Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2019-ųjų netektys – žymūs asmenys, su kuriais pasaulis atsisveikino per praėjusius metus

Prasidėjus naujiems metams, dažnai kyla poreikis atsisukti atgal ir peržvelgti jau praėjusius – prisiminti darbus, nutikimus, tikslus. Prieš akis iškyla žmonės, kurie buvo drauge, o taip pat ir tie, su kuriais teko atsisveikinti. Taigi, žengiant į naujuosius metus, „Ypatingos“ kviečia prisiminti pripažinimo sulaukusius asmenis, kurie paliko mus 2019-aisiais.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Organizatorių nuotr.

Karlas Otto Lagerfeldas

Vasario 19-ąją Prancūzijoje nuo vėžio mirė 85-erių dizaineris, pasižymėjęs mados pasaulyje ir neabejotinai prisidėjęs prie mados industrijos formavimo. K.O.Lagerfeldas dirbo su „Fendi“, „Chloe“, „Chanel“. Jis taip pat įkūrė savo vardo mados liniją, bendradarbiavo su „Diesel“, „H&M“, kūrė kvepalus, užsiėmė fotografija.

„Scanpix“ nuotr./Karl Otto Lagerfeld.
„Scanpix“ nuotr./Karl Otto Lagerfeld.

I.M.Pei’us

Kinų amerikietis architektas mirė gegužės 16-ąją, būdamas 102-jų. Istorijoje pasižymėjęs kūrėjas suprojektavo Luvro piramidę Paryžiuje, Rokenrolo šlovės muziejų Klivlende, Islamo meno muziejų Dohoje. Jo pirmas muziejinis projektas – Eversono muziejus Sirakūzuose – 1968 m. pakeitė architektūrinį muziejų suvokimą. I.M.Pei’aus dėka į muziejaus pastatus imta žiūrėti kaip į skulptūrišką statinį, tokią pačią meno išraišką, kaip darbai, kuriuos jis saugo.

„Scanpix“ nuotr./Ieoh Ming Pei.
„Scanpix“ nuotr./Ieoh Ming Pei.

Coy’us Lutheris „Luke“ Perry III

Kovo 4-ąją iš pasaulio pasitraukė amerikiečių aktorius, išgarsėjęs dėl rolės seriale „Beverly hills, 90210“. Jis taip pat pažįstamas iš serialo „Riverdale“, atliko kviestines roles „Simpsonuose“, „Vilas ir Greisė“, „Nusikalstami protai“. Pasirodė filmuose „Bafi – vampyrų žudikė“, „8 sekundės“, „Vieną kartą Holivude“. Aktorius, būdamas 52-jų, mirė nuo širdies smūgio.

Robertas Wallace Forsteris Jaunesnysis

78-erių aktorius mirė spalio 11-ąją savo namuose Los Andžele nuo smegenų vėžio. R.W.Forsteris dirbo su Davidu Lynchu – atliko roles filme „Malholando kelias“, seriale „Tvin Pyksas“. Taip pat ir su Quentinu Tarantino – po vaidmens filme „Džekė Braun“ buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią antro plano vaidmenį. Aktorius taip pat pažįstamas iš tokių filmų ir serialų kaip „Bręstantis blogis“, „Aš, kitas aš ir Irena“.

123RF.com nuotr./Robert Wallace Forster junior
123RF.com nuotr./Robert Wallace Forster junior

Albertas Finney

Britų aktorius mirė vasario 7-ąją. Jis laikomas kino ir teatro veteranu, tarp garsiausių jo darbų buvo filmai „Žmogžudystė Rytų eksprese“, „Erina Brokovič“, „Bornas.Palikimas“, „Skyfall“. Už vaidmenis A.Finney buvo įteikti „Auksinių Gaublių“, „Emmy“, „BAFTA“, Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai. 5 kartus buvo nominuotas „Oskaro“ apdovanojimui.

Scanpix nuotr./ Capital Pictures nuotr. /Albert Finney.
Scanpix nuotr./ Capital Pictures nuotr. /Albert Finney.

Rutgeris Haueris

Danų kilmės aktorius, rašytojas ir aplinkosaugininkas mirė liepos 19-ąją. Žinomas iš filmų „Bėgantis skustuvo ašmenimis“, „Nakties paukščiai“, „Pakeleivis“. Vėlesniuoju karjeros laikotarpiu pasirodė filmuose „Pavojingo proto išpažintis“, „Betmenas: pradžia“, „Egzorcizmas“ („The Rite“). Tarp gausių apdovanojimų yra gavęs „Auksinį gaublį“ už antro plano vaidmenį filme „Pabėgimas iš Sobiboro“.

Scanpix nuotr./ Capital Pictures nuotr. /Rutger Hauer.
Scanpix nuotr./ Capital Pictures nuotr. /Rutger Hauer.

Johnas Danielis Singletonas

51-erių amerikietis režisierius, scenaristas ir aktorius mirė balandžio 28-ą nuo širdies smūgio. 24-erių jis buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio režisieriaus kategorijoje ir tapo pirmu afroamerikiečiu ir jauniausiu režisieriumi istorijoje sulaukusiu tokio įvertinimo. Geriausiai žinomas savo filmais „Pietinio kvartalo vyrukai“, „Broliai“, „Greiti ir įsiutę 2“. Taip pat režisavo Michaelo Jacksono dainos „Remember the time“ muzikos klipą.

