Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žinomi žmonės spėja, kurie restoranai šiemet bus išrinkti geriausiais Lietuvoje

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje, o 2019 m. reitingo skelbimas artėja link pabaigos. Jau birželio 27 d. apdovanojimų ceremonijos metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais įvertinti Lietuvos restoranai šiemet. O kol laukiami rezultatai, keli žinomi gurmanai dalinasi, kaip jie renkasi restoranus ir kurie yra jų favoritai.
Giedrius Masalskis, Erica Jennings ir Benediktas Gylys
Giedrius Masalskis, Erica Jennings ir Benediktas Gylys

Nekintanti kokybė augina lojalumą

Vienas iš restoranų sėkmės garantų yra stabilumas. Tai patvirtintų bet kurio ilgamečio restorano šeimininkas. Šiai nuomonei pritaria ir TV laidų vedėjas Giedrius Masalskis:

„Geras restoranas man yra tas, kuris sugeba nustebinti naujais išieškotais skoniais, tačiau ne ką mažiau svarbu išlaikyti lygiai tą pačią kokybinę kartelę, kurią lankytojas patyrė paskutinio apsilankymo metu.“

Maitinimo įmonę kadaise turėjęs G.Masalskis priduria, kad restorane jam svarbu kvapas, muzika, pasitikimas, dėmesys, išmanymas, santūrumas: „Tai yra komponentai, kurių klientas net neturi jausti – jam tiesiog turi būti gera“, – sako TV laidų vedėjas ir išduoda, kad savo simpatijas šiemet atiduoda Vilniaus restoranams „Džiaugsmas“, „Da Antonio“ ir „Town“.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Masalskis
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Masalskis

Gerai šalyje žinomo šefo Martyno Praškevičiaus restoraną „Džiaugsmas“ (pernai projekte pelniusį 1-ąją vietą) kaip favoritą išskyrė ir gurmanas, verslininkas, socialinių tinklų skandalistas Liudvikas Andriulis. Asmenines simpatijas jis taip pat atidavė ir Ventės rage bei Vilniaus Užupio rajone esančiam „Šturmų švyturiui“, taip pat prabangiame „Pacų“ komplekse vos pernai įsikūrusiam ir jau puikiai vertinamam restoranui „Nineteen18“ (šefas – Matas Paulinas).

Socialiai atsakingi svečiai renkasi tokius pat restoranus

Daug dėmesio pastaruosius kelis metus ruošiant restoranų meniu yra skiriama tvarumui. Šefai ieško įvairiausių būdų išnaudoti visą gyvulį arba visą augalą, t.y. nuo galvos iki uodegos, nuo šaknies iki lapelio. Taip pat sparčiai populiarėja augaliniai produktai ruošiami kaip mėsa arba vietoj mėsos. Būtent tokių patiekalų restoranuose ieško dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings:

„Mano favoritas Vilniuje yra „Gaspar's“, o Kaune – „Monte Pacis“. Gasparas visada turi bent kelis labai gardžius vegetarinius pasirinkimus, o jo ruošiami vėlyvieji pusryčiai yra tiesiog puikūs (labai rekomenduoju vegetarinius angliškus pusryčius!). Tuo tarpu „Monte Pacis“ naudoja tik vietinius produktus ir bando juos pilnai išnaudoti – man tai yra atsakingo verslo pavyzdys. Beje, iš paprastesnių vietų, bet mano itin pamėgtų yra veganiško maisto restoranėlis netoli Vilniaus arkikatedros – „Rosehip“ ir „Bola“, – savo prioritetus dėsto E.Jennings.

Asmeninio albumo nuotr./Erica jennings
Asmeninio albumo nuotr./Erica jennings

Įdomių ir skanių vegetarinių patiekalų restoranuose ieško ir verslininkas, rašytojas Benediktas Gylys: „Renkuosi vietas, kurios visada turi šviežio ir neapdoroto maisto, erdvės kvėpuoti, staliuką prie lango, šviesos, šypsenų, vegetariškų patiekalų ir, žinoma, svarbiausią ingredientą – meilę. Pastebiu, kad pastaruoju metu dažnai atsiduriu „Da Antonio“ ir „Gaspar's“ restoranuose.“

Asmeninio albumo nuotr./Benediktas Gylys
Asmeninio albumo nuotr./Benediktas Gylys

Apsilankymas restorane tai – kelionė

Komunikacijos specialistas, reklamos agentūros „New“ bendrasavininkas Tomas Ramanauskas iš geriausių šalies restoranų tikisi patyrimų. Pasak jo, aukščiausių vertinimų verti šefai dažniausiai sugeba pakviesti į kelionę, iš kurios grįžtama turtingesniais:

Regis Pranaitis nuotr./Tomas Ramanauskas
Regis Pranaitis nuotr./Tomas Ramanauskas

„Jie žino, kad kiekvienas apsilankymo elementas – nuo įėjimo iki išėjimo – yra svarbus. Tad kad ir kas šiemet taps geriausiais, esu tikras, kad jų kelionės bus vertingos“, – diplomatiškai komentuoja Tomas ir pastebi, kad kasmet bent vienas naujas restoranas prisijungia prie šio aukštą kartelę išlaikančio „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje būrio ir tikisi, kad taip atsitiks ir šiemet.

Apie patirtis kalba ir restoranų konsultantė, maisto blogerė Urtė Mikelevičiūtė: „Geras restoranas yra tas, iš kurio išeini su gera emocija bei nori ten sugrįžti, jį rekomenduoti. Beje, geras restoranas neturi patikti visiems. Jis turi savo svečią ir aiškią koncepciją.“

Urtė Mikelevičiūtė pripažįsta, kad jei būtų jos valia, aukščiausius įvertinimus atiduotų „Džiaugsmas“, „Amandus“ ir „Vila Komoda“: „Aiški koncepcija, aiški kryptis, geriausi šefai, puikios komandos ir nepamirštama patirtis. Taip pat palaikau Vytauto Samavičiaus restoranus, Egidijaus Lapinsko ir Armino Darasevičiaus įdirbį į Lietuvos gastronomiją.“

Roberto Daškevičiaus nuotr./Urtė Mikelevičiūtė
Roberto Daškevičiaus nuotr./Urtė Mikelevičiūtė

Renginių organizatorius ir verslininkas Jogaila Morkūnas kalbėdamas apie mėgstamiausias vietas neišskyrė nė vienos: „Esu Gero Maisto akademijos narys ir kasmet prisidedu prie šio Lietuvos restoranų reitingavimo, todėl negaliu sakyti, už ką balsavau šiemet, tai yra konfidencialu. Tik galiu pastebėti, kad jei ir toliau tokiais tempais kils šalies restoranų kokybė, greitai prireiks ne trisdešimtuko, o jau viso penkiasdešimtuko. Kaskart vis sunkiau apsispręsti, kas yra verti aukščiausių vertinimų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas