Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 07 17

Charizmatiškieji „Franz Ferdinand“ istoriniu koncertu sudrebino Kairėnų sodą

Indie muzikos ir roko gerbėjai Lietuvoje išpildė savo svajonę – trankieji škotai „Franz Ferdinand“ pagaliau surengė koncertą Lietuvoje. Trečiadienio vakarą „Mercury Prize“ laimėtojai surengė istorinį koncertą VU Botanikos sode Kairėnuose. Tai yra vienintelis „Franz Ferdinand“ pasirodymas Baltijos šalyse.
„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka; Marijonas Mikutavičius su Ieva Daugirdaite ir sūnumi
„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka; Marijonas Mikutavičius su Ieva Daugirdaite ir sūnumi / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Franz Ferdinand“ Lietuvoje buvo labai laukti, o tai įrodo ir gausiai susirinkusi publika. Nors jau kelias savaites šalyje vasarišką kaitrą pakeitė rudeniška vėsa, Kairėnų botanikos sode galėjai jaustis tarsi atvykęs į pikniką. Melomanai į muzikos šventę susirinko pasiruošę – ne tik apsigaubę šiltais megztiniais, bet ir nešini turistinėmis kėdėmis. Vis dėlto jose ilgai užsisėdėti neteko.

Škotai apšildyti rankas ir pasiruošti muzikos diskotekai su gitaromis pasirinko stiprų ir energingą lietuviškos alternatyvos vardą – merginų trijulę „shishi“. Giedrė Nalivaikaitė, Elena Neniškytė, Dominyka Kriščiūnaitė tarpusavyje maišo repą, trash, lo-fi, surf, soul muziką – puikų miksą norint paruošti kūną siautuliui.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grupė „shishi“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grupė „shishi“

Apie 21 val. 30 minučių šokių diskoteką pratęsė ir taip laukti „Franz Ferdinand“, kurie labiausiai garsėja savo mokėjimu energiją išlieti muzikoje. Tikra gitarų, boso, būgnų ir sintezatorių šventė. Ypatingai, kad pirmą kartą Lietuvoje besilankanti grupė pristatė visai naują skambesį. Kaip skelbta anksčiau žiniasklaidoje, pamirškite viską, ką girdėjote, nes dabar į sceną žengia visiškai nauja jėga.

Tik užlipę į sceną škotai diskoteką pradėjo vienu iš žymiausių kūrinių „The Dark of Matinee“, o tai nutinka retai. Bet rezultatas pasiteisino – su pirmu taktu minia pradėjo ošti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka

Tarp šėlusių minioje buvo ir humoristas, televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius, į koncertą atvykęs su žmona Kristina. Ir jei kiti, trečiadienio vakarą susirinkę į Kairėnus, nelabai žinojo, kokio vakarėlio čia reikėtų tikėtis, Paulius šokiams sportinę aprangą buvo pasiruošęs.

Pagaliau į Lietuvą atvykę „Franz Ferdinand“ jam ir žmonai buvo smagi staigmena, bilietus į koncertą jie įsigijo tik paskelbus apie jų pardavimą. Kodėl juos verta pamatyti jiedu įsitikino Lenkijoje, Gdynėje vykusiame „Heineken Open‘er“ festivalyje. Jis prisimena, kad vos prasidėjus koncertui jiedu pasitraukė nuo milžiniškos festivalio minios, susirado vietos ir...šoko.

„Tai bus šokių koncertas, pamatysite. Jie yra labai pasiutę, nešokti neįmanoma. O ir visokių fintų prisigalvoja, – sako Paulius. – Aš juos žinau labai seniai ir klausausi nuo maždaug 2005-ųjų“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius su žmona Kristina
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius su žmona Kristina

Visą diskografiją puikiai žinančiam Pauliui iš naujausio albumo „Always Ascending“ labiausiai įsiminė tokio paties pavadinimo daina, kiti kūriniai taip stipriai „neužkabino“.

„Aš toks puristas – man pirmas albumas geriausias, ir jeigu jie varytų taip, kaip jame, man labai tiktų. Dabar gal šiek tiek per daug elektronikos“, – apie naujausią grupės albumą pasakoja P.Ambrazevičius.

Naujausias jų darbas „Always Ascending“ yra ne kas kita, kaip atsiradimas iš naujo, kuriame gausu naujų idėjų, energingų garso eksperimentų. Kaip patys sakė grupės nariai, jie norėjo, kad šis albumas būtų visai kitoks nei ankstesni jų darbai. Panašu, kad jiems pavyko.

Tiesa, prie permainų prisidėjo ir prie albumo dirbęs prodiuseris Philippe‘as Zdaras, kurio mirtis visai neseniai sukrėtė muzikos pasaulį. „Cassius“ dueto narys žuvo Paryžiuje iškritęs pro langą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka

Pokytį, kuris nėra blogas, bet pastebimas, įžvelgia ir muzikos apžvalgininkas Darius Užkuraitis. Jis atvyko su žmona Nijole Statkute ir sūnumi Kipru. Tiesa, grupę ne vienerius metus pažįstantis D.Užkuraitis „Franz Ferdinand“ pirmąkart girdi gyvai.

„Tai yra viena iš grupių, kurios moka kurti nuotaiką, drive'ą, turi britišką skambesį, kurį labai mėgstu. Atėjęs iš pankroko laikų skambesys man labai tinka“, – šypteli Dainius.

Ir nors škotų tikrai negali palaikyti scenos naujokais, priešingai, D.Užkuraitis pastebi, kad jie tikrai neprarado šių dienų aktualumo, nors naujausias albumas jau labiau „komerciškas, tinkantis šių dienų radijui“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius ir Ieva Daugirdaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marijonas Mikutavičius ir Ieva Daugirdaitė

Pirmąkart škotus gyvai girdi ir dainininkas Marijonas Mikutavičius. Lydimas mylimosios, stilistės Ievos Daugirdaitės ir jųdviejų sūnaus, jis pasakoja su grupės hitais susipažinęs kiek netradiciniu būdu – grojant grupės kūrinius.

„Juos sužinojau repetuojant – tarp gitara grojančių žmonių jie yra gerai žinomi, tačiau negaliu pasakyti, kad esu didelis fanas“, – sako Marijonas. Staigmena jam šįvakar tapo apšildančioji grupė „shishi“.

Savo galimybe aplankyti Lietuvą džiaugėsi ir patys „Franz Ferdinand“. Kone per du dešimtmečius trunkančią karjerą čia besilankantys škotai ne tik pasistengė, kad vakarėlis užsikurtų visu stiprumu, bet ir savo pagarbą šaliai atidavė pramokę kalbą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka

Vieną po kito hitus publikai pateikusios grupės lyderis Alexas Kapranosas vis pramaišiui tardavo kokią frazę. Ne tik sveikinosi, dėkojo, bet ir publikai sugebėjo pažerti komplimentų.

„Ačiū, jūs esate nuostabūs“, – puikiai tarė škotas.

Dėmesio verta ir jų vardo istorija. Grupės nariai per televizorių stebėjo žirgų lenktynes ir susiviliojo skambiu žirgo nugalėtojo vardu. Taip pasaulį išvydo dar vieni „Franz Ferdinand". Tik vėliau jie suprato, kad tai puikus pasirinkimas.

Pranciškus Ferdinandas arba tiesiog Franzas Ferdinandas – ryški istorinė asmenybė. Tai Austrijos hercogas, kurio nužudymas įžiebė Pirmąjį pasaulinį karą. Grupės nariams šis istorinis faktas ir skirtingos grupės pavadinimo versijos netgi labai patiko.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Daugelis pritars – kiek pamenam naujo roko sceną, tiek joje buvo „Franz Ferdinand". Kiekviena rokoteka Lietuvoje ir pasaulyje neapseidavo be jų kūrybos. Jie yra pavyzdys, kokia turi būti šokamo roko grupė. Su jais pasimatyti gyvai tikrai verta.

Kadaise jie sukėlė revoliuciją ir privertė roko fanus vėl šokti. Lietuvoje lig šiol nėra grupės net į tą pusę besidairančių. Būtent jie, „Arctic Monkeys", „The Killers" ir kiti geriausi kilstelėjo visą indie roką aukštyn. Daugelis kitų jų kolegų – jau seniai istorija, o „Franz Ferdinand“ – dar tikrai ne.

Neabejotinai kone visi žino legendinį grupės hitą „Take Me Out“, kuris vien muzikinėje platformoje „Spotify“ yra perklausytas net 245 milijonus kartų. Šis hitas taip pat pelnė prestižinį „Grammy“ apdovanojimą, o pats kūrinys iki šiol yra tarsi grupės kelrodė žvaigždė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka

Jų sėkmę muzikoje patvirtina ir vardai, kurie yra neabejotini grupės gerbėjai. Viešą pagarbą jų kūrybai yra išreiškę Davidas Bowie, Brianas May iš „Queen“, „LCD Soundsystem“, „Pulp“, Kanye Westas, „Daft Punk“, net Britney Spears. Škotai pakeitė britišką roką – jų įtaka ypač stipri ir lietuviškoje alternatyvioje muzikoje.

Rankas ir sijonus kilnojantys remiksai – taip pat labai svarbi jų muzikos katalogo dalis. Jau minėti „Daft Punk“, „Justice“, „Trentelmoller“, Ame, Noze, Nina Kraviz, Lindstrom, Erolas Alkanas, Morganas Geistas ir daugelis kitų perdarė ne vieną „Franz Ferdinand“ hitą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Franz Ferdinand“ koncerto akimirka

Indėlis muzikoje taip pat yra įvertintas ir svarbiais apdovanojimais. Škotai yra pelnę vieną reikšmingiausių jų karjeroje tapusį „Mercury“ prizą, nors patys šio nuopelno niekada nesureikšmino. Dar jie buvo penkis kartus nominuoti „Grammy“, laimėjo du „Brit Awards“ ir daug kitų apdovanojimų.

2002 metais Škotijoje susiformavusios grupės sąskaitoje yra jau penki studijiniai albumai, krūva vaizdo klipų, nuostabi „Late Night Tales“ kompiliacija, atskiras remiksų katalogas ir daug kito turinio. Juos globoja įtakinga britų leidybinė kompanija „Domino Records“. Pasaulyje nebėra festivalio, kurio programoje nebuvo „Franz Ferdinand“ vardo. Dabar pats metas į jų biografiją įsirašyti ir mums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas