Festivalio organizatoriai žada šventę kartoti ir kitais metais
Vilniuje įvykęs šaltibarščių festivalis tapo puikia proga paragauti, prisiminti ir naujai pažvelgti į miesto gastronominį paveldą. Šventė padėjo ne tik įvertinti tradicinės lietuviškos sriubos kultūrą, bet ir įvairiausiomis veiklomis suteikti jai naujų spalvų. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, tikimasi, kad šis renginys taps kasmete tradicija, visą miestą įtraukiančia į pramogų sūkurį.
„Sulaukėme itin didelio tiek partnerių, tiek miesto gyventojų palaikymo ir įsitraukimo. Be partnerių iniciatyvų tokios šventės nebūtų. Akivaizdu, kad tokio festivalio miestui reikėjo, todėl Vilniuje planuojame kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai. Ši sriuba, būdama vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės šalies sostinėje. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur“, – sako „Go Vilnius“ vadovė I. Romanovskienė.
Geriausi šaltibarščių kostiumai nusipelnė apdovanojimų
Vilnius šaltibarščių šventę pakvietė minėti trankiai, pasipuošti ryškiomis spalvomis ir sriubos įkvėptais kostiumais. Vilniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę leistis nuo Bastėjos kalno specialia šaltibarščių čiuožykla. Tymo turguje buvo ruošiamas rekordiškai didelis šaltibarščių puodas, o sriubos galėjo paragauti visi norintys. Aštresnių pojūčių mėgėjai galėjo dalyvauti aštriausių šaltibarščių varžybose.
Centrinė renginio erdvė tęsėsi nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko. Erdvėje veikė vaikų zona su batutais, poilsio erdvė. Kūdrų parke įsikūrė maisto vagonėliai, o Tymo turgaus erdvėje ir Paupio turguje renginio dalyvių laukė išskirtiniai didžėjų pasirodymai.
Restoranai stebino įvairiais šaltibarščių skoniais
Šaltibarščiai – vienas populiariausių patiekalų, siūlomų Vilniaus kavinėse ir restoranuose. Vos prasidėjus šiltesniems orams, rožiniais sriubos dubenėliais nusidažo miesto maitinimo vietų terasos ir staliukai. Todėl nenuostabu, kad daugiau nei 30 sostinės restoranų kvietė švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį, siūlydami unikalius šios sriubos skonius.
Šaltibarščių tema apėmė ir kitus patiekalus – nuo šaltibarščių ledų iki specialiai festivaliui sukurtų rožinių gėrimų, šventės lankytojų laukė įvairūs desertai tradicinės lietuviškos sriubos tematika. Įvairūs šaltibarščių įkvėpti desertai, gėrimai ir pramogos lankytojams buvo siūlomi miesto kepyklėlėse bei restoranuose. Mėgstantiems gaminti namuose išdalinti 2 tūkst. rinkinių su produktais, skirtais pasigaminti šaltibarščius.
Nuo „Stiklo kvartalo“ sukurto specialaus namų kvapo iki išskirtinio rožinio „Porsche“ automobilio – Vilniuje įsikūrę verslai stebino savo išmone kiekvieną, pasirinkusį švęsti rožinės sriubos dieną. Vakare renginio dalyvių laukė išskirtinis Leono Somovo koncertas, kuriame galima buvo išgirsti šokiams skirtų kūrinių programą.
Šaltibarščiai – įkvėpimo šaltinis menininkams
Rožinio atspalvio sriuba turi ypatingą reikšmę Lietuvos gastronominiam paveldui, o nuo šiol jos motyvai bus panaudoti ir skirtingose meno raiškose. Šiam festivaliui kurti menus, skirtus šaltibarščiams, pasiryžo dvi menininkės. Menininkės Eglės Žvirblytės paveikslus jau galima apžiūrėti Bernardinų parko kieme ir šalia Menų fabriko „Loftas“ įsikūrusioje atviroje galerijoje. E.Žvirblytės kūriniai papuošė ir suvenyrus, kuriuos galima įsigyti Turizmo informacijos centre, įsikūrusiame sotinės Pilies gatvėje.
Šaltibarščiams iliuzinę instaliaciją ,,Išsitaškę šaltibarščiai” dedikavo ir Jolita Vaitkutė. Anot jos, nors daugeliui lietuvių šaltibarščiai yra puikiai pažįstami ir mėgstami, įvairiuose menininkų kūriniuose jie nėra naudojami dažnai. Pasak žinomos lietuvių menininkės, savo darbais ji stengiasi keisti šią nusistovėjusią tradiciją. Instaliaciją buvo galima apžiūrėti Lukiškių aikštėje.
Visą festivalio programą galima rasti čia: https://www.govilnius.lt/