Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilnius Jazz“ apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos džiazui – „Improdimensijos“ įkvėpėjui A.Mikalkėnui

Šeštadienį 37-ojo festivalio „Vilnius Jazz“ scenoje Vilniaus senajame teatre paskelbtas 21-asis apdovanojimo „Už nuopelnus Lietuvos džiazui“ laureatas. Juo tapo laisvosios improvizacijos ir džiazo muzikos puoselėtojas, multiinstrumentininkas, grupių vadovas, kompozitorius ir pedagogas Arnas Mikalkėnas.
Arnas Mikalkėnas
Arnas Mikalkėnas / Dainiaus Čėplos nuotr.

Šis menininkas yra vienas iš „Improdimensijos“ sąjūdžio, įkvėpusio improvizacinės muzikos pakilimą Lietuvoje, vėliavnešių. Būtent jis Kaune su bendražygiais pradėjo rengti laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos koncertų ciklą „Improdimensija“, kuris 2017 m. atvertė naują istorijos puslapį, prisijungus vilniečiams – saksofonininkui Liudui Mockūnui su bendraminčiais. Nuo tada „Improdimensijos“ koncertai skamba sostinėje.

Jie čia sutraukė įspūdingą pasaulinį improvizacinės muzikos žvaigždyną, tapo svarbia improvizacijai, eksperimentams ir edukacijai skirtos kūrybinės platformos „Improdimensija“ dalimi. Įvairiuose ciklo projektuose pasirodė ir A.Mikalkėnas. Jam teko bendradarbiauti su daugeliu žinomų improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Yumiko Yoshimoto, Michaelu Moore’u, Kenny Wollesenu, Lasse Lindgrenu, Jerome Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli, Nuria Andorrà, Mikolajumi Trzaska, Davidu Stackenu, Kirke Karja.

„Improdimensijos“ platformoje A.Mikalkėnas produktyviai reiškiasi ir kaip pedagogas. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje atsiradus Šiuoilaikinės muzikos ir improvizacijos magistro studijų programai, jis tapo vienu naujosios programos dėtytojų. Arno kartu su L. Mockūnu iš šios programos ugdytinių suburtas „Improdimensijos orkestras“ tapo fenomenu Lietuvos improvizacinės muzikos scenoje.

Be to, A.Mikalkėnas dėsto savo paties su bendraminčiais Kaune įsteigtoje neformalaus muzikinio ugdymo erdvėje, skirtoje improvizacinei muzikai, „Jazz Academy“.

Šis muzikas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir svetur, leidžia albumus su improvizuotojų trio „Ąžuoliniai berželiai“, su L.Mockūnu ir norvegų būgnininku Haåkonu Berre. Jie koncertavo ir „Vilnius Jazz“. Šiame festivalyje A.Mikalkėnas grojo savo muziką taip pat su „Improdimensijos orkestru“. Su įvairiais kolektyvais menininkas pasirodė daugelyje Europos šalių.

„Vilnius Jazz“ prizas „Už nuopelnus Lietuvos džiazui“ teikiamas nuo 2004 metų. Jo laureatais yra tapę 16 džiazo virtuozų, tarp jų – Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Čekasinas, Vladimiras Tarasovas, Dainius Pulauskas, Petras Vyšniauskas, Liudas Mockūnas, Jievaras Jasinskis, Marijus Aleksa, trys džiazo teoretikai, fotomenininkas Vytautas Suslavičius ir muzikos įrašų leidykla „NoBusiness Records“. Muzikologas Liudas Šaltenis (1941–1994) ir ilgametis Kauno bigbendo vadovas Romualdas Grabštas (1943–2009) buvo apdovanoti po mirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito