Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žvėryne – tapytojo Eigirdo Scinsko svajonės išsipildymas: palaikė būrys kviestinių svečių

Trečiadienio vakarą meno pasaulio atstovai ir jam neabejingi kviestiniai svečiai rinkosi į tapytojo Eigirdo Scinsko galerijos atidarymo vakarą. Pastarajai kūrėjas pasirinko vieną iš meniškiausių sostinės mikrorajonų vadinamą Žveryną. Šis įvykis kūrėjui itin svarbus – asmeninė galerija buvo viena iš didžiausių jo svajonių.
Eigirdo Scinskio parodos atidarymas
Eigirdo Scinskio parodos atidarymas / Pauliaus Peleckio nuotr.

„Tureti asmeninę galeriją mieste – buvo viena iš mano didžiųjų svajonių nuo tada, kai tik pradėjau tapyti. Taigi stebėti jos išsipildymą jausmas geras“, – atviravo Lietuvoje ir už jos ribų žinomas menininkas Eigirdas Scinskas, visai neseniai savo paveikslus eksponavęs Ispanijoje ir atlikęs menininį tapybos performansą, kurio metu ant jūros buvo tapomas šešių metrų paveikslas.

Sprendimas turėti savo asmeninę kūrybinę erdvę ir galeriją mieste kilo iš noro kurti didesnį ryšį su meno mylėtojais ir investuotojais į meną. Menininkas džiaugėsi matydamas besiplėčiantį ratą žmonių, kurie supranta meno poveikį tiek gyvenime, tiek namų interjere.

Įvykęs asmeninės galerijos atidarymo vakaras, kurioje įkurtos ir kūrybinės dirbtuvės, sukvietė ir subūrė gausų būrį žmonių, kurie žavisi meninko Eigirdo Scinsko kūryba ir tuos, kurie jau turi įsigiję paveikslus.

Jau dešimtmetį trunkantis E.Scinsko abstraktaus meno tyrinėjimas yra begalinis. Šiuo metu jis analizuoja naują meninę temą – Medūzas. Šios taip pat kinta, intuiciškai juda, provokuoja ir skatina nesustoti. Ši tema menininkui įdomi ir begalinė.

„Medūza simbolizuoja priėmimą ir pasidavimą bangoms be kovos ar emocinio skendimo, gebėjimą išlikti neatspariu sunkiomis sąlygomis, jų jautrumas vandens elementui atsispindi toje pačioje emocionalumo, kurią aš nešiojuosi.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdo Scinsko galerijos atidarymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdo Scinsko galerijos atidarymas

Menininkas naudoja tą pačią filosofiją savo ir gyvenime, ir kūryboje.
Medūzos yra vieni iš seniausių organizmų Žemėje, egzistuojantys daugiau nei 500 milijonų metų. Jų paprasta biologinė sandara ir išskirtinės savybės leidžia jas tyrinėti ne tik moksliniu, bet ir filosofiniu požiūriu, palyginant su žmogaus sąmoningumu.

Asmeninio archyvo nuotr./Eigirdo Scinskio paveikslas
Asmeninio archyvo nuotr./Eigirdo Scinskio paveikslas

Tai sukelia įdomius filosofinius apmąstymus apie jausmus, sąmoningumą ir savęs suvokimą. Ar emocijos ir mintys yra vieninteliai sąmonės rodikliai? Ar gali egzistuoti primityvesnė sąmonės forma, kaip tai yra medūzų atveju?

Medūzos dėl savo paprastos biologijos ir įspūdingų savybių kelia esminius klausimus apie sąmonės prigimtį ir ribas. Nors jų biologinis sąmoningumo lygis yra minimalus, šie unikalūs organizmai primena mums apie sąmonės sudėtingumą ir skirtingas egzistavimo formas gamtoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdo Scinsko galerijos atidarymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eigirdo Scinsko galerijos atidarymas

Iš esmės, Scinsko „Medūza“ serija yra gili refleksija apie visų gyvybės formų tarpusavio ryšį, prisitaikymo grožį ir amžinus gamtos ritmus. Savo mene jis užfiksuoja ne tik fizinę šių būtybių formą, bet ir jų simbolinę reikšmę kaip sklandumo, transformacijos ir amžino egzistencijos šokio įkūnijimą.

Eigirdo Scinsko galerijos adresas: Paribio g. 12, Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas