Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elono Musko enciklopedija: 22 faktai apie šį kosmosą tyrinėjantį technologijų milijardierių

Šie metai Elonui Muskui buvo išties nepaprasti – žinomas technologijų magnatas ne tik dar kartą tapo tėvu, bet ir sėkmingai pakilo į kosmosą. Žinoma, į aukštąsias platybes išvyko ne jis, o jo vadovaujamos kompanijos „SpaceX“ kosminis laivas „Crew Dragon“ ir du astronautai. Tačiau tai tik labai maža dalis informacijos, žinomos apie šį verslinininką.
Elonas Muskas su sūnumi ir mylimąja Grimes
Elonas Muskas su sūnumi ir mylimąja Grimes / „Twitter“ ir „Scanpix“ nuotr.

Štai 22 stebinantys faktai apie iš Pietų Afrikos kilusį milijardierių.

1. Elonas Muskas gimė 1971 metų birželio 28 d. Pietų Afrikos respublikos mieste Pretorijoje, turtingo inžinieriaus, piloto ir jūreivio Errolo bei Maye – kanadiečių modelio ir mitybos specialistės šeimoje.

2. Jo turtai, kaip rašo Standard.co.uk, įvertinti 37,2 mlrd. dolerių – tai maždaug ketvirtadalis to, ką yra sukaupęs „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas.

3. Nors iki Jeffo Bezoso turtų Elonui Muskui toli, jis už „Amazon“ įkūrėją bent jau yra aukštesnis. „SpaceX“ vadovo ūgis – 188 cm, o Jeffo Bezoso – 171 cm.

4. Elono Musko intelekto koeficientas – 155.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

5. Elono Musko atlyginimas už darbą kompanijoje „Tesla“, pasak Standard.co.uk, yra vos 1 doleris. Atvykęs į JAV studijuoti, jis pragyvendavo už 1 dolerį per dieną, dažniausiai maitindamasis dešrainiais ir apelsinais, kuriuos įsigydavo dideliais kiekiais.

6. Šių metų gegužės 1 d. kompanijos „Tesla“ vertė smuko net 15 mlrd. dolerių po to, kai Elonas Muskas tviteryje padejavo, jog jos akcijos yra „per didelės“.

7. Jaunesnis Elono Musko brolis Kimbalas vadovauja amerikietiškų restoranų kompanijai „Kitchen Restaurant Group“, o jo jaunesnė sesuo Tosca kuria filmus.

8. Elonas, Kimbalas ir Tosca turi vienodus antrus vardus – Reeve.

9. Vaikystėje Elonas buvo labai tylus vaikus, tad kurį laiką jo tėvai tikėjo, jog berniukas gali būti kurčias.

10. Jis, Kimbalas ir jųdviejų pusbroliai dienpinigių užsidirbdavo pardavinėdami rankų darbo šokoladinius velykinius kiaušinius turtinguose gyvenamuosiuose rajonuose.

11. Teigiama, kad būdamas devynerių Elonas Muskas perskaitė visą „Encyclopedia Britannica“ ir buvo didelis fantastinio stalo žaidimo „Dungeons and Dragons“ gerbėjas.

12. Kadangi buvo jauniausias ir mažiausias berniukas pradinėje klasėje, Elonas Muskas nuolat kentė patyčias, buvo „sumuštas beveik iki mirties“ ir net gydomas ligoninėje po to, kai būrelis berniukų jį nustūmė nuo laiptų. Patyčios liovėsi paauglystėje, kai jis pradėjo mokytis karate, dziudo ir susidomėjo imtynėmis.

13. Elono Musko tėvas Errolas kartą buvo teisiamas už žmogžudystę nušovus tris į jo namus Johanesburge bandžiusius įsilaužti asmenis. Vyras buvo išteisintas.

14. 2017-aisiais Errolas Muskas tais pačiais metais, kai išsiskyrė su žmona Heidi, susilaukė berniuko nuo už jį 40 metų jaunesnės podukros Janos Bezuidenhout, Heidi dukros iš ankstesnės santuokos. Tai sužinojęs Elonas Muskas savo tėvą pavadino „blogio įsikūnijimu“ ir nuo tada juodu nebendrauja.

15. Būdamas 12-kos Elonas Muskas pats išmoko programuoti kompiuteriu ir sukūrė vaizdo žaidimą „Blastar“, kurį vėliau už 500 dolerių pardavė žurnalui „PC and Office Technology“.

Vida Press nuotr./NASA administratorius Charlesas Boldenas ir Elonas Muskas
Vida Press nuotr./NASA administratorius Charlesas Boldenas ir Elonas Muskas

16. Su pirmąja žmona, mokslinės fantastikos autore Justine Wilson Elonas Muskas susipažino studijuodamas Queen’s universitete Kanadoje. Juodu susituokė 2000 metais.

Po poros metų jiems gimė pirmoji atžala, kuri, deja, būdama 10-ies savaičių mirė nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Dar po dvejų metų jiems gimė dvyniai Griffinas ir Xavieras, o 2006 metais dirbtinio apvaisinimo pagalba – trynukai Kai’us, Saxonas ir Damianas.

17. Sūnus Xavieras pavadintas profesoriaus iš „Iksmenų“ vardu, o kompaniją „Tesla“ Elonas Muskas pavadino pagal išradėją ir elektros inžinierių Nikolą Teslą. Kaip rašo Standard.co.uk, jei N.Tesla būtų pasirūpinęs teisėmis į jo vardą, Elonas Muskas tikina kompaniją būtų pavadinęs „Faraday“ – pagal britų mokslininką Michaelą Faraday’ų.

18. Pensilvanijos universitete įgijęs ekonomikos ir fizikos bakalauro laipsnius, Elonas Muskas Stanfordo universitete nusprendė tęsti fizikos magistro mokslus, bet juos vos po dviejų dienų metė.

19. Pirmąją programinės įrangos kompaniją „Zip2“, kurią jis įkūrė kartu su broliu Kimbalu, Elonas Muskas 1999-aisiais pardavė už 300 mln. dolerių. Tais pačiais metais jis įkūrė internetinį banką X.com, vėliau tapusį „PayPal“. 2002 metais „PayPal“ už 1,5 mlrd. dolerių įsigijus „eBay“, Elonas Muskas įkūrė „SpaceX“, o 2004-aisiais – „Tesla“, tapo jos tarybos nariu.

Be jau minėtų kompanijų Elonas Muskas taip pat įkūrė „AI“, „The Boring Company“, neuromokslų kompanijas.

20. Teigiama, kad kartą potencialiam investuotojui Elonas Muskas pasakė: „Mano mentalitetas – kaip samurajaus. Verčiau atliksiu seppuku nei žlugsiu.“

Vida Press nuotr./Tallulah Riley ir Elonas Muskas
Vida Press nuotr./Tallulah Riley ir Elonas Muskas

21. Elonas Muskas antrąją žmoną aktorę Tallulah Riley sutiko naktiniame klube 2008-aisiais ir tais pačiais metais jai pasipiršo. Pora susituokė 2010 metais, bet po poros metų išsiskyrė, tada 2013-aisiais vėl iškėlė vestuves ir galutinai santuoką nutraukė 2016-aisiais.

22. Nors milijardierius ir jo dabartinė mylimoji atlikėja Grimes savo neseniai gimusį sūnų pavadino X Æ A-Xii, jį tėvai vadina „mažuoju X“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Elonui Muskui ir Grimes kūdikio vardą vis dėlto teko pakeisti, bet nežymiai

Elono Musko pademonstruoti šokių judesiai internautus privertė raukytis: išvyskite vaizdo įrašą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas