Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 kiečiausių moterų kine: nuo kovotojos su ateiviais iki draugių šokdintojos

Moterys valdo pasaulį. Kartais tai daro vyrai. Tiesa, už jų paprastai stovi moterys. Kaip sakė „Auksiniu gaubliu“ ir „Oskaru“ apdovanota aktorė Charlize Theron, „mums nereikia priežasties tapti kovotojomis. Mes esame kovotojos, ir atėjo laikas mums būti taip pavaizduotomis. Šiandien mums nebereikia prarasti kūdikio, vyro ar norėti kažkam atkeršyti“. Taigi, pristatome 10 kiečiausių moterų personažų kine, kurioms nereikia priežasties tapti kovotojomis.
Rimantė Valiukaitė, Charlize Theron ir Hillary Swank
Filmas „Puikybė ir prietarai, ir zombiai“ (2016) / Kadrai iš filmų

Filmas „Pašėlęs Maksas: Įtūžio kelias“ (2015) – Imperatorė Furiosa. Tai ta pati Charlize Theron. Nors pagrindinis filmo aktorius buvo talentingasis Tomas Hardy, vaidinęs Pašėlusį Maksą, Charlize tiesiog pavogė prožektorių šviesą. Šiame postapokaliptiniame epe režisierius Džordžas Mileris sukūrė vieną įsimintiniausių ir stipriausių moterų personažų. Jau dabar filmas vadinamas ode feminizmui. Be to, sklinda gandai, kad Furiosa gaus savo atskirą filmą.

Kadras iš filmo/Charlize Theron filme „Pašėlęs Maksas. Įtūžio kelias“
Kadras iš filmo/Charlize Theron filme „Pašėlęs Maksas. Įtūžio kelias“

Filmas „Svetimas“ (1979) – kosminio laivo įgulos narė Elen Ripli. Tai aktorę Sigourney Weaver išgarsinęs ir iki šiol žinomiausias jos vaidmuo. Filmas „Svetimas“ ne tik mylimas kosmoso siaubo fanų visame pasaulyje. Jis tam tikra prasme pradėjo revoliuciją – pagrindine, kieta, užpakalius spardančia personaže pasirinkus moterį, o ne vyrą. Tačiau pamirškite lytį ir pažiūrėkite šį filmą (jei dar nematėte) dėl Sigourney vaidybos. Ir, žinoma, dėl monstrų kosminiame laive.

Kadras iš filmo/Sigourney Weaver („Svetimas 3“)
Kadras iš filmo/Sigourney Weaver („Svetimas 3“)

Filmas „Nužudyti Bilą“ (2003) – nuotaka-žudikė. Nors ji turi ir vardą (Beatričė Kido), ir slapyvardį (Juodoji mamba), bet filme ji vadinama tiesiog nuotaka (vaidinama Umos Thurman). Žinoma, nors sakėme įžangoje, kad stiprioms moterims nereikia keršto istorijos, bet šį kartą nuotaka įspūdingiausius dalykus daro būtent vedama šio verdančio jausmo. Filmą sudaro dvi dalys, jis ilgas, labai tarantiniškas, kruvinas, bet labai gerai sukurtas istorijos ir personažų prasme. O nuotaka, beje, tituluojama 66 vietoje iš 100 visų laikų garsiausių kino personažų. Ir ji turi įspūdingą kardą.

Kadras iš filmo /Uma Thurman juostoje „Nužudyti Bilą“
Kadras iš filmo /Uma Thurman juostoje „Nužudyti Bilą“

Filmas „Puikybė ir prietarai, ir zombiai“ (2016) – 5 kietos seserys Bennet. Turbūt žinote jau romantikos klasika tapusį Jane Austen romaną „Puikybė ir prietarai“. Ko jam trūko? Seth Grahame-Smith‘o nuomone, zombių. Šis rašytojas perpasakojo romantišką istoriją, į penkių seserų rankas pridėdamas visokių ginklų vaikščiojantiems negyvėliams žudyti. Atsiprašome, kad neišskyrėme nei vienos seserų, bet jos visos yra kietos. Pasižiūrėkite filmą, kai norėsite atpalaiduoti smegenis.

Kadras iš filmo/Filmas „Puikybė ir prietarai, ir zombiai“ (2016)
Kadras iš filmo/Filmas „Puikybė ir prietarai, ir zombiai“ (2016)

Filmas „Erina Brokovič“ (2000) – Erina Brokovič. Julios Roberts įkūnyta veikėja realiame gyvenime yra visiškai tikra moteris. Tik nei filme, nei gyvenime ji nesimušė. Ji kieta, nes teisme prieš didelę korporaciją pasiekė didžiausia visų laikų pergalę teismo salėje. Būtinai pasižiūrėkite filmą, jei mėgstate tokius filmus kaip „Legally blonde“, teisines dramas ar stiprias moteris, triuškinančias vyrus ne kumščiais, o galva.

Vida Press nuotr./Julia Roberts filme „Erina Brokovič“ (2000 m.)
Vida Press nuotr./Julia Roberts filme „Erina Brokovič“ (2000 m.)

Filmas „Oušeno aštuntukas“ (2018) – vagišė Debė Oušen. Po „Oušeno vienuoliktuko“ praėjus daugiau nei 17 metų, atėjo metas vien vyrišką kompaniją pakeisti moteriška (sprendimas primena „Vaiduoklių medžiotojas“ arba „Tarp mūsų, mergaičių“). Šį kartą jai vadovauja Sandros Bullock kuriamas vagišės (beje, Oušeno sesers) Debės personažas. Debė išeina iš kalėjimo ir nusprendžia pavogti deimantų už 150 milijonų dolerių. Kodėl? Kaip ji pati sako, „nes tai darau gerai“.

Kadras iš filmo/Sarah Paulson, Sandra Bullock ir Rihanna filme „Oušeno aštuntukas“
Kadras iš filmo/Sarah Paulson, Sandra Bullock ir Rihanna filme „Oušeno aštuntukas“

Filmas „Eilinė Džein“ (1997) – karė Džordan O‘neil. Šiandien karės savanorės jau nieko nebestebina. Mes mylim jas ir dėkojame už tarnybą. Tačiau taip buvo ne visada. Filmas pasakoja išgalvotą istoriją apie pirmąją merginą JAV istorijoje, nusprendusią tapti specialiųjų pajėgų (angl. Navy Seals) kare. Tai istorija apie drąsios ir ryžtingos merginos kovą su vyriška kariuomene ir bandymais sabotuoti jos svajones. Be to, pamatysite jauną ir plikagalvę Demi Moore.

Kadras iš filmo/Demi Moore filme „Eilinė Džein“ (1997)
Kadras iš filmo/Demi Moore filme „Eilinė Džein“ (1997)

Filmas „Milijono dolerių mergina“ (2004) – boksininkė Megė. Šedevrų autoriaus ir vieno garsiausių aktorių istorijoje Klinto Istvudo dramoje užsispyrusią boksininkę įkūnijo Hillary Swank. Senas treneris nenori jos priimti treniruoti, bet ji tampa tokia įkyria, kad jam nelieka nieko kito kaip suteikti merginai šansą. Iškart perspėjame, kad filmas gali išspausti kelias ašaras.

Kadras iš filmo/Clintas Eastwoodas ir Hilary Swank filme „Milijono dolerių mergina“ (2004)
Kadras iš filmo/Clintas Eastwoodas ir Hilary Swank filme „Milijono dolerių mergina“ (2004)

Filmas „Atominė blondinė“ (2017) – agentė Lorein. Pasakysime paprastai – turbūt nėra geresnių kovų kine nei filmų serijoje apie agentą Džeisoną Borną. Jos labai tikros, kietos ir dėl realistiškumo pripažintos net ekspertų. Taip yra ir su Charlize Theron (taip, ji antrą kartą pateko į mūsų sąrašą) vadinama agente Lorein. Beveik viso filmo metu ji spardo užpakalius, laužo rankas ir mėto žmones. Ir visi jie – vyrai. Kovos tokios realistiškos, kad kartais net skauda žiūrėti. Beje, jau planuojamas filmo tęsinys.

Kadras iš filmo/Charlize Theron filme „Atominė blondinė“
Kadras iš filmo/Charlize Theron filme „Atominė blondinė“

Filmas „Tarp mūsų, mergaičių“ (2018) – Daiva. Į sąrašą pateko ir lietuviško filmo personažė. Kodėl? Nes ji per kieta nepatekti. Gal ir pirmo žvilgsnio ji nėra labai teigiama, bet... ai, geriau palaukite filmo pabaigos – nenorime sugadinti reginio. Daiva (vaidinama talentingosios persikūnijimų meistrės Rimantės Valiukaitės), yra negailestinga, šalta, stipri karjeristė, niekada nedaranti kompromisų. Jos bijo aptarnaujantis personalas, vyrai, moterys. Net draugės. Iš to kyla gausybė komiškų situacijų, kurias ji, žinoma, bando išspręsti jėga, griežtumu ir pakeltu balso tonu.

Ievos Jūros Jūraitės nuotr./Rimantė Valiukaitė filme „Tarp mūsų, mergaičių“
Ievos Jūros Jūraitės nuotr./Rimantė Valiukaitė filme „Tarp mūsų, mergaičių“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas