Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 18

Naują albumą pristačiusi Marija Akelan: „Tikiu, kad muzika gali gydyti sielą“

„Albumui mane įkvėpė dukra Sofija ir jos vaikiškas nuoširdumas“, – sako atlikėja Marija Akelan, rugpjūtį pristačiusi naujausią savo albumą, kuriam žodžius ir muziką sukūrė pati. Autorė sako, kad jos kūryba yra tarsi dienoraštis, kuriame ji atvira ir nuoširdi, o idėjų forsuoti nereikia – viskas gimsta labai natūraliai ir išjaustai.
Marija Akelan
Marija Akelan / Erikos Čebatorienės nuotr.

Naujo albumo kūriniuose nugulė ir karantino metu vyravusios nuotaikos, ir kaimynystėje vykstančio karo sukeltos mintys, o vieną jų įkvėpė visiems gerai žinomos knygos „Mažasis princas“ veikėjas.

Kūriniuose atsispindi šiandienos aktualijos

Marija sako, kad naujojo albumo dainų esminė ašis – dvasingumas ir žmogiškumas. „Tai meilė ir prioritetas artimam, dėmesingumas aplinkiniam pasauliui, ilgalaikių atvirų tarpusavio santykių puoselėjimas, šeimos branginimas ir saugojimas, empatijos skatinimas, mėgavimasis tikrąja, o ne nufotografuota ir į socialinius tinklus patalpinta akimirka, tikri pojūčiai ir gyvenimo skonis, tikras bendravimas“.

Naujame albume atlikėjos gerbėjai ras ir daugiau nei prieš penkis metus sukurtų dainų, ir visai neseniai parašytų kūrinių, kuriuose galima rasti užuominų į tai, kuo gyvename šiandien. Pavyzdžiui, dainoje „Ko negalima“ Marija perteikia norą pabėgti nuo kasdienių problemų, katastrofų, sugriauti stereotipus, peržengti taisykles. „Tai daina apie vidinės laisvės troškimą ir jo sukeliamą skausmą, apie norą pakeisti tai, ko pakeisti neįmanoma. Šį kūrinį baigiau rašyti šį pavasarį, kuomet buvau paveikta žinių apie karą“, – pasakoja atlikėja.

Muziką įkvepia knygos

Nors lyriška ir jautria muzika savo gerbėjus džiuginanti moteris teigia, kad išskirti vienos dainos negalėtų ir visos jai vienodai brangios, geriausiai naująjį albumą atspindintis kūrinys yra "Smuiko raktas". Jis apie vienišumą šiame pasaulyje, meilę, empatiją ir pačios autorės kūrybos tikslą – sušildyti žmogaus sielą. Idėją muzikiniam jos klipui padiktavo gerai žinoma prancūzų rašytojo Antuano de Sent Egziuperi knyga „Mažasis princas“.

„Vaizdo klipo herojus – auksaplaukis berniukas, puikiai pažįstamas viso pasaulio skaitytojams. Jo istorija sukasi apie vienišą žmogų ir apie tai, kaip suaugusieji pamiršta, kas buvo svarbu, kai buvome vaikai. Viena iš mano mėgstamiausių „Mažojo princo“ citatų yra apie meilę ir draugystę: „Tampi amžinai atsakingas už tą, ką prisijaukinai. “Šios dainos herojus tyliai verkia dėl savo vienišumo, todėl tam, kad jį nuraminčiau, aš dovanoju smuiko raktą, simbolizuojantį muziką“, – apie kūrinyje paslėptą žinutę pasakoja Marija.

Atlikėja atvirauja, kad knygos dažnai įkvepia ją kūrybai. „Knygą aš vis dar laikau viena iš geriausių dovanų. Skaityti mėgau nuo vaikystės, todėl ir rinkausi Anglų filologijos studijas. Nuorodų į populiarias knygas mano kūryboje galima rasti ir daugiau: pavyzdžiui, albumo „Eternity of dreams“ dainos vaizdo klipas sukurtas pagal Ernesto Hemingvėjaus apsakymą „Katė lietuje“. Tai buvo mano sumanymas“.

Tiki, kad muzika gali gydyti sielą

Marijos kūryboje daug nuorodų į pačios muzikos svarbą mūsų gyvenime, atlikėja tiki, kad šiais nerimastingais laikais, tai yra vienas iš dalykų, į kurį galima atsiremti, kuris gali padėti užsimiršti – nesvarbu, ar jautiesi vienišas, ar bijai, ar nori tiesiog prablaškyti mintis.

Erikos Čebatorienės nuotr./Marija Akelan
Erikos Čebatorienės nuotr./Marija Akelan

„Mano atveju muzika gimsta iš sielos ir tikiu, kad ji turi sielą gydančią galią, padeda pakilti virš kasdienybės. Pati asmeniškai esu labai jautri muzikai, aplinkiniams garsams, balsams. Jei girdžiu kažkur man nepatinkantį skambesį, mano kūnas iš karto reaguoja neigiamai, blogai jaučiuosi, greitai pavargstu ir stengiuosi kuo greičiau palikti tą vietą. Ir priešingai, skambant man patinkančiai, pozityviai muzikai, pakyla nuotaika, atsiranda jėgų antplūdis. Dėl to manau, kad žmogui labai svarbu atsirinkti jo sielai tinkančią muziką, kuri gali būti tarsi jo terapija sunkiomis akimirkomis ar šalia esantis fonas džiaugsmingomis“, – teigia atlikėja.

Paklausta apie artimiausius planus, Marija neslepia, kad jau galvoje skamba melodijos ir kūriniai, kurie atsidurs kitame jos albume. Šiuo metu atlikėja džiaugiasi vasara ir po truputį ruošiasi albumo pristatymo koncertams Vilniuje ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas