Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtiniame koncerte Vilniuje – garsiojo Jonny Greenwoodo iš grupės „Radiohead“ muzika

Lietuvoje pirmą kartą gyvai nuskambės „nepamirštama“ ir „beprotiškai gražia“ vadinama muzikinė siuita „There Will Be Blood“ („Bus kraujo“) pagal garso takelį kultiniam to paties pavadinimo filmui, kurį nufilmavo žymus kino režisierius Paulas Thomas Andersonas, o muziką sukūrė Jonny Greenwoodas – vienas iš legendinės grupės „Radiohead“ lyderių.
Jonny Greenwoodas
Jonny Greenwoodas / Faber Music nuotr.
Temos: 2 Muzika Koncertas

Spalio 25 dieną šį ypatingą Jonny Greenwoodo kūrinį Nacionalinėje filharmonijoje atliks Lietuvos kamerinis orkestras bei publikos pamiltas smuiko virtuozas ir dirigentas Hugo Ticciati (Švedija, JK), rengiantys išskirtinį koncertą festivaliui „Gaida 2024“.

Jonny Greenwoodas labiausiai išgarsėjo kaip „Radiohead“ gitaristas, šioje grupėje grojantis nuo mokyklos laikų. Jis buvo pradėjęs psichologijos ir muzikos studijas Oksfordo Brukso universitete, bet jas nutraukė, kai su grupe pasirašė leidyklos „EMI“ sutartį šešiems albumams. Su „Radiohead“ muzikantas koncertuoja iki šiol, o nuo 2021 m. groja ir su grupe „The Smile“.

Faber Music nuotr./Jonny Greenwoodas
Faber Music nuotr./Jonny Greenwoodas

Tačiau Jonny Greenwoodui nėra svetima ir klasikinio žanro muzika. Jis domisi Olivierio Messiaeno ir György Ligeti kūryba, o savo muzikinį kelią pradėjo kaip altininkas. Greenwoodas taip pat groja fortepijonu, violončele, išilgine fleita, armonika, vargonais, arfa, o ypač mėgsta Martenot bangas. Jis yra parašęs nemažai kūrinių klasikinei sudėčiai, tarp kurių ir kompozicijos Londono Contemporary Orchestra bei BBC Koncertiniam orkestrui.

2004 m. Jonny Greenwoodas buvo BBC simfoninio orkestro reziduojantis kompozitorius ir BBC užsakymu parašė kūrinį „Popcorn Superhet Receiver“. 2005 m. jis buvo kviestinis kompozitorius „Southbank“ centro rengiamame prestižiniame „Ether“ festivalyje, kur jo kūrinį „smear“ atliko Londono Sinfonietta. Taip pat BBC užsakymu kūrėjas parašė koncertą smuikui „Horror vacui“, kurio premjera įvyko 2019 m. festivalyje „BBC Proms“, o 2020 m. šis kūrinys laimėjo prestižinį „Ivors“ apdovanojimą.

Kompozicijos „Popcorn Superhet Receiver“ fragmentus Greenwoodas vėliau inkorporavo į garso takelį P. Th. Andersono filmui „There Will Be Blood“ (2007). Tarp jo vėlesnių darbų kino muzikos srityje – takeliai dar dviems garsiojo Paul Thomas Andersono juostoms „The Master“ ir „Inherent Vice“, rež. Tran Anh Hungo filmui „Norwegian Wood“, Lynne Ramsay juostai „We Need To Talk About Kevin“, psichologiniam trileriui „You Were Never Really Here“ su aktoriumi Joaquinu Phoenixu.

Kaupo Kikkas nuotr./Hugo Ticciati
Kaupo Kikkas nuotr./Hugo Ticciati

„There Will Be Blood“ – režisieriaus P. Th. Andresono drama-trileris, laisvai paremtas Uptono Sinclairo romanu „Oil!“ (1927). Juosta buvo nominuota aštuoniems „Oskarams“ ir pelnė du – geriausio aktoriaus (Daniel Day-Lewis) ir geriausios kinematografijos (Robert Elswit) kategorijose. Jame nagrinėjamos ambicijų, godumo, šeimos ir gadinančios galios bei turto įtakos temos. Tarp kitų žinomų P. Th. Andersono filmų – „Magnolija“ (1992), „Boogie Nights“ (1997), „Master“ (2012), „Inherent Vice“ (2014), „Phantom Thread“ (2017) ir kt. Jonny Greenwoodo sukurtas garso takelis filmui „There Will Be Blood“ sulaukė didžiulės sėkmės ir puikių įvertinimų. Žurnalas „Rolling Stone“ juostą „There Will Be Blood“ pavadino geriausiu dešimtmečio filmu ir apibūdino jį kaip „garsinį sprogimą, kuris naujai išrado, kokia galėtų būti kino muzika“, o 2016 m. vienas žymiausių kino muzikos kompozitorių Hansas Zimmeris sakė, kad Greenwoodo sukurtas garso takelis buvo „beatodairiškai, beprotiškai gražus“. Stephenas Thomasas Erlewine’as tuo tarpu rašė, jog „Greenwoodas žinomas kaip nuotaikos kūrimo meistras, būdamas „Radiohead“ gitaristu, tačiau „There Will Be Blood“ yra tarsi nutolęs nuo nuolatinių šios grupės eksperimentų su elektronine muzika. Tai didingai nerimą kelianti muzika – nesvarbu, ar skambėdama filme, ar atskirai nuo jo. Bet kuriuo atveju – šią muziką išgirdus, jos neįmanoma pamiršti.“

Jonny Greenwoodo siuitą „There Will Be Blood“ atliks Lietuvos kamerinis orkestras su dirigentu ir smuiko virtuozu Hugo Ticciati priešakyje. Garsusis muzikas ne kartą koncertavo Lietuvoje ir čia jau yra tapęs publikos numylėtiniu – jo koncertai sulaukia didžiulio žiūrovų dėmesio ir entuziazmo. H. Ticciati atliekamos ir kuriamos koncertų programos, rengiami festivaliai pasižymi „unikaliu posūkiu“, tam tikra originalia idėja. Žymiosios Londono koncertų salės „Wigmore Hall“ direktorius Johnas Gilhooly yra pavadinęs H. Ticciati vienu iš pačių talentingiausių jaunesniosios kartos dirigentų ir meno vadovų, kuriuos yra sutikęs. Muzikantas koncertuoja visame pasaulyje ir bendradarbiauja su geriausiais orkestrais, tokiais kaip „Kremerata Baltica“, Škotijos, Štutgarto ir Lietuvos kameriniai orkestrai.

Grupės „Radiohead“ gitaristo Jonny Greenwoodo kūrinys „There Will Be Blood“ – Lietuvos kamerinio orkestro ir smuiko virtuozo bei dirigento Hugo Ticciati koncerte – spalio 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus platina „Kakava.lt“. Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas