Į naujojo Vilniaus restoraną „Bizarre“ ketvirtadienį rinkosi daugybė pasipuošusių svečių. Čia buvo surengta gurmaniška vakarienė, kurioje jie skanavo europietiškos bei Japonijos ir Peru virtuvių patiekalų. Muzikinį foną kūrė Jurgis Didžiulis, scenoje pasirodęs su grupe.
Susidomėjusiu nauju restoranu buvo daugybė – atėjusiems teko pasistengti, norint patekti į kitą erdvę ar aukštą. Tarp svečių – Vilma Javtokienė, Asta Valentaitė, Daina ir Antanas Bosai, Jonas Nainys, Rolandas ir Ieva Mackevičiai, Romualdas ir Alesia Mačiuliai, Agnė ir Artūras Zuokai, Mantas Petruškevičius, Eglė Jackaitė, Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė, Simona Burbaitė, Gintarė Gurevičiūtė, Neringa Šiaudikytė, Andrius Pauliukevičius, Simona Bandita, Natalija Martinavičienė, Rimantė Kulvinskytė ir Povilas Miškinis, Dovilė Filmanavičiūtė, Saugirdas Vaitulionis, Martas Kalendra, Saulenė Chelvickaitė, Marija Grabštaitė ir daugelis kitų.
15min vakaro svečių klausė, kas jiems yra gurmaniškas maistas.
Asta Valentaitė sakė, kad maistas yra jos silpnybė. „Tai vienas iš gyvenimo malonumų. Gurmaniškus patiekalus valgau restoranuose, o namuose labai mėgstu paprastą, gerai subalansuotą maistą, tikrai nedarau kažkokių šedevrų“, – juokėsi ji.
Didžiausią įspūdį jai paliko Pietų Prancūzijoje ragauta žuvienė – jos Asta ten grįžo dar ne kartą: „Tai sriubai paruošti reikia visos dienos. Labai skanus sultinys, ten būna įvairiausių žuvų gabaliukų. Man buvo tiesiog tobula. Su draugais iš viso ten ją valgėme kokius tris kartus.“
Daina Bosas teigė į restoranus labai mėgstanti užsukti: „Gurmaniškas maistas – tai labai skanus maistas. Kadangi kone visą gyvenimą prisižiūriu mitybą, tai man iš tikrųjų bet koks maistas skanus pasidaro, – juokėsi ji. – Šiaip labai mėgstu jūros gėrybes, carpaccio, niekada neatsisakau austrių.“
Tačiau eksperimentuoti ji nelinkusi: „Kai buvau Vietname siūlė tarakonų, gyvačių, bet visko atsisakau. Ragauju tai, kas man aišku.“
Gintarė Gurevičiūtė sakė, kad gurmaniškas maistas – tai, ko negali pasigaminti namuose: „Ir tai, kai aš valgydama, negaliu suprasti, iš ko pagaminta. Tik Lietuvoje taip būna labai retai. Čia dažniausiai atėjus į restoranus tenka paprašyti, kad būtų stipresnis skonis.“
Tačiau užsienyje apsilankiusi viename restorane, ji sako, liko tiesiog pakerėta. „Niujorke buvau vegetarų restorane, kur šefas turi dvi „Michelin“ žvaigždutes. Šiaip vegetariškus patiekalus sunku padaryti skirtingus. Bet ten buvo oho, nesupratau, ką valgiau“, – pasakojo ji.
Jonas Nainys sakė nepraleidžiantis progos apsilankyti restoranuose. Ypač tada, kai yra išvykęs atostogų. „Nesu didelis kritikas ar maisto žinovas. Aš esu toks klasikinis klientas, skirtinguose restoranuose valgau mėgstamus patiekalus. Pavyzdžiui, nuo Amerikos laikų man išlikusi meilė steikams – tai kai kur net meniu neatsiverčiu, o iškart jo paprašau.“
Neseniai Tailande su žmona Simona atostogavęs Jonas sako, kad jiedu buvo užsibrėžę tikslą – nueiti į kuo daugiau ir į kuo skirtingesnes kavines. „Jūros gėrybių restoranų aplankėm turbūt daugiau nei esu buvęs per visą savo gyvenimą. Tai jautienos pomėgį dabar keičiu į kitą virtuvę“, – šypsojosi jis.
Keliaujant teko ir nemažai pakloti už vieną vakarienę, ir Jonas to visai nesitikėjo, nes meniu nebuvo kainų: „Aš valgiau didelį omarą, o tada sąskaitoje pamačiau, kad visa tai kainavo apie 350 dolerių... Šiaip mes nesame iš tų, kurie labai išlaidautų ir į restoranus eitų tik tam, kad pasirodytų prieš kitus. Man patinka tas pojūtis, kai, atrodo, nieko nesupranti vyno meniu, pasijuoki pats iš savęs, ir taip pat pamatai, kiek pasaulyje yra dalykų, apie kuriuos nieko nežinojai.“
Vilmai Javtokienei taip pat gurmaniškas maistas yra tas, kurio namuose pats negali pasigaminti: „Išėjus į kokį restoraną visada smagu paragauti kažką naujo. Man patinka, kai gurmaniškas maistas patiektas visai kitaip, atrandi skonius, kurie, atrodo, neturėtų derėti, bet visgi labai dera. O namuose juk patiekalai būna tokie kasdieniniai, kuriuos gamini taip, kad vaikai valgytų.“
Moteris sako, kad ragauti visai nebijo – ką pasiūlo, drąsiai išbando: „Esu valgius varlės kojytes, man jos labai patiko.“
Šiuo metu sveikai besimaitinanti Neringa Šiaudikytė sakė itin prisižiūrinti, ką valgo. „Aišku, kartais mėgstu pasilepinti ir gurmaniškais patiekalais. Dabar man labai patinka prancūziška, itališka virtuvės. O jei tenka lankytis ypatinguose restoranuose, kur šefai nori pademonstruoti savo sugebėjimus, aš mielai išbandau ir pasimėgauju. Esu atvira viskam, nėra kažko, ko negalėčiau valgyti. Man visada įdomu išbandyti kažką naujo.“
Paklausta, už kokią vakarienę teko pakloti daugiausiai, dainininkė šyptelėjo: „Šiaip jau moterys už vakarienes nemoka, džentelmenas dažniausiai tuo pasirūpina, o aš ne vieniša moteris. Bet yra tekę pabūti aukšto lygio restoranuose, turinčiuose dvi-tris „Michelin“ žvaigždutes. Kartą buvau vakarienėje, kuri kainavo ne vieną tūkstantį eurų – tada vaišino prancūzai, su kuriais dirbu. Ten ragavome daugybę patiekalų, kurie paliko labai didelį įspūdį.“
Kadangi Andrius Pauliukevičius yra sportininkas, maistas jam – tiesiog darbo įrankis. Tačiau kartą per savaitę leidžia sau valgyti, ką nori.
„Paprastai nieko gurmaniško nevalgau. Tačiau visa tai, kas išeina už mano kasdienių patiekalų ribų, man jau yra gurmaniška ir skanu. Ypač kai tenka kiekvieną dieną suvalgyti po kilogramą vištienos – gali prieskonių dėti kiek nori, vis tiek atsibosta“, – šypsojosi fitneso treneris.
Apie restoranų kompleksą
1000 kvadratinių metrų ploto kelių aukštų pastate dvejose virtuvėse patiekalus ruošia „Michelin“ žvaigždėmis paženklintų restoranų virtuvių šefai. Čia veikia Nikkei – Peru ir Japonijos virtuvių bei europietiškų patiekalų restoranai, du barai su lounge zonomis ir vyno rūsiu.
Neįprastu ir efektingu interjeru rūpinosi pats jo įkūrėjas verslininkas ir interjero salono „MadamW” savininkas Rimgaudas Kunstmonas.
Vyriausias abiejų restoranų šefas Thomas Hyun Ok Mulleris iš Šveicarijos, daugiau nei 20 metų patirtį turintis virtuvės šefas, 2 „Michelin“ žvaigždžių restorano virtuvės vadovas ir Auksinio Prancūzijos gastronomijos medalio laimėtojas. Vyriausiasis Nikkei virtuvės šefas – lietuvis Audrius Mikoliūnas, 6 metus Londone dirbęs aukščiausio lygio restoranuose. Karolis Narušis – Nikkei virtuvės šefas, dirbęs 6 metus Londone. Barų vadovas Arnas Jovaišas turi septynių metų darbo patirtį tarptautiniuose prestižiniuose baruose.