Pirmieji virškinimo sutrikimo požymiai – nemaloni savijauta po valgio, rėmuo, pykinimas. Didžiausią riziką susirgti virškinimo ligomis kelia netinkami mitybos įpročiai.
„Sveikas žmogus pavalgęs turėtų jaustis energingai bei lengvai, tačiau, jei suvalgius maisto savijauta pablogėja, reikėtų susirūpinti rimčiau. Skrandžio skausmui pasikartojus porą kartų, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją ir atsakingai laikykitės jo nurodymų“, – pataria vaistinės „Camelia“ vaistininkė Audronė Grabauskienė.
Virškinimo sutrikimai
Pranešime spaudai teigiama, kad dažniausiai pasitaikantis virškinamojo trakto sutrikimas – opaligė, kuriai paūmėjus atsiranda skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa. Jos atsiradimui įtakos gali turėti įvairūs veiksniai: besaikis vaistų vartojimas, nesubalansuota mityba, stresinės situacijos, rūkymas bei panašios priežastys.
Jei išgirsite sakant „graužia rėmuo“, vadinasi, skrandyje padidėjęs rūgštingumas. Skrandžio rūgštys būtinos maistui virškinti, tačiau jų padidėjimas žaloja gleivinę. Deginantis skausmas dažniausiai vargina po valgio, kai skrandžio turinys sukyla atgal į stemplę.
Neretai rėmens skausmas patiriamas gulint, kai skrandžio rūgštys gali lengviau pasiekti stemplę. Jei rėmuo kamuoja labai dažnai, patartina vengti rūgštingumą didinančių maisto produktų.
Stresas – viena iš sutrikimų priežasčių
„Tik pats žmogus gali save sukontroliuoti, stebėti mitybą. Jei nederinsite mitybos, anksčiau ar vėliau galite pradėti jausti rėmens skausmą. Svarbiausia, sekite savo mitybos įpročius – valgykite mažomis porcijomis penkis šešis kartus per dieną. Valgydami neskubėkite, mėgaukitės kiekvienu kąsneliu. Valgio metu gerti nepatartina – geriau prieš valgį, o troškulį jau malšinkite praėjus pusvalandžiui po valgio“, – patarimais pasidalijo vaistininkė A.Grabauskienė.
Nepamirškite, kad antroje dienos pusėje skrandis veikia kur kas lėčiau nei ryte, tad didelės porcijos vakarais ypač nerekomenduojamos.
Virškinimo sutrikimams neigiamos įtakos turi ir emocinė įtampa. Stresas taip pat gali būti virškinimo problemų priežastis. Jei skrandis jautrus, venkite alkoholinių gėrimų bei rūkymo.
Vaistininkė A. Grabauskienė pataria:
Stebėkite ir kontroliuokite savo mitybą.
Valgykite dažniau, bet po mažai.
Valgio metu negerkite. Geriausia – prieš valgį ir 30 min. po jo.
Turintys sutrikimų venkite alkoholinių gėrimų bei rūkymo.
Atminkite, pusryčiai – pats svarbiausias dienos maistas.
Juoda kava kenkia skrandžiui. Jei negalite atsisakyti, rinkitės pagardintą pienu.
Skrandžio rūgštingumą itin didinantys produktai: riebūs, aštrūs patiekalai, padažai, svogūnai, šokoladas, citrusiniai vaisiai bei jų gėrimai.