Peteris Fonda

Amerikiečių aktorius, režisierius ir scenaristas mirė rugpjūčio 16-ąją nuo plaučių vėžio. Holivudo legendos Henry’o Fondos sūnus bei aktorės Jane Fondos brolis. Buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią scenarijų filmui „Nerūpestingas keliautojas“, taip pat „Oskarui“ už geriausią vyro vaidmenį filme „Ulio auksas“.

„Scanpix“ nuotr./Peter Fonda
„Scanpix“ nuotr./Peter Fonda

Peteris Lindberghas

Garsus vokiečių kilmės mados fotografas mirė rugsėjo 3 dieną. Ilgą laiką fotografavo žurnalams „Vogue“, „Harper’s“, „Pirelli“ kalendoriui. Jo objektyvas užfiksavo Lindą Evangelistą, Naomi Campbell, Tatjaną Patitz, Cindy Crawford bei Christy Turlington portretus. P.Lindbergho fotografijos pakeitė tai, kaip mada buvo pateikiama spausdintuose leidiniuose, prisidėjo prie jo mylimos nespalvotos fotografijos populiarumo.

Scanpix nuotr./ Future Image./imago_st_0904_11400001_91571656
Scanpix nuotr./ Future Image./imago_st_0904_11400001_91571656

Jonas Mekas

Lietuvių kilmės režisierius ir poetas, kūręs Amerikoje, mirė sausio 23-ąją, sulaukęs 96-ių. Vadintas amerikietiško avangardo kino krikštatėviu, Mekas ir jo kūryba pasižymėjo ir formavo vakarų kino istoriją. Per savo kūrybos laikotarpį bendradarbiavo su Andy Warholu, Nico, Allenu Ginsbergu, Yoko Ono, Johnu Lennonu, Salvadoru Dali.

Organizatorių nuotr./Jonas Mekas
Organizatorių nuotr./Jonas Mekas

Keithas Flintas

Britas, grupės „The Prodigy“ vokalistas nusižudė šių metų kovo 4-ąją. K.Flintas kartu su Liamu Howlettu ir Maximu įkūrė grupę 1990 m. ir sulaukė pripažinimo tarp andergraundo reiverių, vėliau ir platesnėse auditorijose. „The Prodigy“ laikoma viena iš big beat elektroninės muzikos pionierių.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Keithas Flintas (1996 m.)
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Keithas Flintas (1996 m.)

Gun-Marie Fredriksson

Dainininkė, dainų kūrėja, gimusi Švedijoje, išgarsėjo su grupe „Roxette“. Mirė ji gruodžio 9-ąją po ilgos kovos su smegenų augliu. Moters balsas buvo vertinamas tarptautiniu mastu kaip išskirtinis, gebantis varijuoti tonacijomis ir tembrais. G.-M.Fredriksson taip pat turėjo ir solinę karjerą – išleido 8 solo albumus.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./„Roxette“ koncertas Kaune
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./„Roxette“ koncertas Kaune

Jacques Chiracas

Rugsėjo 26-ąją mirė prancūzų politikas, vadovavęs Prancūzijai nuo 1995-ųjų iki 2007-ųjų. Jis buvo pirmasis prezidentas, kuris pripažino Prancūzijos rolę Holokauste, priešinosi JAV invazijai į Iraką. Jo kadencijos metu Prancūzijoje buvo įvestas euras, panaikinta privalomoji karinė tarnyba ir sutrumpinta prezidento kadencija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacques'as Chiracas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacques'as Chiracas

Niki Lauda

„Formulės 1“ lenktynininkas mirė gegužės 20-ąją, sulaukęs 74-ių. Gimė pasiturinčioje austrų šeimoje ir, nepaisant jos pasipriešinimo, siekė lenktynininko karjeros. Tris kartus (1975-ais, 1977-ais, 1984-ais) tapo „F-1“ pasaulio čempionu, buvo vienintelis lenktynininkas istorijoje tapęs čempionu atstovaudamas „Ferrari“ ir „McLaren“ komandas.

„Scanpix“ nuotr./Niki Lauda: svarbiausios gyvenimo akimirkos
„Scanpix“ nuotr./Niki Lauda: svarbiausios gyvenimo akimirkos

Ripas Tornas

Amerikiečių aktorius mirė liepos 9-ą nuo alzheimerio. Labiausiai atpažįstamas iš vaidmens filme „Vyrai juodais drabužiais“ ir serialo „Lario Sanderso šou“, už kurį buvo apdovanotas „Emmy“, taip pat R.Tornas buvo nominuotas „Oskarui“ už vaidmenį filme „Cross Creek“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Ripas Tornas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Ripas Tornas

Ronas Leibmanas

Amerikiečių aktorius, plačiausiai atpažįstamas dėl Rachel tėvo vaidmens seriale „Draugai“, mirė gruodžio 6-ą nuo plaučių uždegimo. Vyras taip pat pasirodė seriale „Sopranai“, animaciniame seriale „Arčeris“.

Dorothy Catherine Fontana

Gruodžio 2-ąją šį pasaulį paliko amerikietė televizijos scenaristė, žinoma dėl savo darbo su serialu „Žvaigždžių kelias“. Nors serialas buvo rašomas keleto scenaristų komandos, jos kūrybai priskiriami vieni iš esminių legendinio „Žvaigždžių kelio“ mito elementų, pavyzdžiui, pono Spoko gyvenimo priešistorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas