Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žinomi žmonės išreiškė palaikymą Š.Barto priekabiavimą patyrusiai aktorei: skatina nebetylėti

Penktadienio vakarą aktorei ir kino koloristei Julijai Steponaitytei viešai prisipažinus, kad režisierius Šarūnas Bartas prieš penkerius metus prie jos seksualiai priekabiavo, žinomi žmonės, merginos kolegos neliko abejingi – feisbuke išreiškė palaikymą.
Vaidas Baumila, Beata Tiškevič, Erica Jennings
Vaidas Baumila, Beata Tiškevič, Erica Jennings / Luko Balandžio, Žygimanto Gedvilos, Linos Jushkos nuotr.

„Prieš penkerius metus prie manęs seksualiai priekabiavo kino režisierius Šarūnas Bartas. Praėjo penkeri metai, bet tai vis dar gyva šį vakarą, kai tai rašau. Laikiau tai paslaptyje, nes maniau, jog tai neegzistuos, jei niekas nesužinos. Bet tai nėra tiesa. Metas sugriauti tylą ir nustoti apsimetinėti, kad tai neegzistuoja. Prašau, neleiskime tam nutikti dar kartą“, – anglų kalba savo „Facebook“ paskyroje rašė J.Steponaitytė, pridėjusi grotažymę #metoo.

Mergina 15min sakė, kad tuo metu jai buvo 20 metų, o patį Š.Bartą ji pažinojo nuo pat vaikystės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Režisierius Šarūnas Bartas kaltinamas seksualiniu priekabiavimu

Aktorė Aistė Diržiūtė teigė, kad apie šią problemą kino pasaulyje buvo kalbama jau seniai, tačiau niekas neišdrįso prisipažinti viešai.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Aistė Diržiūtė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Aistė Diržiūtė

„Lietuva ilgai tylėjo. Tylėjo apie tai, apie ką mažuose būreliuose šnekučiuodavosi ir net beveik nesistebėdavo, nes juk nieko tokio, juk genijus, o ir paskui „juk niekas nebekvies vaidinti“. Visgi prieš nusikaltimą lygūs visi. Labai didžiuojuosi Julijos Steponaitytės stiprybe ir drąsa prabilti apie patirtą Šarūno Barto seksualinį priekabiavimą. Tikiuosi, kad tai padrąsins prabilti ir kitas. Atėjo laikas“, – kalbėjo ji.

Beata Tiškevič, pasidalinusi Julijos prisipažinimu, rašė: „Palaikau Juliją. Tikiuosi, kad jos drąsa ir stiprybė įkvėps prabilti ir kitus.“

Fotografė Neringa Rekašiūtė skatino ir daugiau merginų, patyrusių seksualinį priekabiavimą, atsiverti.

„Džiaugiuosi, kad moterys nebebijo prabilti. Labai kviečiu ir kitas atsiverti, nieko nebebijoti, jūs turite didelį palaikymą. Tik susivienijusios mes galime padaryti galą tokiam giliai įsišaknijusiam vyrų elgesiui. Ačiū Julija! Aš su Tavim!“ – rašė menininkė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įtakingų vyrų slaptos nuodėmės: prisipažinimų akmenį išjudino Panevėžio J.Miltinio teatro aktorė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Elžbieta Latėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Elžbieta Latėnaitė

Aktorė Elžbieta Latėnaitė užjautė merginą dėl šio siaubingo incidento ir pavadino ją savo heroje.

„Julija Steponaityte, you are #myhero!!! Ir labai užjaučiu dėl tavo patirties. Tai neturėtų nutikti niekam ir niekada! #metoo“, – rašė E.Latėnaitė.

Neabejingas neliko ir dainininkas Vaidas Baumila.

„Nesame taip toli nuo to ir Lietuvoje. Visiškai pritrenktas. Nors...“ – pasidalinęs Julijos prisipažinimu rašė jis.

Erica Jennings rašė: „Oh darling. You are so brave. Well done! (liet. – Oi, mieloji. Tu esi tokia drąsi. Šaunuolė!)“

Jurgis Didžiulis taip pat išsakė savo nuomonę šiuo klausimu, itin palaikydamas panašiai nuskriaustas moteris.

„Kodėl tylėti yra norma? Nes, aukos tylėjimas mums visiems padeda išvengti nepatogumų.

– Kad draugams nereiktu pasibaisėti ir jausti kažkokią atsakomybę;
– Kad bendradarbiams ir kolegos nereiktu klausti – „o kaip mums čia elgtis?“;
– Kad šeimoms nesukelti gėdos;
– Kad pareigūnams ir institucijoms nereiktų atsiprašyti ir sakyti „senaties terminas pasibaigęs“, arba „trūksta įrodymų“, arba „dažniausiai tokie įvykiai lieka nenubaudžiami“;

Asmeninė nuotr./Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings
Asmeninė nuotr./Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings

Padeda ir pačiai aukai išvengti tolimesnio skausmo – kad, nereiktu šimtą sykių iš naujo prisiminti smurtą, kai turi paaiškinti, pasiteisinti, teikti įrodymus, ir pan.

Visiems geriau kai auka pasilieka sau visą emocinę naštą – kai pati tyliai laižosi žaizdas ir nesukelia nepatogumų. Bet tylėjimo kultas garantuoja, kad tie įvykiai ir toliau pasikartos mamoms, dukroms, ir draugėms – mūsų visuomenėje nutylėtas smurtas liks norma ir našta toliau nešios tos, kurios mandagiai nusprendė neįkyrėti.

Aš Šaruno nepažįstu ir negaliu preziumuoti kaltės. Kita vertus 100 proc. palaikau bet koks žmogus, kuris turi pakankamai drąsos nutraukti mūsų tylėjimo epdemiją.

Tai kas vyksta visam pasaulyje su #MeToo privers visiems jaustis nepatogiai – nusivilti mylimais aktoriais, komediantais, politikais, ir draugais. Kaip jaunos dukros tėvas tikiu, kad šis judėjimas neaplenks Lietuvą ir padės viešai „perprogramuoti“ visuomenines normas bei įpročius kai kalbam apie smurtą, priekabiavimą, ir tylėjimą – padėti moterims jaustis saugios, klausomos, ir gerbiamos o ne džiaugtis, kad moka diplomatiškai patylėti“, – kalbėjo jis.

Režisierius Romas Zabarauskas teigė, kad po šio Julijos prisipažinimo jo jaučiama simpatija Šarūno Barto kūrybai kaipmat išgaravo.

„Reaguodami į Julijos Steponaitytės drąsų atskleidimą apie prieš ją Šarūno Barto vykdytą seksualinę prievartą (sexual assault), mes dabar kuriame sąlygas ne tik sau, bet ir savo vaikams. Jeigu mes kaltinsime auką – kitos aukos mūsų siunčiamą žinutę išgirs ir nedrįs prabilti. Jei mes Julijos žodžius priimsime empatiškai, o Šarūno Barto griežtai reikalausime prisiimti atsakomybę, žinutė bus kita – tai netoleruojama, seksizmo ir priekabiavimo kultūra turi liautis, ją turi pakeisti atvirumo kultūra ir sąžiningi tarpusavio santykiai.

Istorija labai liūdna. Apie Šarūno Barto kūrybą esu rašęs ne vieną ir ne du kartus. Visada norėjosi palaikyti ir kelti susidomėjimą jauniausiajai kartai, nes šis kūrėjas Lietuvoje dar nebuvo pakankamai suprastas ir vertinamas. Tačiau režisierius tėra tik profesija, ir jeigu savo simbolinį kapitalą jis naudoja tokiems dalykams, tai tikrai yra netoleruotina. Esu girdėjęs apie ekscentrišką šio režisieriaus elgesį, tačiau niekada nežinojau apie tokius tiesioginius veiksmus. Dabar ima dėliotis tikrai blogas vaizdas, kurio negalime ignoruoti ir užmiršti. Ūpas domėtis būsima šio režisieriaus kūryba išties dingo.

Ačiū Julijai ir visoms bei visiems, kurie dar išdrįs prabilti. Tylos sienos turi būti sugriautos.“

15min primena, kad spalio mėnesį socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ prasidėjusios kampanijos #metoo dėka tūkstančiai moterų prabilo apie seksualinę prievartą, kai į viešumą iškilo Holivudo prodiuserio Harvey Weinsteino seksualinio priekabiavimo prie moterų istorijos.

Smurtas: kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Policijos komisariatai
Tel.: 112
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Nemokama linija:
Tel.: 8 800 01230, 8 5 210 7176
Savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriai
Vilniuje:
Tel.: 8 5 211 2023, 8 5 211 2567
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas