15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vegetarė Živilė Vaškytė-Lubienė – apie mitybą ir kodėl vengia valgyti kavinėse

Smegenys – vienas svarbiausių žmogaus organų. Suprastėjus jų veiklai, galime susidurti su itin nemaloniomis pasekmėmis – pablogėjusia atmintimi, emociniu disbalansu ar koncentracijos praradimu.
Živilė Vaškytė
Živilė Vaškytė-Lubienė / „MARK and MIGLE Photography“ nuotrauka

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ buvo diskutuojama apie mitybos daromą įtaką smegenų veiklai bei kokie būdai gali padėti palaikyti vidinę harmoniją ir gerus organizmo rodiklius.

Laidoje kalbėjusi žinoma žurnalistė ir sklaidos kanalo ,,Klodų klodai“ kūrėja Živilė Vaškytė-Lubienė teigė, jog, siekdama gerai jaustis ir džiaugtis gyvenimu, ji daug dėmesio skiria mitybai. Anot pašnekovės, norint, kad mityba suteiktų pilnavertę naudą, derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kaip maistas yra gaminamas.

TV3 nuotr./Živilė Vaškytė-Lubienė
TV3 nuotr./Živilė Vaškytė-Lubienė

„Maistas yra svarbus ne tik ta savo maistine sudėtimi, į jį aš žvelgiu dar ir iš kitos pusės – per energetinę prizmę. Man labai svarbu, kas ir su kokiomis mintimis pagamina tą maistą, todėl dažnai vengiu valgyti kažkokiose kavinėse, kur yra didelis srautas žmonių. Taip pat, jei aš matau, kad virėjas gaminantis maistą yra nuvargęs, nusiplūkęs, visuomet pagalvoju, su kokiomis mintimis jis gamina tą patiekalą, ką aš gausiu valgydama tą maistą“, – atviravo žurnalistė Živilė Vaškytė-Lubienė.

Prieš 10 metų Živilės šeima tapo vegetarais, todėl dažniausiai gamina ir valgo namuose. Kiekvieną dieną į mokyklą vaikams suruošiamos ir pietų dėžutės, kuriose suderinti įvairūs augalinio maisto produktai.

„Aš galvoju apie kūną, kaip visumą. Man svarbu, kad jis gautų kuo daugiau reikiamų medžiagų. Manau, kad svarbu valgyti daržoves, vaisius, ankštinius produktus, kruopas. Žiemos periodu – raugintus produktus ir vartoti kuo mažiau cukraus, nes jis išderina organizmą. Taip pat atsisakiau kavos, nors galvojau, kad man niekada nepavyks to padaryti“, – apie mitybą kalbėjo žurnalistė.

Kaip teigė pašnekovė, maistas – ne vienintelis būdas puoselėti sveikatą. Svarbu išlaikyti ir emocinį balansą. Anot žurnalistės, išlaikyti pozityvias mintis jai padeda vienas atrastas būdas.

Živilė Vaškytė-Lubienė / Asmeninio albumo nuotr.
Živilė Vaškytė-Lubienė / Asmeninio albumo nuotr.

„Mano nuotaika banguoja, bet mano charakteris neleidžia man pasiduoti niūrioms mintims. Aš visada ieškau išeities, kaip išlaikyti šviesą, pozityvų mąstymą. Labai sąmoningai vengiu neigiamų naujienų srauto, kur nuolat pranešama, kas brangsta ar kokios grėsmės mums šiandien egzistuoja. Žmogui tai priimti gali būti labai sunku, ypač jei jis yra jautresnės prigimties, silpnesnės psichikos. Tokie žmonės labai greitai pasiduoda tam bendram kontekstui, bendrai būsenai. Dažnai žmogus pradeda nebeatskirti, ar ta neigiama būsena yra jo. Visuotinė būsena tiesiog apima tą žmogų, persmelkia ir jis tada nebesupranta, kas su juo vyksta, kodėl jis sudirgęs, nelaimingas, nors, galbūt, tam realaus pagrindo ir nėra“, – apie emocinę sveikatą kalbėjo Ž.Vaškytė-Lubienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais