Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 12 10

Simfoninio orkestro vyrai pasipuošė naujais smokingais

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (LVSO) (meno vadovas ir vyr. dirigentas G.Rinkevičius) 60 artistų prieš šventinių koncertų maratoną pasipuošė naujais smokingais.
LVSO artistai
LVSO artistai / LVSO nuotr.

Orkestrai jau nuo seno turi savo aprangos kodą. Koncertinė muzikantų apranga turi būti elegantiška, solidi ir tuo pačiu patogi. Vyrams – smokingai arba frakai, moterims – ilgos tamsių spalvų suknelės. Iki šių dienų tokios aprangos tradicijos yra laikomasi visame pasaulyje. Dabar muzikantai, kaip ir koncertų solistai ir dirigentai, dažnai rengiasi šiek tiek laisviau, tačiau visada stengiamasi išlaikyti sceninio vaizdo vienovę ir santūrumą. Nors pasaulio orkestrai, ieškodami patogesnių rūbų muzikantams, dažnai taiko kitus aprangos variantus, visgi vyrų muzikantų koncertinėje aprangoje klasikinis smokingas arba frakas lieka bene priimtiniausiu ir gražiausiu koncertiniu rūbu.

Įdomi smokingo istorija. Manoma, kad tai įvyko apie 1880 m. Monte Karlo lošimo namuose, kur lošėjai, pavargę ištisas naktis kankintis su fraku, pakeitė jį smokingu. Ilgą laiką smokingai nebuvo pripažįstami kaip oficialūs drabužiai ir buvo nešiojami tik namuose ar klube pietų metu (angl. dinner jacket – smokingas). Pagal etiketą, kai damos pasišalindavo iš vyrų draugijos, šie leisdavo sau užsivilkti specialius „rūkymo švarkus“, kurių forma buvo artima smokingams. Pagal vieną versijų, atlasiniai smokingo atvartai kaip tik ir atsirado tam, kad būtų lengviau nupurtyti rūkant užkritusius pelenus. Šiandien smokingas – tai klasikinis vakarinis kostiumas. Jis dėvimas iškilmingų renginių – pietų ar vakarienių, furšetų, iškilmingų koncertų – metu.

„Mus džiugina audinio kokybė ir puikus pasiuvimas. Tai neįkainojama dovana orkestro vyrams. Vienas smokingas kainuoja daugiau nei 1000 litų. O orkestre groja net 60 vyrų. Esame dėkingi, kad artėjant gražiausioms metų šventėms, bendrovė „Can2” taip papuošė mūsų vyrus“ – džiaugėsi LVSO inspektorius Stasys Pancekauskas.

Nei karto negavęs valstybinio finansavimo sceniniam muzikantų įvaizdžiui kurti, orkestras tęsia jubiliejinį dvidešimtąjį sezoną savo namuose Vilniaus kongresų rūmuose. Orkestrą neatlygintinai yra konsultavę dizaineriai Juozas Statkevičius ir Jolanta Talaikytė (pasiūtos suknelės ir kostiumai orkestro artistėms), teigiama Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro išplatintame pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas