Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oratorijos „M‘Es – NATOS“ kūrėjai: „Tai mūsų būdas kalbėti apie laisvę ir taiką“

Kai Europa prisimena stalinizmo ir nacizmo aukas, Lietuva mini Baltijos kelią, tarptautinė bendruomenė – vergų kelią ir vergovės panaikinimą, o Ukrainai vis dar kovoja dėl to, kad galėtų švęsti savo Nepriklausomybės dieną, tegu ši oratorija tampa vilties ir šviesos himnu, pabrėžiančiu vienybės jėgą. Tokią svarbiausią mintį siunčia muzikų bendruomenė Kristupo vasaros festivaliui parengusi premjerą – prozininko, dramaturgo Herkaus Kunčiaus ir kompozitorių Giedriaus ir Ryto Svilainių oratoriją „M‘Es – NATO`S”.
Artūras Dambrauskas ir Valstybinis choras „Vilnius“
Artūras Dambrauskas ir Valstybinis choras „Vilnius“ / D.Matvejev nuotr.

Oratorijos, kurią atliks Artūro Dambrausko vadovaujamas valstybinis choras „Vilnius”, Lietuvos kariuomenės orkestras, sopranas Lina Dambrauskaitė, aktorius Vaidotas Martinaitis ir jaunasis skaitovas Dominykas Antonovas, premjera nuskambės rugpjūčio 20-osios vakarą Vilniaus Šv. Juozapo (Pilaitės) bažnyčioje. „M‘Es – NATOS“ skirta Lietuvos narystės NATO aljanse 20-mečiui.

12-koje oratorijos dalių nuskambės 12 teiginių valios, tiesos, laisvės bei taikos tema. Jose atskleidžiama aljanso istorija, išryškinami jo narių muzikiniai portretai, jautriai integruojama Ukrainos tema. Ypatingas dėmesys skiriamas Baltijos šalims.

Valstybinis choras „Vilnius“
Valstybinis choras „Vilnius“

„Tai bus menininkų požiūris į NATO, mūsų būdas kalbėti apie tai, kas svarbu, štai kodėl atsirado toks muzikinio kūrinio pavadinimas, reiškiantis ne tik alijanso pavadinimą, bet ir muzikos natas”, – teigia kompozitorius Giedrius Svilainis, muziką oratorijai kūręs drauge su sūnumi Rytu Svilainiu.

„Kol neprasidėjo karas Ukrainoje, mes aljansui, rodos, neteikėme ypatingos reikšmės. Gerai, kad jis yra, gerai, kad mus saugo. Tačiau po rusų invazijos į Ukrainą daugelis iš mūsų persvarstėme tai, kas užtikrina mūsų saugumą”, – sako kūrinio iniciatorius, choro „Vilnius” vadovas, dirigentas A.Dambrauskas ir priduria, kad klausytojams kūrinį padės atrakinti skaitovai: dvylika oratorijos dalių sujungs aktorius V.Martinaitis, kuris drauge su jaunuoju D.Antonovu, kurio tekstus parašė Giedrė Vosylienė, leisis į senelio ir vaiko pokalbį apie svarbiausius istorijos etapus ir Lietuvos kelionę į NATO.

Ne pirmą kartą su valstybiniu choru „Vilnius” dirbančiam dramaturgui H.Kunčiui pasirodė įdomi muzikinė kūrinio forma. „Be abejo, tai – proginis kūrinys, – sako vienas iš oratorijos kūrėjų. – Tačiau Verdis „Aidą” juk irgi sukūrė Sueco kanalo atidarymo proga. Oratorijos tiesmukai nesiejame su dvidešimties metų naryste, siejame su tuo, kas mums išties svarbu – drąsos, garbės, laisvės, vidinės laisvės, taikos ir karo temomis.”

Sigutės Trimakaitės nuotr./H.Kunčius
Sigutės Trimakaitės nuotr./H.Kunčius

„Pradžioje su H.Kunčiumi planavome keliauti per Lietuvos istoriją, svarstėme pradėti nuo partizaninių kovų, tačiau apsistojome prie Nepriklausomybės atgavimo etapo, – pasakoja kompozitorius G.Svilainis, – pradėjome nuo Sausio 13-osios įvykių, nuo tų dienų, kai skendėjome nežinioje – o kas toliau? Laisvė yra stebuklas, tačiau, ką su ja daryti? Vėliau, kūrinyje, žengdami per istorijos etapus, svarstome, kaip laisvę išlaikyti, kaip būti kartu, būti vieningiems. Pabaigoje skambanti sutartinė tarsi perspėja apie artėjančią nežinią ir tai, kad istorijos peripetijose vėl gali tekti kliautis tik savimi.“

Kompozitorius atskleidžia, kad taikos balandį oratorijoje įkūnys solistė – sopranas L.Dambrauskaitė. Jos pasirodymai scenoje primins svarbiausia – mes visi norime gyventi taikoje.

„Skirtingos oratorijos dalys susijungia į bendrą, vientisą audinį, choras, solistė, skaitovai ir kariuomenės orkestras papildo vieni kitus. Dar prisidės Pilaitės bažnyčia, bus labai gražu“, – teigia dirigentas A.Dambrauskas.

Jubiliejinis Kristupo vasaros festivalis nuo liepos 1-osios iki rugsėjo 18 dienos vyksta Šv. Juozapo ir Šv. Kazimiero bažnyčiose. Oratorijos premjera – rugpjūčio 20 d. 18.30 Vilniaus Šv. Juozapo (Pilaitės) bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas