Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

94-erių karalienės Elizabeth II ilgaamžiškumo paslaptys: vengia saulės, bet ne alkoholio

Tuose keliuose viešuose pasirodymuose per pandemiją 94-erių karalienė Elizabeth II kaip visada atrodė pasitempusi. Nesistengta per daug užmaskuoti jos vos keliomis raukšlėmis paženklintos kaktos, švelnūs plaukai bangavo kaip įprastai, amžiaus neatitiko ir jos eisena bei jaunatviškas spindesys, kurio paslėpti nepavyko net po apsaugine veido kauke.
Karalienė Elizabeth II (2020 m. ir 1952 m. su sūnumi princu Charlesu)
Karalienė Elizabeth II (2020 m. ir 1952 m. su sūnumi princu Charlesu) / „Scanpix“ nuotr.

„Ji puikiai paseno ir yra idealus sveikatos bei gerovės pavyzdys“, – „New York Post“ sakė britų kultūros tyrinėtojas Bryanas Kozlowski, savo knygoje „Long Live the Queen! 23 Rules for Living From Britain’s Longest-Reigning Monarch“ aprašantis jos ilgaamžiškumo paslaptis.

Fizinė veikla

Dauguma mano, kad norint nugyventi ilgus metus, būtinas griežtas ir intensyvus sporto rėžimas. Tik ne karalienei.

Pasak autoriaus, ji tiki „praktišku sportu“, tokiu kaip pasivaikščiojimai žvarbiais rytais su jos mylimais korgiais ir jodinėjimas žirgais. Tai – mėgstamiausios monarchės veiklos, kurios dar ir labai veiksmingos.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princesė Anne jodinėja žirgais
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princesė Anne jodinėja žirgais

Mityba ir alkoholis

Kaip dauguma jos kartos žmonių, patyrusių Antrojo pasaulinio karo pasekmes, Elizabeth II mieliau renkasi paprastus patiekalus. Būti tuo, ką šiandien vadiname gurmanu, ilgą laiką Britanijoje buvo kaip ir nepatriotiška.

Vienas mėgstamiausių karalienės ritualų – popiečio arbata su sumuštiniais ir sausainiais. „Kartais ji suvalgo ir mažiausią gabalėlį torto, – pridūrė tyrinėtojas. – Kaip dažnai pataria mitybos specialistai, turėtume leisti sau retkarčiais pasilepinti saldumynais.“

Na o kalbant apie alkoholį, dar anksčiau buvo rašyta, kad Elizabeth II rytais neatsisako džino kokteilio, prie pietų stalo dažnai degustuoja vyną ar pasimėgauja šampano taure, o vakarais – martiniu.

Žinoma, monarchė tai daro su saiku. B.Kozlowski pabrėžė, kad Elizabeth II neleidžia alkoholiui trukdyti jos pagrindiniam tikslui gyvenime.

Grožio ritualai

Vienas aristokratas po pažinties su karalienė jos vyrui princui Philipui užsiminė: „Nesuvokiau, kokia graži jos oda.“ Princas Philipas, garsėjantis savo aštriu liežuviu, atkirto: „Ji visa tokia.“

Kalbant apie monarchės grožio ritualus, B.Kozlowski tikina, kad jos spintelėje vonios kambaryje pačių prabangiausių kremų nerasime. Jau kelerius metus Elizabeth II naudoja „Cyclax“ produktus, kurių karalienės mėgstamiausias – „Milk of Roses“ drėkinamasis kremas.

Prie jaunatviškos išvaizdos stipriai prisidėjo ir tai, kad makiažo beveik nenaudojanti monarchė dešimtmečius vengia tiesioginių saulės spindulių – jos mėgstamiausia atostogų vieta Škotijoje nė kiek neprimena salų tropikuose.

Nuolat mokosi

Juokaujama, kad Elizabeth II, susitikdama su svečiais, dažniausiai jų teiraujasi, ar iš toli šie atvyko. Tačiau B.Kozlowski pabrėžia, kad monarchė iš tiesų yra labai smalsi ir valandų valandas praleidžia skaitydama bei nagrinėdama dokumentus.

Jai patinka rengti netikėtus egzaminus. Susitikimų su ministrais pirmininkais Bakingamo rūmuose metu ji mėgsta užsiminti apie politinius ar konstitucinius reiškinius, su kuriais jos pašnekovai nėra susipažinę.

Psichologinis stiprumas

Garsėjanti griežtumu ir tuo, jog beveik niekada nedemonstruoja jausmų, karalienė yra visiška savo anūko princo Harry sutuoktinės Meghan Markle, kurią daugelis laiko auka, priešingybė.

„Elizabeth užaugo apsupta orumo kultūros, kur kiekvienas buvo atsakingas už savo emocijas, – tęsė tyrinėtojas, pridūręs, kad, jo nuomone, monarchės „pusiau pilnos stiklinės“ požiūris suteikia jai psichologinį pranašumą. – Ji praktikuoja tai, ką psichologai vadina naudos ieškojimu.“

B.Kozlowski spėja, kad Elizabeth II pragyvens ir savo motiną, kuri 2002-aisiais mirė būdama 101-erių.

„Ji turi sugebėjimą prisitaikyti, kas sumažina klastingą stresą, patiriamą priešinantis pokyčiams. Tai tikrai prisideda prie ilgaamžiškumo ir pasitenkinimą teikiančio gyvenimo“, – sakė jis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bakingamo rūmų darbuotojas mėnesius apvaginėjo karališkąją šeimą, o dabar jam gresia kalėjimas

Princesę Dianą, kokios nesame matę, atgaivinusi aktorė ir režisieriaus žodžiai, kurie lai neišsipildo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas