Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnių pasiekė nauji kino vėjai: iškilmingai atidarytas 22-asis „Kino pavasaris“

Vilniuje trečiadienį padvelkė tikru pavasariu. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje iškilmingai atidarytas tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“. Kino meno gerbėjų kasmet itin laukiamas festivalis surengtas jau 22-ąjį kartą.
Festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo ceremonija
Festivalio „Kino pavasaris“ komanda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nauji vėjai“ – toks šių metų festivalio šūkis. Nauji talentai, gaivūs įspūdžiai ir pokyčių gūsiai persismelkia į visas didžiausio kino renginio Lietuvoje filmų programas.

Likus vos kelioms valandoms iki festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo 15min kalbinta festivalio vadovė Vida Ramaškienė pasidalino jaudinančiomis laukimo nuotaikomis.

„Nusiteikimas šventiškas, nes didieji darbai padaryti. Aišku, jie niekada nesibaigia... O nuotaika gera pirmiausia dėl to, kad šiemet sudaryta stipri programa. Filmus atrinkinėję žmonės tikrai rimtai padirbėjo. Ir, žinoma, viso pasaulio kūrėjai sukūrė labai gerų filmų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vida Ramaškienė

Festivalio šūkis – „Nauji vėjai“. Ko iš tų vėjų tikėtis?

„Džiaugiamės, kad „Naujų vėjų“ šviesoje mes įsirengėme naują virtualaus kino salę šalia „Forum Cinemas“. Parodysime gausybę jaunų režisierių darbų – net 39 iš 130 filmų. Filmai labai įdomūs ir nenusileidžia didiesiems meistrams. Galima konstatuoti, kad ateina nauja ir labai stipri, kūrybinga, veržli ir turinti ką pasakyti kūrėjų karta.“

Paklausta apie favoritus, V.Ramaškienė minėjo, kad jai labai patinka dokumentika, įvardijo filmą apie Franką Zappą, juostą „Stambulo katės“, o vaidybinių filmų kategorijoje – Lotynų Amerikos, Europos kūrėjų filmus.

„Darbai labai įdomūs. Sunku net ką išskirti, kiekvienas ras pagal savo skonį. Bet iš esmės programa nagrinėja visas aktualijas, ypatingai – šeimos ir tarpusavio bendravimo problemas“, – 15min kalbėjo V.Ramaškienė.

VIDEO: Tūkstančius kinomanų sutraukiantis „Kino pavasaris“: kaip viskas prasidėjo?

Festivalio direktorė per atidarymo ceremoniją kasmet nustebina savo įvaizdžiu. Pastaraisiais metais ją puošdavo Juozas Statkevičius. O kas šiemet?

„Kadangi festivalio tema „Nauji vėjai“, naujas ir įvaizdžio kūrėjas. Šį kartą man aprangą kūrė dizaineris Vaidas Macas. Vilkiu drabužius iš naujos jo kolekcijos. Jis prižiūri bendrą mano vakaro aprangos stilių. Nauji vėjai – ir aprangoje, ir komandoje, ir filmų kūrėjų tarpe. Dėmesys jauniems žmonėms, todėl ir pasirinkau Vaidą Macą“, – sakė V.Ramaškienė, pakvietusi festivalio atidarymo svečius į atidarymo ceremoniją Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Iškilmingą renginį pradėjo atlikėja Rūta Žibaitytė – susirinkusią publiką nustebino originalia muzikine improvizacija. Po jos kūrinio scenoje pasirodė vakaro vedėjas Marijus Žiedas – pristatė susirinkusiesiems šių metų festivalio temą „Nauji vėjai“, taip pat dalį „Kino pavasario“ rengėjų, festivalyje laukiamų svečių – užsieniečių režisierių, aktorių.

„Iš viso šiais metais festivalio metu bus parodyta 240 filmų, jie sukurti 70-yje pasaulio šalių. Net 16 filmų sukurti Lietuvoje“, – kalbėjo M.Žiedas. Ir netrukus mikrofoną perleido „Kino pavasario“ direktorei Vidai Ramaškienei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo ceremonija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Marijus Žiedas

„Nauji vėjai mums atnešė daug naujų veidų į mūsų mielą, protingą komandą. Nauji vėjai mums atnešė naujų kūrėjų – rodos, 39 tokie pristatys savo kūrybą festivalio metu. Nors ir yra jauni, jie savo darbais nenusileidžia meistrams. Ateina nauja, veržli, ambicinga, kūrybinga karta. Taigi kviesčiau ir jus įsileisti į gyvenimą naujų vėjų“, – glaustai, tačiau nuoširdžiai su publika sveikinosi ir jai linkėjo V.Ramaškienė.

Iš anksto nufilmuotą sveikinimą susirinkusiems perdavė ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, netrukus scenoje pasirodė sostinės meras Remigijus Šimašius – sveikino ir festivalio rengėjus, ir kūrėjus, taip pat žiūrovus.

Tylos minute susirinkusieji pagerbė tuos kino pasaulio atstovus, kurie pastaraisiais metais paliko šį pasaulį – išėjo Anapilin. Pagerbti ne tik kūrėjai iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio.

Iškilmingos ceremonijos metu trečiadienio vakarą šventinę atmosferą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje kūrė kylantys muzikinės scenos talentai – grupės ir atlikėjai: „The Roop“, „Z on A“, „Netikėti svečiai“, „Mannazz“, Boris (Markas Palubenka), „Solo Ansamblis“, Justas Kulikauskas ir šiemet „Eurovizijos“ dainų konkurse Lietuvai atstovausianti grupė „Fusedmarc“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo ceremonija
Ž.Gedvilos/15min nuotr./Gabija Jaraminaitė (centre), Gelminė Glemžaitė Marijus Žiedas

Renginyje dalyvavo geriausia metų Lietuvos kino aktore pretenduojančios tapti Gabija Jaraminaitė ir Gelminė Glemžaitė. Išrinkti laureatus kviečiami 15min skaitytojai. Nugalėtojai bus skelbiami „Kino pavasario“ uždarymo ceremonijos metu, balandžio 6-ąją.

Atidarymo ceremonijoje tarp daugiau nei 600 svečių buvo galima išvysti žinomus šalies kino ir kultūros atstovus, tarp jų - režisierius Andrių Blaževičių ir Audrių Stonį, kurie festivalyje „Kino pavasaris“ pristatys naujausius savo darbus.

Programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ bus rodomas A.Blaževičiaus pirmasis pilnametražis vaidybinis filmas „Šventasis“, o programoje „Baltijos žvilgsnis“ – A.Stonio filmas „Moteris ir ledynas“.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Kino pavasario“ raudonu kilimu žengė šimtai išsipuošusių festivalio atidarymo svečių

Skirtingai nei praėjusiais metais, Vilniaus miesto svečius ir gyventojus su naujausia festivalio informacija supažindins naujoje vietoje – Odminių skvere – įrengtas „Kino pavasario“ ekranas.

Nuo ketvirtadienio kino gerbėjų salėse laukiantis festivalis tęsis iki balandžio 6 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas