buvo verta dėl apgailėtino Putino pakaliko palaikymo susipykti su visais patriotais? Ar esi laimingas dabar?“ – aštrių žodžių negailėjo galiūnas ir siūlė priimti kitos pusės nuomonę.

„Putino pakaliko? Žydrūnai, jums viskas gerai? Ir ar bent suprantat, kad snukin pasiūlyta buvo po to, kai ant mano šeimos buvo pradėta varyt? Ar šiaip, Žydrūnai, neperskaitęs visko pagal nacių dūdelę mėgstat šokt?“ – atsikirto Vaidotas Baumila.

Toliau vyrų diskusija tik aštrėjo – šie susirėmė pečiais dėl pastaruoju metu vieno opiausių Lietuvoje Generolo Vėtros lentelės klausimo.

Kiek kitokiu kampu į situaciją pažvelgė Stanislavas Stavickis-Stano. Šis negailėjo gyvenimiškų pamokymų apie kantrybę ir pagarbą.

„Didžiausia grėsmė ne raudonas Vaidotas Baumila ar patriotizmą kaip kitų niekinimą suvokiantys „patriotai“. Ir net ne Deivydas Zvonkus su Stano, kai dainuoja apie Rusiją. Manau, susiskaldymas ir nemokėjimas išgirsti kitų nuomonės, nesugebėjimas jos priimti ir gerbti – pagrindinis pavojus“, – nuomone dalijosi Stano.

R.Adžgausko nuotr. /Stanislavas Stavickis-Stano
R.Adžgausko nuotr. /Stanislavas Stavickis-Stano

Atlikėjas čia apeliavo tiesiai į Vaidotą, pakutendamas jį švelnia kritika dėl paties elgesio interneto erdvėse.

„Ką čia ir kalbėti apie fašistuojančius, bet tu pats interneto platybėse nepasižymi kantrumu ir pagarba. Tau atrodo, kad savo požiūrį reikia ginti, kad ir į snukį duodant. Dar keli žingsniai ir nebeatskirsi savęs nuo jų. Ginkime idėjas kalbėdami“, – socialiniuose tinkluose rašė Stano.

Čia pat jis prisiminė ir, jo nuomone, nesėkmingą atvejį, kai premjero ir žurnalisto konfliktas buvo bandomas spręsti teismais.

„Tampysies kaip Tapinas su Skverneliu ir abu liksite durnių vietoje“, – žodžių į vatą nevyniojo Stano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas