Ištyrę maždaug 5400 olandų, kurių amžius buvo 55 metai ar daugiau, mokslininkai nustatė, kad tam trečdaliui tiriamųjų, kurie vitamino E vartojo daugiausiai, tikimybė per dešimtmetį susirgti demencija, įskaitant Alzheimerio ligą, buvo ketvirtadaliu mažesnė nei tam trečdaliui, kas šio vitamino vartojo mažiausiai.
Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of Neurology“, praneša „Reuters Health“. Ligšioliniai tyrimai buvo pateikę prieštaringų išvadų, ar vitaminas E arba kiti antioksidantai gali turėti įtakos, ar senyviems žmonėms išsivystys demencijos sindromas.
Pastarasis tyrimas yra ilgesnis nei ankstesnieji ir papildo kai kurias ankstesnes išvadas, kad su maistu gaunamas vitaminas E gali būti susijęs su mažesne demencijos tikimybe.
Antioksidantai neutralizuoja nestabilias arba reaktyvias deguonies formas, kurios gali pažeisti ląsteles visame žmogaus organizme. Reaktyvus deguonis organizme susikuria kaip šalutinis medžiagų apykaitos produktas, o kadangi smegenyse medžiagų apykaita itin aktyvi, manoma, kad jos per visą žmogaus gyvenimą patiria didelę oksidacinę žalą.
Vitamino E turi daug maisto produktų, visų pirma, nerafinuotas aliejus, grūdinės kultūros, kiaušinio trynys, pieno produktai, riešutai, kepenys, pupelės, žirniai, špinatai ir brokoliai.
Per dešimtmetį trukusį olandų tyrimą demencijos sindromas nustatytas 465 tyrimo dalyviams, įskaitant 365 Alzheimerio ligos atvejus.
Tarp trečdalio tiriamųjų, kurie vitamino E vartojo daugiausiai, nustatyti 120 demencijos atvejai palyginti su 164 atvejais tame trečdalyje tiriamųjų, kurie šio vitamino vartojo mažiausiai.
Atsižvelgę į kitus įvairius faktorius, mokslininkai padarė išvadą, kad vitamino E vartojimas siejamas su ketvirtadaliu mažesne tikimybe, jog išsivystys dimencijos sindromas.
Daugiausiai vitamino E vartojusiųjų grupėje tiriamieji vidutiniškai suvartodavo po 18,5 miligramų per dieną. Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama vitamino E paros norma yra 12 miligramų.
Olandijos mokslininkų išvados sutampa su kiek anksčiau JAV iš Švedijoje atliktais tyrimais, kad vitamino E vartojimas siejamas su mažesne Alzheimerio ligos tikimybe.
Vitamino E turi daug maisto produktų, visų pirma, nerafinuotas aliejus, grūdinės kultūros, kiaušinio trynys, pieno produktai, riešutai, kepenys, pupelės, žirniai, špinatai ir brokoliai.